A felborult szezon miatt veszélyben a legnagyobb NBA-sztárok tokiói szereplése

Portland Trail Blazers v Los Angeles Lakers - Game Five GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
LAKE BUENA VISTA, FLORIDA - AUGUST 29: LeBron James #23 and Anthony Davis #3 of the Los Angeles Lakers head to the bench against the Portland Trail Blazers during the first quarter in Game Five of the Western Conference First Round during the 2020 NBA Playoffs at AdventHealth Arena at ESPN Wide World Of Sports Complex on August 29, 2020 in Lake Buena Vista, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Kevin C. Cox/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ha az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) irányítóinak legpesszimistább forgatókönyve lép életbe a 2020-2021-es szezon kezdését illetően, akkor könnyen lehet, hogy nem láthatjuk a liga legnagyobb sztárjait a jövő nyári tokiói olimpián.

"Minél többet tudok, annál inkább hiszem azt, hogy jobban járunk, ha csak januárban rajtol el a küzdelem – mondta még kedden a CNN-nek Adam Silver, az NBA első embere, azaz komisszárja. – Az a célunk, hogy normális szezont játszhassunk, 82 mérkőzéssel, majd a playoff-fal. Hazai csarnokokban, szurkolók előtt."

A ligaelnök már korábban is úgy fogalmazott: szerinte a december elsejei indulás még korai lenne.

Normális esetben ősszel, rendszerint november első napjaiban rajtol az NBA alapszakasza, a koronavírus-járvány azonban teljesen felborította a menetrendet. A 2019/20-as szezon márciusban félbeszakadt, majd bő négy hónap szünet után Floridában, egy úgynevezett buborékban folytatódott és fejeződik be.

A rájátszás azonban még csak most ér a hajrájához, a négy még állva maradt csapat egyelőre két főcsoport döntőjében gyűri egymást.

A négy győzelemig tartó (azaz akár hét mérkőzésesre is elnyúló) finálé a tervek szerint szeptember 30-án kezdődik, bajnokot legkésőbb október 13-án avatnak majd.

Ezt követően a csapatok kapnak egy szusszanásnyi szüntet, és ismerve az NBA játékosszakszervezetének erejét és határozottságát, ebből egyetlen napot sem engednek elvenni. A játékosok közül sokan így is nehezen viselték-viselik az orlandói bezártságot, akadtak, akik nem is voltak hajlandóak elutazni Floridába (erre most a koronavírus-járvány miatt kivételesen lehetőséget adott az NBA).

Azaz nagyon valószínű, hogy csak januárban rajtol a (hivatalosan) 2020-2021-esnek nevezett szezon, amelyik során valójában egyetlen mérkőzést sem rendeznek már az idei évben. És miután Adam Silver azt szeretné, ha teljes, 82 mérkőzéses alapszakaszt rendeznének – amire óriási szükség lenne a kiesett reklám- és tévés pénzek miatt –

így a rájátszás akkor kezdődne, amikor normális esetben véget ér az idény.

Azaz a liga legjobb játékosai, legyenek azok amerikaiak, kanadaiak, dél-amerikaiak, ausztrálok, európaiak, afrikaiak vagy ázsiaiak éppen az idény legfontosabb szakaszába fognak lépni akkor, amikor az olimpiára készülő válogatottak edzőtáborba vonulnak.

A tokiói olimpia 2021. július 23-i megnyitója pedig nagyjából egybe fog esni a következő NBA-szezon nagydöntőjének rajtjával. Így az ott szereplő játékosok biztosan távol maradnak az olimpiától. Ha az idei évre megelőlegezünk egy Los Angeles Lakers–Miami Heat finálét, akkor látjuk, hogy a két döntős csapatban olyan sztárok szerepelnek, mint LeBron James, Anthony Davis és Rajon Rondo, illetve Bam Adebayo, Jimmy Butler és Goran Dragic.

Anthony Davis és LeBron James is hátat fordíthat az olimpiának Forrás: AFP/2020 Getty Images/Kevin C. Cox

Persze mindez egyelőre csupán feltételezés, hiszen még a 2019-2020-as szezon sem fejeződött be, azt pedig most szinte lehetetlen megjósolni, hogy fog alakulni a következő idény. Az világos, hogy az NBA-re semmilyen nyomást nem lehet gyakorolni az olimpia irányából, ahogy az is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) marketing szempontból hatalmas veszteség lenne, ha LeBron James kaliberű sztárok maradnának távol a játékoktól.