Vágólapra másolva!
Ami néhány héttel, vagy hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, az mostanra valósággá vált: több mint négy és fél hónapos szünet után folytatódik az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2019-2020-as idénye. Ekkora üresjárat két szezon között sem szokott eltelni, nemhogy közben, de a koronavírus-járvány mindent felülírt. A liga és az egészségügyi szervezetek hosszas munkával dolgozták ki a folytatás forgatókönyvét, ami a járványhelyzet miatt egészen különleges lesz. Bemutatjuk, mi lesz az alapszakaszból hátralévő meccsek sorsa, hogy fog kinézni a rájátszás, hol lesznek a mérkőzések és megpróbálkozunk egy kis esélylatolgatással is.

Amikor március 12-én az NHL határozatlan időre felfüggesztette a szezont, talán senki sem gondolta volna, hogy egyszer lesz majd normális befejezése. Persze akkor inkább a világ egészségügyi helyzete aggasztotta az embereket, a járvány májusi-júniusi alábbhagyása viszont optimizmusra adott okot. Sajnos a vírus továbbra is létezik, sőt, a Föld több pontján újra erőre kapott, de a többi profiligához hasonlóan az NHL is a folytatás mellett döntött.

A végső szavazást július 10-én tartották, a játékosok 78,8%-a pedig beleegyezett abba, hogy az alternatív forgatókönyv alapján befejezzék az idényt.

Na de hogyan is néz ki a folytatás?

Az már az újratervezés kezdetekor egyértelmű volt, hogy nem lehet a megszokott 2x8 csapatos rájátszást lebonyolítani, hiszen az együtteseknek egyenként 11-14 meccsük még hátra volt az alapszakaszból, amelynek a hajráját az eredeti formában szintén képtelenség lett volna megtartani. A döntéshozók végül arra jutottak, hogy főcsoportonként a legjobb 12 alakulat folytathatja a küzdelmet, méghozzá az addig megszerezhető pontok százaléka szerint kialakított sorrend alapján.

Az NHL idei alapszakaszának pontkirálya, az Edmonton Oilers játékosa, Leon Draisaitl. A német csatár hazai pályán indulhat harcba csapatával a Stanley-kupáért Forrás: AFP/2020 Getty Images/Ethan Miller

Konferenciánként a 4-4 legjobb csapat erőnyerő lesz, azaz nem kell részt vennie az úgynevezett 0. körben (play-in), ezek az együttesek egymással játszanak majd körmérkőzéseket, amelyek meghatározzák majd a kiemelés sorrendjét. Keleten ez a négy csapat az alapszakaszt a szünet elrendelésekor utcahosszal vezető (vagyis megnyerő) Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers, míg nyugaton a címvédő St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars helye biztosított a "normál" playoffban. A maradék 8-8 klub játszik az 0. körben, de a rájátszással ellentétben itt nem négy, hanem három nyert meccsig mennek majd a párharcok.

Keleten így néz ki a play-in kör:

  • Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens
  • Carolina Hurricanes - New York Rangers
  • New York Islanders - Florida Panthers
  • Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets

Ugyanez nyugaton:

  • Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks
  • Nashville Predators - Arizona Coyotes
  • Vancouver Canucks - Minnesota Wild
  • Calgary Flames - Winnipeg Jets

A párharcok győztesei bejutnak a playoffba, ahol a már fent felsorolt erőnyerők várnak rájuk, de a vesztesek közül egy csapatnak óriási szerencséje lesz. Június végén ugyanis megtartották a draftlottót, ahol a hét, még a 0. körbe sem jutó csapat mellett kapott egy golyót egy olyan együttes is, amely bejutott. Végül óriási megdöbbenésre ez az együttes nyerte az első választás jogát a 2020-as újoncbörzén, amelyről egyébként még nem tudni, melyik.

Ergo jelenleg 16 csapatnak van esélye egyszerre arra, hogy megnyerje a Stanley-kupát, vagy az ölébe pottyanjon a 2001-2002-es korosztály toronymagasan legtehetségesebb játékosa, Alexis Lafreniére.

Lafreniére csapatkapitány volt a kanadai juniorliga All-Star gáláján Forrás: AFP/2020 Getty Images/Vaughn Ridley

A 0. körben kieső együttesek részvételével augusztus 10-én megtartják a lottó 2. fordulóját, itt mindenkinek egynyolcad, azaz 12,5%-os esélye lesz Lafreniére-re. Képzeljük csak el, ha a már így is éppen elég félelmetes csatárokkal rendelkező Edmonton, Toronto, Pittsburgh vagy éppen Winnipeg kaparintja meg a 18 éves fenomént, amennyiben úgy alakulna, hogy ezek a csapatok búcsúznak a play-in fordulóban.

Azt is lehet mondani, hogy a rájátszás első vesztesei közül kerülhet ki a folytatás egyik legnagyobb nyertese, hosszú távon pedig pláne.

Persze a legnagyobb győztes mégiscsak az lesz, aki a Stanley-kupát a magasba emelheti legkésőbb október negyedikén.

Amint kialakul a 16-os mezőny, a rendszer visszatér a normálishoz, azaz jöhetnek a négy győzelemig tartó párharcok. A normális persze nem teljesen igaz, hiszen az egész rájátszás alatt nem lesz hazai pálya és utazás sem: a keleti csapatok Torontóban, a nyugatiak Edmontonban fognak lakni az NBA orlandói buborékjához hasonlóban, a nagydöntőt pedig Edmontonban bonyolítják majd le. A játékosokat, a személyzetet, a játékvezetőket, de igazából mindenkit folyamatosan tesztelni fognak koronavírusra, a fertőzötteket pedig azonnal karanténba helyezik. Szerencsére egyelőre ez csak elméleti szinten létezik, a buborékokba mindenki egészségesen érkezett meg, erről a július 18-25 között elvégzett, több mint 4400 teszt tanúskodik, amelyek mindegyike negatív lett.

Egyébként a csapatok nem kötelesek jelenteni, hogy konkrétan ki az, aki megfertőződött, ahogy a sérüléseket sem kell definiálni, minden mehet egy új gyűjtőfogalom, az "unfit to play" alá.

A Return To Play kódnévre keresztelt protokollt több szakaszra osztották, melynek utolsó, negyedik állomása augusztus 1., azaz az első tétmeccs. Onnantól pedig eszméletlen dömping indul: eleinte naponta öt, majd hat meccs, ami alsó hangon is 12 óra NHL egyhuzamban. Aztán ehhez tegyük hozzá azt is, hogy a playoffban nincs döntetlen, azaz ha a rendes játékidő egálra végződik, akkor addig tart a találkozó, amíg meg nem születik a győztes gól, legyen az akár másnap reggel.

Augusztus 10-én lesz az első szünnapjuk a csapatoknak (ekkor tartják meg a draftlottó második körét), 11-én kezdődik a playoff első fordulója, 25-én a második, szeptember 8-án a harmadik, szeptember 22-én pedig maga a Stanley-kupadöntő, amelyet legkésőbb október 4-ig befejeznek. Ezek a dátumok az augusztus 11-én kívül mind határidők, a kezdéseket előbbre lehet hozni, későbbre viszont nem lehet tolni.

Nem csak a lebonyolítás, a független helyszínek és a zárt kapuk miatt lesz más ez a rájátszás, mint a korábbiak:

ezúttal szinte minden csapat teljes hadrendben állhat ki az első meccsekre, a kulcsjátékosok zöme egészséges.

Ez alól kivételt képeznek azok a hokisok, akik a fokozott egészségügyi kockázat miatt inkább a távolmaradást választották (ezt büntetés nélkül megtehette mindenki).
A címvédő Blues például visszakapta a válltörés miatt műtött gólvágóját, Vlagyimir Taraszenkót, aki komoly és szinte váratlan erősítés lehet számukra.

A Blues idén jó eséllyel pályázik a címvédésre Forrás: AFP/2019 Getty Images/Patrick Smith

A tavalyi döntő vesztese, a Boston Torey Kruggal és Brandon Carlóval erősödik, a Tampa viszont kicsit megszorulhat, a hírek szerint ugyanis a csapatkapitány Steven Stamkos már az edzőtábor előtt összeszedett egy kisebb sérülést. Washingtonban a veterán orosz klasszisnak, Ilja Kovalcsuknak több ideje maradt a beilleszkedésre, a Flyersnél Nolan Patricken kívül mindenki egészséges, ráadásul a leukémiát legyőző, a végleges, 31-es keretbe bekerülő Oskar Lindblom jelenléte óriási mentális lökést adhat a csapatnak. A Penguins is visszakapta legjobb góllövőjét Jake Guentzel személyében, szinte minden csapat kiegészül fontos játékosokkal. A legjobb példa erre a Colorado Avalanche, amely annak ellenére is a nyugati főcsoport második helyén végzett, hogy a legjobb hat csatára közül legalább három mindig hiányzott.

Nem véletlen, hogy a legtöbb szakértő szerint a Blues és az Avalanche közül kerül ki a nyugati győztes, míg keleten jóval nyitottabb a helyzet, a Bostonon kívül a Tampa, a Philly, a Washington és a Pittsburgh döntőzése sem számítana meglepetésnek.

Ezúttal persze a jóslásnak és feltételezésnek még annyi értelme sincs, mint egyébként. A speciális körülmények bármikor felülírhatják az erőviszonyokat, és most még annyi jelentősége sincs az alapszakaszbeli eredményeknek, mint a normál rájátszások esetében. Itt ugyanis nincs folyamatosság, az egyébként is sokszor használt közhely, miszerint a playoff egy új szezon, ezúttal hatványozottan igaz, hiszen annyi idő telt el az alapszakasz és a rájátszás között, mint máskor két idény között.

Hatalmas szerepe lesz a fizikális és mentális felkészülésnek.

A játékosok hónapokig jeget sem láttak, a legtöbben otthon próbáltak meg kondiban maradni, a feltételek pedig messze nem voltak ugyanazok. Ráadásul azok, akik átestek a víruson (pl. Auston Matthews), komoly lemaradásba kerültek az edzőtábor kezdetére, akárcsak azok, akik a jeges edzések előtt vagy közben fertőződtek meg és csak később csatlakozhattak társaikhoz.

Még mindig érzi a koronavírus-fertőzés hatását a világ egyik legjobb hokisa

Az észak-amerikai profi hokiligában (NHL) szereplő Toronto Maple Leafs szupersztárja, Auston Matthews még mindig érzi a negatív hatásait annak, hogy korábban elkapta a koronavírust. A 22 éves amerikai center, aki a járvány miatt lerövidített alapszakaszt 47 góllal a harmadik helyen zárta a mesterlövések listáján, otthon, Arizonában kapta el a fertőzést."Nem igazán voltak tüneteim, jól éreztem magam a két hét alatt, amíg karanténban maradtam.

Az edzői stábra hatalmas felelősség hárul, meg kell találni mindenkinél az ideális terhelést, de arra is figyelni kell, hogy az adott csapat erőnlétileg felvegye a versenyt az ellenféllel.
A buborék-playoff mentális aspektusairól pedig akár tanulmányt is lehet írni. Olyan lesz ez, mint egy nagyjából négyszeresen elnyújtott olimpia, ahol a sportolók és stábtagok összezárva élnek, csak itt még a falut sem hagyhatják el.

Családtaggal sem érintkezhetnek, a hiányfaktor, a magány, és annak feldolgozása kulcsfontosságú lesz, hiszen soha senki nem volt még hasonló luxusbörtönben.

Meg kell szokni a szállodai szobát, mert hát ez mégsem egy 4-5 meccses idegenbeli túra lesz. Nincs kijárás, a jégen kívüli programok lehetősége minimális és a másfél-két méteres távolságot akkor is tartani kell. Nem lesz közönség, csak mesterséges atmoszféra.
Mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, és aki a leginkább képes lesz alkalmazkodni a körülményekhez, kizárólag a játékra és a célra koncentrálni, az érheti csak el a csúcsteljesítményt a jégen.

Rendkívül furcsa rájátszás vár ránk. Senki ne lepődjön meg, ha eleinte a színvonal sem lesz a legmagasabb, mivel mindenkinek szoknia kell a buborékot, és persze formába is kell lendülniük a hokisoknak. A lebonyolítás, a szoros menetrend, a karantén és minden egyéb tényező miatt már-már borítékolható, hogy

a 2020-as playoff lesz az NHL történetének legegyedibbje.

Sokan firtatják, hogy vajon a majdani kupagyőztes neve mellé kerül-e majd valamilyen csillag. Én azokkal értek egyet, akik azt mondják, kerüljön, de nem azért, mert ennyi (kényszer)pihenővel könnyebb helyzetbe kerültek bizonyos csapatok. Inkább azért, mert ha egy pillanatra megpróbáljuk az érintettek helyébe képzelni magunkat, és belegondulunk, milyen két hónapban lesz részük ahhoz képest, mintha egy sima rájátszás várna rájuk, akkor rájövünk arra, hogy jár az a csillag. Mert aki idén nyer, az mindenképp hős lesz.