Társoldalunk:

Világrekordnak számító, félmilliárd dolláros szerződést kapott az NFL-sztár

2020.07.07. 07:30

A legutóbbi Super Bowl győztese, a Kansas City Chiefs megállapodott irányítójával, Patrick Mahomesszal a szerződésének meghosszabbításától, amelynek értelmében a 24 éves játékos a következő 12 évben összesen 503 millió dollárt kereshet.

A felfoghatatlan méretű szerződéshosszabbítás 10 évre szól mintegy 450 millió dollárról, amely 2021-ben lép életbe, addig még az újoncszerződése marad érvényben. Ez alatt 27 milliót fog keresni, így jön ki a 477 milliós összeg, ami valamilyen formában garantált. Mellé jönnek még különböző bónuszok (Super Bowlok és MVP-díjak száma), amelyek egyenként 1,25-1,25 millió dollárt érhetnek, amivel a megállapodás átlépheti a félmilliárd dolláros határt.
Érdemes kiemelni, hogy a kontraktusban szerepel egy kitétel, ami rögzíti, hogy Mahomes súlyos sérülés esetén is legalább 140 millió dollárral gazdagodik.

Mahomes ezzel a világ valaha volt legjobban fizetett sportolója lesz, az eddigi rekordot a baseballozó Mike Trout tartotta potom 426 millió dollárral.

Patrick Mahomesra rászakadt a bankForrás: AFP/2020 Getty Images/Rob Carr

Az értelmezhetetlen összeg ellenére is nehéz azt mondani, hogy a KC túlfizette volna legféltettebb kincsét: Mahomes a 2017-es szezon utolsó mérkőzésén mutatkozott be az NFL-ben, a következő alapszakaszban (tehát az elsőben, amit végigjátszott) rögtön megválasztották a szezon legjobbjának, összesen 50 touchdownt passzolt. Az előző szezonban pedig csapatával is felért a csúcsra, miután a San Francisco 49ers ellen (is) hátrányból felállva megnyerte a Super Bowlt, amelyen szintén őt választották MVP-nek.