Társoldalunk:

Véget ért a rekorder NBA-kosaras Vince Carter elképesztő karrierje

2020.06.05. 12:08

Miután az Atlanta Hawks csapatát nem hívták meg a július 31-én folytatódó NBA küzdelmeire, hivatalossá vált, hogy a liga egyik legnagyobb még aktív legendájának, Vince Carternek véget ért a karrierje. Már tavaly bejelentette, hogy a mostani lesz az utolsó szezonja.

Carter 22 szezont töltött az NBA-ben, ezzel rekorder, senki más nem töltött ennyit a ligában, összesen hét játékos van, aki legalább 20 szezont játszott. Megannyi emlékezetes eredményt ért el, melyek közül talán csak a bajnoki cím hiányzik, de az persze nagyon. 1998-es drafton választotta ki a Golden State Warriors, amelyik gyorsan el is cserélte őt a legjobb barátjára, Antown Jamisonra, így a Toronto Raptorsban kezdhette meg szédületes karrierjét.

A Carter pályáját összegző tavaly nyári nagy cikkünkben mindent megírtunk az elképesztő adottságokkal rendelkező játékosról:

Az edzőverő zsákolókirály negyedik évtizedét kezdheti az NBA-ben

Az NBA-rajongók számára mindig különleges időszak a nyári holtszezon, hiszen ilyenkor ugyan nincsenek meccsek, de van például draft, és kinyit a szabadügynökpiac is, azaz nem maradunk események nélkül. Sajnos, többnyire ekkor jelenti be visszavonulását néhány ikon is, elég csak Tony Parkerre gondolni, aki néhány nappal ezelőtt mondta ki, hogy vége.

Volt az Év Újonca, All-Star-gála zsákolóbajnoka (2000-ben), nyolcszoros All-Star-válogatott, olimpiai bajnok (szintén 2000-ben), 2016-ban pedig még az Év Legjobb Csapattársa-díjat is elnyerte a Memphis Grizzlies játékosaként. 

A koronavírus-járvány azonban lezárta a káprázatos pályafutást, amelynek utolsó, 1541. mérkőzését így 2020. március 11-én játszotta, amikor a Hawks hazai pályán 136-131-re kikapott a New York Knickstől.

Vince Carter utolsó kosara

Karrierje során megfordult a Toronto Raptorsban, a New Jersey Netsben, a Dallas Mavericksben, Memphis Grizzliesben, az Orlando Magicben, a Phoenix Sunsban és végül az Atlanta Hawksban.

NBA-kerrierjét 16.7 pointos átlaggal fejezi be, és a 4,3-as lepattanózás, a meccsenkénti 3,1 gólpassz, 1 labdaszerzés és 0.6 blokk is említésre méltó.

Búcsúzzunk végül azzal a zsákolással, amire még az is emlékszik, aki soha nem látta játszani Vince Cartert: