Társoldalunk:

Az első nap bekövetkezett az, amitől az NHL-rájátszásban a legjobban féltek

2020.08.12. 07:43

Magyar idő szerint kedd este kilenc órakor kezdődött és szerdán hajnali három óra után ért véget az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) rájátszásának első körének nyitómeccse, amelyen a Tampa Bay Lightning ötszöri hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a Columbus Blue Jacketset.

Habár a playoff hivatalosan augusztus 1-je óta tart, az előző, kvalifikációs kör tulajdonképpen még nem volt része a 16 csapatos rájátszásnak, amelynek még 24 együttes vágott neki. A koronavírus-járvány miatt a küzdelmek két városban, Torontóban és Edmontonban zajlanak, előbbiben a keleti, utóbbiban a nyugati csapatok vívnak egymással, sokszor egymást váltva a pályán.

Éppen ezért a liga, a szervezők és a csapatok egyik legnagyobb félelme az volt, mi lesz, ha az egyik mérkőzés maratoni hosszúságúra nyúlik és emiatt veszélybe kerül a soron következő.

Pontosan ez történt az első kör nyitónapján, amikor rögtön a legelső találkozó, a Tampa Bay-Columbus összecsapás ötszöri hosszabbításba torkollott, megdöntve rengeteg rekordot. Egyrészt ez volt minden idők negyedik leghosszabb mérkőzése (6 óra 13 percig tartott, nettó játékidőben 150 és fél percig). Másrészt, ami a tényleges csúcsokat jelenti: a Tampa 88 kaput eltaláló lövést jegyzett, ez új csúcs, ebből szinte egyenesen következik, hogy a Jackets kapusa, Joonas Korpisalo 85 védése is rekord. Csapattársa, Seth Jones is új csúcsot állított fel azzal, hogy összesen 65:06 percet volt jégen.

Ilyenkor minden játékos hősnek számít, de az említetteken kívül még ki kell emelni Brayden Pointot, aki a Tampa első és utolsó gólját szerezte, a kettő között 144 percnyi játékidő telt el.

A rengeteg túlóra miatt az eredetileg ezutánra kiírt Boston Bruins-Carolina Hurricanes találkozót el kellett halasztani, ezzel bejött az, amitől az NHL a leginkább tartott a buborékrendszerben.

A rájátszás első játéknapjának eredményei
Keleti főcsoport negyeddöntői:
Tampa Bay Lightning-Columbus Blue Jackets 3-2, ötszöri hosszabbítás után

Nyugati főcsoport negyeddöntői:
Dallas Stars-Calgary Flames 2-3
Vegas Golden Knights-Chicago Blackhawks 4-1