Társoldalunk:

Döntetlen lett a Mike Tyson-Roy Jones Jr. bokszmeccs

2020.11.29. 06:33

Bemutató mérkőzésnek szánták, mégis a két legendának köszönhetően, a két résztvevő életkorát is figyelembe véve egy viszonylag komolyabb meccs lett belőle. Mike Tyson próbált az összecsapáson közel kerülni Roy Jones Jr.-hoz, aki ezt minden alkalommal fogásokkal hatástalanította, így elvette az 54 éves bunyós egyik legnagyobb fegyverét. Látványos bunyót nem hozott a nyolcszor két perc, de a boksz szerelmesei láthatták egymás ellen a sportág két megkerülhetetlen alakját. A nem hivatalos pontozás szerint döntetlen lett az eredmény nyolc menetet követően.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban olyan bunyót láthatott a közönség a képernyőkön keresztül, amelyért bő 15-20 évvel ezelőtt gyakorlatilag bárki „ölni" tudott volna. A nehézsúlyú profi bokszban a gyilkos KO-iról, balhéiról híres és a világbajnoki övet a legfiatalabban megszerzett Mike Tyson csapott össze a négy súlycsoportban is a csúcsra ért, Roy Jones Jr.-al.

Utóbbi ökölvívóról azt is érdemes elmondani, hogy fénykorában majdhogynem érinthetetlen volt, nem is csoda, hogy ebben az időben a szakértők a súlycsoportoktól független ranglisták első helyére tették.  

Azonban ez a mérkőzés nem 2000 környékén került megrendezésre, hanem 2020 novemberében, amikor Tyson már 54, Jones 51 évesen lépett a kötelek közé. Előbbit 15 év kihagyás után, utóbbit két és fél év után láthattuk ismét a ringben. Mégis óriási érdeklődés és felhajtás előzte meg a meccset, hiszen Mike Tyson egy igazi ikonná nőtte ki magát a sportágban, és egy ideig a nehézsúly vitathatatlan bajnokának mondhatta magát.

Népszerűségét már pályafutása elején megalapozta azzal a hihetetlen gyilkos ösztönnel, aminek köszönhetően az első évében a profik között 15 mérkőzésen bunyózott, és ezek egyike sem ment végig.

Roy Jones Jr. még nem volt 20 éves, amikor egybehangzó vélemények szerint megnyerte a szöuli nyári olimpiai játékokon a bokszdöntőt a 71 kg-osok mezőnyében. Igaz, ebbe a nagy többségbe nem tartoztak bele a pontozók, pedig Jones lényegében tönkreverte dél-koreai ellenfelét, így „csak" ezüstérmet szerzett.

Később aztán a profik között mozgékonyságával, sebességével és váratlan megoldásaival igazi közönség kedvencé nőtte ki magát, ráadásul karrierje során négy különböző súlycsoportban is világbajnok tudott lenni (középsúlytól a nehézsúlyig bezárólag).

Persze, jó lett volna látni ezt a két öklözőt a pályafutása zenitjén egymás ellen, de még 2020-ban is rengeteg rajongót mozgatott meg ez a párosítás, és még a sportág legendái is izgatottan tekintettek a mérkőzés elébe.

Evander Holyfield, a nehézsúly korábbi, szintén emblematikus alakja, akinek a füléből Tyson egy meccsükön leharapott egy darabot, azt mondta, hogy ha Tyson elkapja Jonest, akkor adni fog neki rendesen.

Az utolsó vitathatatlan nehézsúlyú bokszbajnok, Lennox Lewis Roy Jones Jr.-t várta győztesnek. Szerinte Jones volt az egyik leggyorsabb bunyós a szorítóban és most is Jones nyer majd. A meccsen az 51 éves öklöző körbe mozog majd a ringben, és emiatt nem lesz egyszerű célpont Tysonnak. Ha Tyson utoléri és elkapja, akkor egy nagyon jó bunyót láthatunk majd.

Maga az összecsapás a résztvevők életkora mellett sem volt hagyományos bokszmeccs.Az 54 éves Tyson és az 51 éves Jones bunyóját nyolc menetesre tervezték a szervezők, de ellentétben a hagyományos meccsekkel, itt egy menet csak két perc volt, nem három.

Ahhoz képest, hogy mindkét ökölvívó elmúlt már 50 éves, kiváló formában érkeztek a ringbe.Forrás: AFP/2020 Triller/Joe Scarnici

Illetve a felek 12 unciás kesztyűt húztak a kezükre, nem 10 unciásat, azaz nagyobb méretű kesztyűkben üthették egymást. Hivatalosan nem is lehetett győztese a meccsnek, mivel egy bemutató mérkőzésről volt szó, ugyanakkor az egyik világszervezet, a WBC pontozta a bunyót három korábbi világbajnok segítségével.

A nagy találkozót megelőzően a mérlegeléskor Tyson a fénykorára jellemző eredményt hozta, 99,9 kg-mal mért be, míg Jones kicsit könnyebben, 95,4 kg-mal.

A gála fő mérkőzése előtt alaposan kitettek magukért a szervezők, Snoop Dogg, a híres amerikai rapper is adott egy kisebb koncertet, mielőtt Mike Tyson és Roy Jones Jr. bevonultak volna a Los Angeles-i Staples Centerben felállított ringbe. Mondjuk a nézők nem élvezhették a helyszínen ezeket a show elemeket, mert a koronavírus miatt zárt ajtók mögött rendezték az eseményt.

Ettől függetlenül a rendezők megadták a módját, a szorítóba a sportág leghíresebb és legismertebb sportbemondó, Michael Buffer szólította be a bokszolókat. Természetesen a szállóigévé vállt, „Let's get ready to rumble" mondat is elhangzott, mielőtt Mike Tyson és Roy Jones Jr. elkezdték volna a bunyót.

A vezetőbíró egy játékos show-t, bemutató mérkőzést kért a felektől, mielőtt az első menetre a gong behívta volna a bokszolókat. Az első két percben azért látszott, hogy Tyson már 15 éve nem lépett a kötelek közé, igazán hangsúlyos találat nem volt ebben a nyitó felvonásban.

Jones a második menetben is a ring közepén próbált folyamatos mozgásban maradni, hogy elkerülje Tyson gyilkos ütéseit, míg utóbbi próbált közelebb kerülni fiatalabb riválisához. Emellett az első percek nagyon sok fogást hoztak némi belharccal fűszerezve. 

A mérkőzés feléhez érve egyértelműen az látszott, hogy Tyson próbált közel férkőzni Joneshoz, aki ezt ügyesen akadályozta meg fogásokkal, így elsősorban az 51 éves bokszoló akarata érvényesült a ringben.  

A folytatás sem hozott mást a találkozón, volt néhány szép mozdulat a meccsen, de természetesen az látszott, hogy egy 54 és egy 51 éves bokszoló csapott össze egymással a ringben. 

A nyolc menetet követően a nem hivatalos pontozás után döntetlen eredmény született a legendák meccsén.

Jones próbálta magától távol tartani Tysont az egész meccsen.Forrás: AFP/2020 Triller/Joe Scarnici

Mike Tyson a mérkőzés és a döntetlen kihirdetése után szemmel láthatóan feldobódva nyilatkozott: „Igen, elégedett vagyok az eredménnyel, mert szórakoztatni tudtam a közönséget. Boldog voltam, hogy nyolc menetet végig tudtam bokszolni, visszatértem a ringbe és szeretném ezt tovább csinálni.

Ez a mérkőzés nekem fontosabb volt, mint egy világbajnoki címmeccs, mert ezzel segíthettünk az embereken (jótékony célra is megy majd a bevételből – a szerk.)." Tyson Jonest is dicsérte, amikor azt mondta, hogy „Elviselted az ütéseimet, ezt nagyon tisztelem benned."

A mérkőzés után mindkét sportoló elégedett volt az eredménnyel és a bunyójával.Forrás: AFP/2020 Triller/Joe Scarnici

Roy Jones Jr. sem volt elégedetlen a meccs után: „Rajta volt a bakancslistámon, hogy Mike Tyson ellen bokszoljak. Minden ütése fájt, amit bevitt nekem, a testütések kivették az erőt belőlem, és ez a döntetlen eredmény számomra is rendben van.

Szeretnék még továbbra is bokszolni, de ezt előtte még meg kell, beszéljem a családommal, ha ők is rábólintanak, akkor folytatom." – zárta a gondolatait az 51 éves bokszoló.