Otthonától 1800 kilométerre játszhatja hazai meccseit az NBA-csapat

Boston Celtics v Toronto Raptors - Game Seven SPORT nba BASKETBALL
LAKE BUENA VISTA, FLORIDA - SEPTEMBER 11: Marcus Smart #36 of the Boston Celtics and Serge Ibaka #9 of the Toronto Raptors congratulate each other in Game Seven of the Eastern Conference Second Round during the 2020 NBA Playoffs at AdventHealth Arena at the ESPN Wide World Of Sports Complex on September 11, 2020 in Lake Buena Vista, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Michael Reaves/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A kanadai kormány elutasította a Toronto Raptors és az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) kérelmét, miszerint az együttes a decemberben induló új idényében saját otthonában játszhassa hazai mérkőzéseit.

Az AP amerikai hírügynökség a kormány döntését ismerő tisztviselőtől pénteken úgy értesült, hogy az Egyesült Államokban változatlanul túlságosan nagy a pozitív koronavírusos esetek száma ahhoz, hogy a liga egyetlen kanadai csapata külön engedélyt kapott volna az amerikai riválisok fogadásához.

A tisztviselő – aki névtelenül nyilatkozott, hiszen nem volt felhatalmazása beszélni a kormány friss döntéséről – hozzátette, van esély rá, hogy a következő évben a kormány felülvizsgálja majd a mostani határozatát.

A CBC kanadai műsorszolgáltató értesülése szerint a Raptors ideiglenes amerikai otthona a Torontótól mintegy 1800 kilométerre lévő floridai Tampában lesz.

Patty Hajdu egészségügyi miniszter szóvivője kedden közölte, hogy tisztségviselőik kapcsolatban vannak a Raptorsszal, és várhatóan még heteken át egyeztetnek velük a kérdésben. A kosárcsapat vezérigazgatója, Bobby Webster viszont úgy nyilatkozott, nem halogathatják addig a döntést, azt napokon belül meg kell hozniuk, mert csak ebben az esetben tudnak tervezni a szezont illetően.

Az Egyesült Államok és Kanada határai a világjárvány miatt lényegében le vannak zárva.

Aki nem lényeges és halaszthatatlan okból lép Kanadába, annak 14 napos karanténba kell vonulnia.

Már a csapat új kabalája is megvan a floridai golfpályákon időnként felbukkanó alligátorok formájában:

Az NBA harminc csapata közül csak egy kanadai, az 1995-ben alapított és 2019-ben bajnoki címet szerzett Toronto Raptors.

A következő NBA-szezon december 22-én kezdődik, a csapatok körülbelül két hét múlva nyitják meg edzőtáborukat.

A kanadai kormány korábban elutasította a Toronto Blue Jays baseballcsapat hasonló kérelmét is, miután az egészségügyi szakemberek úgy vélték, nem biztonságos, ha a világviszonylatban is az egyik legfertőzöttebb országból, a szomszédos Egyesült Államokból sorra érkeznek a rivális csapatok.

A jégkorongozók más helyzetben vannak, az NHL-ben hét kanadai együttes érdekel, és a pandémia alatt várhatóan lesz egy külön kanadai csoport az új idényben.