Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) idő előtt lezárt alapszakaszát követően több egyéni elismerés is gazdára talált.

Az alapszakasz pontkirálya Leon Draisaitl lett, aki így az NHL történetének első német játékosaként veheti majd át az Art Ross-trófeát, már amennyiben a liga illetékesei is jóváhagyják a csonka szezonban elért eredményeket.

- nyilatkozta a 24 éves kölni csatár.

Leon Draisaitlnek fantasztikus szezonja van Forrás: AFP/2020 Getty Images/Ethan Miller

A gólkirályi címen tíz év után először ketten osztoztak: Alekszandr Ovecskin, a 2018-as bajnok Washington Capitals sztárja pályafutása során kilencedik alkalommal, az elmúlt nyolc évből hetedszer végzett az élen, de ezúttal nem egyedül, ugyanis a Boston Bruinst erősítő cseh David Pastrnak hozzá hasonlóan 48-szor talált be. Legutóbb a 2009/10-es szezonban osztoztak a Rocket Richard-trófeán, akkor Sidney Crosby és Steven Stamkos voltak a legeredményesebb góllövők.

A 2019/20-as szezon alapszakaszának díjazottjai lehetnek:

  • Az alapszakasz pontkirálya (Art Ross Trophy): Leon Draisaitl (Edmonton Oilers, 110 pont, 43 gól és 67 gólpassz)
  • Gólkirály (Maurice Rocket Richard Trophy) David Pastrnak (Boston Bruins) és Alekszandr Ovecskin (Washington Capitals) 48-48 gól
  • Az alapszakasz legkevesebb gólt kapó csapatának kapusai (William M. Jennings Trophy): Tuukka Rask és Jaroslav Halak (Boston Bruins) 2,12 és 2,39 gól/mérkőzés

Az NHL a koronavírus-járvány miatt március 12-én szakadt félbe, az alapszakaszból még 189 találkozó lett volna hátra. A bajnokságot 24 csapatos rájátszással folytatják, várhatóan augusztus elején. A tervek szerint a 2020/21-es szezon decemberben vagy jövő januárban kezdődne, így a playoffról most lemaradó hét csapatra közel kilenc hónapos szünet vár.