Társoldalunk:

Így fog kinézni a UFC titokzatos létesítménye, a Harcosok Szigete - videó

2020.07.02. 10:16

Gőzerővel dübörög a világ legnagyobb ketrecharcos szervezetének, a UFC-nek a marketingépezete, szerdán este megérkezett az első videó a hatalmas elánnal beharangozott titokzatos Fight Islandről.

A UFC az első sportszervezetek között volt, amelyik visszatért a koronavírus-járvány miatt szigorú karanténintézkedések után, pontosabban még jócskána azok idején. Először a floridai Jacksonville-ben rendeztek gyors egymásutánban három zárt kapus gálát, majd átköltöztek a szervezet Las Vegas-i edzőközpontjába, az Apexbe, ahol szintén lezavartak két nézők nélkül eseményt. 

Dana White, a szervezet első embere azonban már a floridai gálák idején belengette a következő nagy dobást, amit Fight Island (nevezzük Harcosok Szigetének, az elég jól hangzik) néven kezdett el reklámozni. A romantikus lelkületű küzdősport-rajongók azt hihették, hogy ez valami olyan lesz, mint A Sárkány közbelép, vagy A kalandor című méltán népszerű mozik kulisszája, azaz egy világtól elzárt privát sziget, ahol egymást váltják a harcosok az oktagonban.

A mondat utolsó része igaz, egymást fogják váltani a harcosok, és a UFC 251-nek csillagos 5-ös a felhozatala ezen a téren. Maga a Fight Island azonban korántsem olyan, mint a legendás filmek szigetei: a helyszín az Egyesült Arab Emirátusokban található Abu-Dzabihoz tartozó Yas-szigeten lesz, ahol többek között a Ferrari World és a Warner Bros. stúdió szórakoztató parkja is található.

Itt épült fel a UFC létesítménye. A Dana White által közzétett videó részletesen bemutatja, hogy 740 ember 400 ezer munkaórája van benne a Fight Islandben. Nem kevesebb mint 350 tonna acélt használtak fel, 18 kilométert kábelt húztak ki, és 1000 Watt teljesítményű elektromos hálózat biztosítja a rendszerek üzemelését. Összesen 640 ezer négyzetmétert fedtek le, majd jött a tereprendezés, és, ha minden igaz, még egy tengerparti, szabadtéri oktagont is felhúznak majd.

A biztonságra is ügyelni fognak: június közepén a munkálatokban és a majdani gálán dolgozók között összesen 2004 darab koronavírustesztet végeztek el, három orvosi rendelőben összesen 17 doktor lesz hadrendbe állítva az esemény idején. A sportolókat igyekeznek a lehető legjobban védeni a fertőzéstől, még az éttermekben is tartaniuk kell egymástól (legalábbis a nem egy klubbból érkezőknek) a távolságot.

Hogy a sportról is szó essen: az est főmérkőzésén a súlycsoportoktól függetlenül egyik legjobb harcos, Kamaru Usman készül megvédeni váltósúlyú övét korábbi klubtársa, Gilbert Burns ellen. A másik két címmérkőzésen a hawaii Max Holloway próbál visszavágni a legutóbbi vereségért az ausztrál Alexander Volkanovskinak, illetve kilencmeccses győzelmi szériában lévő Petr Yan és José Aldo harmatsúlyú csatája is igazi csemege lesz. Ők a kétsúlycsoport világbajnoki övével a derekán visszavonult Henry Cejudo trónjára ülnének fel.

Két női mérkőzést is kapunk: előbb a ketrecben félelmetes, de a magánéletben sokkal lazább Paige Van Zant akaszt tengelyt Amanda Ribasszal, hogy aztán Jessica Andrade és Rose Namajunas vívjon várhatóan igen látványos küzdelmet.