Vágólapra másolva!
A Miami Heat kedden 103-94-re győzött az alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks ellen, így 4-1-es összesítéssel - 2014 óta először - bejutott az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) Keleti főcsoportjának döntőjébe.

Amellett, hogy a Bucks 3-1-es hátrányból várta az ötödik találkozót, az is nehezítette a dolgát, hogy nem számíthatott a tavalyi (és várhatóan idei) MVP-re, Giannis Antetokounmpóra, akinek az előző mérkőzésen megsérült a bokája.

Ennek ellenére nagy lendülettel kezdett az alapszakaszt utcahosszal megnyerő Milwaukee, amely kilenc ponttal vezetett az első negyed után, ám ekkor beindult a Miami hengere, félidőben pedig már a Heat járt előrébb hat ponttal. A második félidőben a floridai együttes őrizte az előnyét, amelyhez a végére még három pontot hozzá tudott tenni.

A Heatben hatan is 10 pont fölött termeltek, a 17 pontig, 10 lepattanóig és 6 gólpasszig jutó Jimmy Butler, valamint a kispadról 14 pontot, 8 lepattanót és 6 gólpasszt szállító újonc Tyler Herro volt elemében.

A Bucksnál Antetokounmpo távollétében Khris Middleton és Eric Bledsoe nyakába szakadt a felelősség, de mindketten felsültek: előbbi 25 dobásból csak nyolcat, utóbbi 12-ből csak kettőt tudott a gyűrűbe juttatni.

A Milwaukee a szezon folytatása előtt a bajnoki cím egyik legkomolyabb esélyesének számított, ehhez képest már a második körben elvérzett. A kudarc mellett azért is fájhat a csapat feje, mert Antetokounmpónak már csak egy év van hátra a szerződéséből, ő pedig már korábban is elmondta, hogy egyetlen dolog érdekli: a győzelem. Márpedig a Bucksszal egyelőre döntőbe sem tudott jutni.

Antetokounmpónak (szemben) csak a távolról történő figyelés és a gratuláció maradt az ötödik meccsre Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mike Ehrmann

A nyugati főcsoportban a Los Angeles Lakers 2-1-re megfordította a Houston Rockets elleni párharc állását, miután a harmadik mérkőzésen 112-102-re nyert. LeBron James ezúttal pontszerzésben jeleskedett, 36-ot dobott, mellette lekapott 7 lepattanót, valamint kiosztott 5 asszisztot és 4 blokkot is. Anthony Davis 26 ponttal, 15 lepattanóval és 6 gólpasszal járult hozzá a sikerhez, míg a kispadról Rajon Rondo szállt be a legjobban. A csuklótörése miatt több hetet kihagyó rutinos irányítónak ez volt a második meccse a kényszerpihenő után, ezúttal 21 pontot és 9 gólpasszt jegyzett 30 perc alatt.

A Rocketsben hiába dobott James Harden 33, Russell Westbrook pedig 30 pontot, mástól nem érkezett extra teljesítmény, ráadásul a hajrában elvesztette a csapat Robert Covingtont, akinek kérdéses a játéka a negyedik meccsen.

A liga 2019/20-as szezonja a floridai Disney World szórakoztatóközpontban fejeződik be zárt kapuk mögött, teljes elszigeteltségben, egy úgynevezett buborékban.
A csapatok négy győzelemig tartó párharcokat vívnak egymással, a finálé legkésőbb október 13-án zárul.

A rájátszás eredményei, elődöntők:

Keleti főcsoport:
Milwaukee Bucks-Miami Heat 94-103
Továbbjutott a Miami 4-1-es összesítéssel

Nyugati főcsoport:
Houston Rockets-Los Angeles Lakers 102-112
A párharc állása: a Lakers vezet 2-1-re