Így fog kinézni a UFC titokzatos létesítménye, a Harcosok Szigete - videó

UFC Fight Night: Overeem v Harris GettyImageRank3 SPORT MARTIAL ARTS one person
JACKSONVILLE, FL - MAY 16: Darren Elkins (L) of the United States exits the octagon after being defeated by Nate Landwehr (not pictured) of the United States in their Featherweight bout during UFC Fight Night at VyStar Veterans Memorial Arena on May 16, 2020 in Jacksonville, Florida. Douglas P. DeFelice/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Gőzerővel dübörög a világ legnagyobb ketrecharcos szervezetének, a UFC-nek a marketingépezete, szerdán este megérkezett az első videó a hatalmas elánnal beharangozott titokzatos Fight Islandről.

A UFC az első sportszervezetek között volt, amelyik visszatért a koronavírus-járvány miatt szigorú karanténintézkedések után, pontosabban még jócskána azok idején. Először a floridai Jacksonville-ben rendeztek gyors egymásutánban három zárt kapus gálát, majd átköltöztek a szervezet Las Vegas-i edzőközpontjába, az Apexbe, ahol szintén lezavartak két nézők nélkül eseményt.

Dana White, a szervezet első embere azonban már a floridai gálák idején belengette a következő nagy dobást, amit Fight Island (nevezzük Harcosok Szigetének, az elég jól hangzik) néven kezdett el reklámozni. A romantikus lelkületű küzdősport-rajongók azt hihették, hogy ez valami olyan lesz, mint A Sárkány közbelép, vagy A kalandor című méltán népszerű mozik kulisszája, azaz egy világtól elzárt privát sziget, ahol egymást váltják a harcosok az oktagonban.

A mondat utolsó része igaz, egymást fogják váltani a harcosok, és a UFC 251-nek csillagos 5-ös a felhozatala ezen a téren. Maga a Fight Island azonban korántsem olyan, mint a legendás filmek szigetei: a helyszín az Egyesült Arab Emirátusokban található Abu-Dzabihoz tartozó Yas-szigeten lesz, ahol többek között a Ferrari World és a Warner Bros. stúdió szórakoztató parkja is található.

Itt épült fel a UFC létesítménye. A Dana White által közzétett videó részletesen bemutatja, hogy 740 ember 400 ezer munkaórája van benne a Fight Islandben. Nem kevesebb mint 350 tonna acélt használtak fel, 18 kilométert kábelt húztak ki, és 1000 Watt teljesítményű elektromos hálózat biztosítja a rendszerek üzemelését. Összesen 640 ezer négyzetmétert fedtek le, majd jött a tereprendezés, és, ha minden igaz, még egy tengerparti, szabadtéri oktagont is felhúznak majd.

A biztonságra is ügyelni fognak: június közepén a munkálatokban és a majdani gálán dolgozók között összesen 2004 darab koronavírustesztet végeztek el, három orvosi rendelőben összesen 17 doktor lesz hadrendbe állítva az esemény idején. A sportolókat igyekeznek a lehető legjobban védeni a fertőzéstől, még az éttermekben is tartaniuk kell egymástól (legalábbis a nem egy klubbból érkezőknek) a távolságot.

Hogy a sportról is szó essen: az est főmérkőzésén a súlycsoportoktól függetlenül egyik legjobb harcos, Kamaru Usman készül megvédeni váltósúlyú övét korábbi klubtársa, Gilbert Burns ellen. A másik két címmérkőzésen a hawaii Max Holloway próbál visszavágni a legutóbbi vereségért az ausztrál Alexander Volkanovskinak, illetve kilencmeccses győzelmi szériában lévő Petr Yan és José Aldo harmatsúlyú csatája is igazi csemege lesz. Ők a kétsúlycsoport világbajnoki övével a derekán visszavonult Henry Cejudo trónjára ülnének fel.

Két női mérkőzést is kapunk: előbb a ketrecben félelmetes, de a magánéletben sokkal lazább Paige Van Zant akaszt tengelyt Amanda Ribasszal, hogy aztán Jessica Andrade és Rose Namajunas vívjon várhatóan igen látványos küzdelmet.