Vágólapra másolva!
Az NBA-ben soha nem tartották ennyire későn a draftot, azaz a szokásos évi játékosbörzét. A szokásokon természetesen a koronavírus változtatott újra, de jobb későn, mint soha. Megnézzük, kik keltek el az első körben és mutatunk pár érdekes sztorit a választásokkal kapcsolatban. A legnagyobb hírverést nem is az első, hanem a harmadik kiválasztott kapta, ugyanis a Ball családnak már komoly előélete van a kosárlabda és az NBA világában. 

Először lássuk ki lett az 1/1, azaz az első kör első választottja. A Minnesota Timberwolves választhatott elsőnek, de ezen a drafton nem volt annyira egyértelműen kiemelkedő játékos, mint tavaly mondjuk Zion Williamson.

Azt nem lehet mondani, hogy meglepetés lett az első választás, de alakulhatott volna másképp is. A Wolves vezetői végül Anthony Edwards mellett döntöttek.

Anthony Edwards édesanyja és nagymamája is rákos betegség miatt halt meg, ők voltak a két festményen a játékos mellett. Mindketten a hónap ötödik napján haltak meg, Anthony ezért is játszott az 5-ös mezben.

Ma már nem meglepő egy 19 éves kosaras kiválasztása, pláne, ha ilyen atletikus képességekkel van megáldva, mint Edwards, aki 196 centije mellé 102 kilós. Kérdés, mennyire tud majd beépülni a dobóhátvéd a csapatba Karl-Anthony Towns és D'Angelo Russell mellé, akik mindketten szeretik, ha náluk van a labda. Edwards mindössze egy évet játszott az egyetemen, Georgiában 19,9 pontos átlaga volt.

A második helyen a szebb napokat is megélt Golden State Warriors választhatott. Steph Curryék a szintén 19 éves James Wisemanre böktek.

James Wiseman 2018-ban még Steph Curry táborában edzett, most már csapattársak:

Wiseman mindössze három meccset játszott Memphisben az NCAA-ben, de a középiskola óta figyelte minden csapat. A 216 centi magas center igen atletikus, de még pár kiló izom elfér majd rajta. A nagy kérdés az, hogy mi lesz a Warriorsszal azok után, hogy kiderült, térdsérülése után most az Achillese miatt pihenhet egy újabb szezont Klay Thompson.

Elérkeztünk ahhoz a választáshoz, amiről a szakírók a legtöbbet beszélnek, ez pedig a Charlotte Hornets és LaMelo Ball, valamint az apuka, LaVar Ball kezdődő kapcsolata.

LaVar Ballról talán már az is hallott, aki nem feltétlenül követi a kosárlabdát és az NBA-t. LaVar 2017-2018-ban élt "fénykorát", azóta kicsit visszavett, de érdemes feleleveníteni vele kapcsolatban pár történetet.

A Ball család: balról jobbra Lonzo Ball, LaMelo Ball, Tina Ball, LaVar Ball és LiAngelo Ball 2017-ben Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joshua Blanchard

LaVar maga is kosarazott, az egyetemi csapatban egyszámjegyű átlaga volt pontokban és lepattanókban is (a hármat sem érte el), ezért inkább ráment az utánpótlás-nevelésre. Három fia, Lonzo, LiAngelo és LaMelo is a kaliforniai Chino Hills gimnáziumba került, ahol a gyerekek egy évig egy csapatban is szerepelhettek.

Lonzo később a UCLA Egyetemre került, majd 2017-ben a második helyen elvitte őt a Los Angeles Lakers. Két évvel később azért, hogy Anthony Davist megszerezze a Lakers, elcserélték őt (is) a New Orleans Pelicanshoz, ahol Zion Williamson mellett alkothat majd maradandót.

Lonzo Ballt a Los Angeles Lakers draftolta 2017-ben a második helyen Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jayne Kamin-Oncea

LaVar mindezt megelőzően belekötött mindenkibe, többek között MAgic Johnsonba és Michael Jordanbe is, akit szerinte egy az egyben, agyonvert volna fénykorában (mármint saját maga fénykorában).

Később LaVar megalapította a Big Baller Brandet, ami sportruházattal foglalkozik, gyorsan kapott Lonzo egy saját, névre szóló cipőt, összebalhézott az összes többi sportszergyártóval, miután egymilliárd dollárért adta volna el a brandet, persze csak akkor, ha a fiúk névre szóló cípőket kapnak, akik közül akkor még egyikük sem szerepelt az NBA-ben.

A középső fiú később Kínában bukott le, amikor pár csapattársával lopott ezt-azt, LiAngelót pedig természetesen az ügy után felfüggesztette az egyeteme. LaVar ekkor fogta magát és a két kisebb fiút összeszedte (LaMelót még a gimiből) és elindult velük Európába, ahol a litván Vytautas Prienai gondolt egyet és leszerződtette a két fiút. A kaland viszonylag hamar véget ért, a fiúk visszatértek Amerikába, ahol a Los Angeles Ballersben kezdtek játszani – az apuka csapatában, az apuka által létrehozott ligában.

LiAngelo azóta a G League-ben szerepel, ami az NBA előszobája, LaMelo pedig Ausztráliában húzott le egy idényt, ahol 17 pontos átlaggal zárt, ő lett az év újonca, majd év elején visszatért Amerikába, hogy a draftra készüljön, szerdán pedig el is vitte a Charlotte Hornets, aminek láss csodát, Michael Jordan a tulajdonosa.

Akit bővebben érdekel LaVar Ball korábbi ámokfutása, itt bővebben olvashat róla egy korábbi cikkünkben:

Ki állítja meg Amerika dühöngő, őrült zsenijét?

Októberben az NBA alapszakasza is megkezdődött, amire Lonzo úgy készülhetett, hogy az összes amerikai profi sportot tekintve a valaha volt legnagyobb figyelemmel kísért újoncként fog játszani. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy LaVar közben megállapodott a Facebookkal, így elindulhatott saját valóságshow-juk.

A draft idén természetesen nem csak későbbi időpontban lett megrendezve, de ezúttal az online térbe szorult a világjárvány miatt. A játékosok kis csoportokban, szűkebb vagy nagyobb családi körben figyelték a fejleményeket, egy-egy rokon pedig az előre bekészített sapkákból hozta is azt, amelyik csapat kiválasztotta az illetőt. Adam Silver az NBA kommisszárja sorolta a stúdióban, hogy melyik csapat kit választott, majd kapcsoltak a helyszínekre.

Az ESPN szakírója, Tim Keown ott lehetett a Ball-házban a draft alatt, ahol mindenki arra készült, hogy a 19 éves LaMelo az elsők között kel majd el, ezzel pedig még eggyel közelebb hozva a jóslatot, miszerint LaVar három NBA-játékost nevel fel. Lonzóról már beszéltünk, LiAngelo az OKC „tartalékjai" között van egy komolyabb sérülést követően, de innen simán vezethet az út a legjobbak közé.

LaVar újra megragadta a kínálkozó alkalmat, tetőtől talpig BBB-ruhákban várja a kapcsolást, a fején baseballsapka, "I Told You So" azaz "Megmondtam" felirattal. A birtokon legalább 100 autó parkol, BBB-ajándékkosár várja a vendégeket (törülközővel, bögrével, párnával, vágódeszkával, alátéttel), BBB-logó a falon. A riporter szerint nagyjából 250 vendég gyűlt össze a bejelentésre.

Másfél órával a kezdés előtt egy 330 ezer dolláros Rolls Royce gurult be. Lonzo hatalmas mosollyal mászott be a vezetőülésre, LaVar pedig mellé, majd pár percre el is vitték egy körre. Úgy tűnik, a draft-ajándék is megérkezett, de az nem derült ki, ki lepte meg vele a fiatalembert.

Harminc perccel az első név bejelentése előtt mindenki a tévék elé vonul, a főhadiszállás a földszinten van. LaMelo középen, kétoldalt mellette a szülők, Tina és LaVar, de körülöttük ott van a másik két testvér is. A draftot felvezető show-műsorban Ballról beszélnek, amikor LaVar szól, hogy hangosítsák fel a tévét. Apa és fia (fejhallgatóval) némán ülnek egymás mellett. Kezdődik a draft, síri csend a szobában, mindenki azt várja, elsőként elviszi-e Ballt a Minnesota Timberwolves.

Jön Silver: „Anthony Edwards, Georgia."

Mindenki csöndben van, majd LaVar elkezd tapsolni, nevet és azt kiabálja: „Szép volt, Anthony!" Páran csatlakoznak hozzá.

Jön a második választás, a Golden State Warriors. Ez is pikáns lenne, mert LaVar korábban Steve Kerrbe, a csapat edzőjébe is beleszállt, őt nemes egyszerűséggel az edzők Milli Vanillijének nevezte.

Jön Silver: „James Wiseman, Memphis."

LaVar bólint egyet, LaMelo ül a fülessel a fején, meg sem rezzen, látszólag minden úgy történik, ahogy azt magában eltervezte.

Harmadiknak mondják be LaMelo nevét. Mosolyog, kapja a sapkát, mindenki örül. LaMelo várja az interjúkat, közben LaVar teljesen felszabadul, fogadja a gratulációkat.

„Mindjátok meg MJ.nek, hogy jövünk" - kiabálja, közben pedig már újabb üzletet lát. Ha az emberek fizetnek azért, hogy lássák az 50 éves Mike Tysont bokszolni, miért ne fizetnének azért, hogy végre összejöjjön az a bizonyos egy az egy ellen Michael Jordannel.

Egy rekordot már bezsebelt a büszke apuka: még soha nem volt olyan testvérpár, amelynek mindkét tagját az első háromban draftolta NBA-csapat. Pipa.

Még érdemes megemlíteni a New York Knicks választását. Ők Obi Toppint vitték el a 8. helyen. Toppin sírva fakadt, mikor kiválasztották, mert New York-i srác, és hiába volt ő a legjobb az egyetemi bajnokságban a legutóbbi idényben, sokak szerint ő is csődöt mond majd a Knicks mezében.

A Washington Wizards a 9. helyen az izraeli Deni Avdija játékjogát foglalta le. Avidja a Maccabi Tel-Avivban már három bajnoki címet nyert, de még mindig csak 19 éves. Ő az első izraeli, aki a top 10-ben kelt el a drafton és a harmadik izraeli kosaras a ligában.

Egy biztos, izgalmas szezon vár ránk, ami december 22-én rajtol majd. Az előszezon december 11-én kezdődik majd, március 5-10-ig lesz az All-Star szünet, a rájátszás május 22-én kezdődik és legkésőbb 2021. július 22-én ér véget a szezon.