Társoldalunk:

Katonai pleximaszkot húznak az összes NFL-játékos fejére

2020.07.15. 07:50

Különleges, az amerikai hadseregben is rendszeresített, az arcot teljesen eltakaró plexi maszk lesz az NFL-játékosok sisakjához erősítve az profi amerikaifoci-liga következő szezonjában.

A nap- és síszemüvegekre specializálódott Oakley cég által kifejlesztett kiegészítő megakadályozza, hogy a játékosok izzadsága és nyála elérje a többieket. A sportszergyártó által eredetileg síelők számára készített, de már a hadseregben is rendszeresített, kiváló fényszűrő tulajdonságú lencsét az NFL egészségügyi stábja, valamint mérnökök fejleszették tovább. A sisakhoz erősített plexin lesznek nyílások, hogy megkönnyítsék a légzést, de arra nem lesz lehetőségük a játékosoknak, hogy megszabadulnak a fölösleges nyáltól – azaz köpködni legfeljebb akkor lehet, ha leveszik a sisakot.

Az NFL orvosi bizottsága ajánlja ennek a viselését, ugyanakkor nem tették kötelezővé. Több játékos – köztük a liga egyik legjobb védője, JJ Watt – már jelezte, hogy zavarja a futballban, ezért nem fogja használni. Az arc felső részét, különösen a szemet védő félmaszkot már sok játékos használ, de az egész arcot betakaró plexire korábban még nem volt példa a ligában.