Nyugaton Vegas-Dallas döntőt rendeznek az NHL-ben

Vancouver Canucks v Vegas Golden Knights - Game Seven SPORT ICE HOCKEY national hockey league, NHL, Robin Lehner
EDMONTON, ALBERTA - SEPTEMBER 04: Robin Lehner #90 of the Vegas Golden Knights stops a shot by Brock Boeser #6 of the Vancouver Canucks during the second period in Game Seven of the Western Conference Second Round during the 2020 NHL Stanley Cup Playoffs at Rogers Place on September 04, 2020 in Edmonton, Alberta, Canada. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Vegas Golden Knights és a Dallas Stars jutott be az észak-amerikai jégkorongliga (NHL) Nyugati főcsoportjának döntőjébe.

Robin Lehner 14 védéssel járult hozzá a Vegas Vancouver elleni 3-0-s győzelméhez, egyben NHL-rekordot állított be azzal, hogy ebben a párharcban már harmadszor nem kapott gólt. A győztes csapat találatait Shea Theodore, Alex Tuch, Paul Stastny szerezte, mindhárman a harmadik harmad hajrájában voltak eredményesek - az utolsó két gól már üres kapuba esett.

A vesztes Canucksban hiába remekelt Thatcher Demko, 33 védése is kevés volt ahhoz, hogy a párharc hetedik mérkőzését a vancouveri csapat nyerje. Ezzel az utolsó kanadai együttes is búcsúzott a playofftól, így folytatódik az északiak rossz sorozata: legutóbb 1993-ban fordult elő, hogy a sportág őshazájából nyerjék a Stanley Kupát, akkor a Montreal Canadiens győzött.

A másik párban a Dallas Stars hosszabbításban harcolta ki a győzelmet, ezzel ugyancsak 4-3-mal lépett tovább és 2008 óta először jutott döntőbe a Nyugati főcsoportban. A mérkőzést a mesterhármast elérő Joel Kiviranta döntötte el, aki a ráadás nyolcadik percében vetett véget a Colorado Avalanche elleni küzdelemnek. Az NHL történetében ez volt a hetedik mesterhármas rájátszásos párharc hetedik mérkőzésén, de a finn játékos az első újonc, akinek ez a bravúr összejött. A Dallas másik két gólját orosz Alekszandr Radulov szerezte.

Az NHL alapszakasza március 12-én félbeszakadt a koronavírus-járvány miatt, a rájátszás augusztus 11-én kezdődött két helyszínen (Torontóban és Edmontonban) zárt kapuk mögött, teljes elszigeteltségben, hivatalos elnevezéssel "buborékban".

A csapatok négy győzelemig tartó párharcokat vívnak egymással.

A rájátszás eredményei, elődöntők:
Nyugati Főcsoport:
Vegas Golden Knights-Vancouver Canucks 3-0
Továbjutott a Vegas 4-3-as összesítéssel

Colorado Avalanche-Dallas Stars 4-5, hosszabbítás után
Továbbjutott a Dallas 4-3-as összesítéssel