Vágólapra másolva!
A koronavírus miatt megtépázott szezon után máris jön a következő az NBA-ben. Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában december 22-én már meccseket rendeznek, ezért megnéztük, hogy változtak meg a rendelkezésre álló rövid idő alatt a keretek és azt, hogy melyik csapatok lehetnek a címvédő Los Angeles Lakers legnagyobb ellenfelei. Nagy visszatérők, rég nem látott mennyiségű fiatal tehetség és remélhetőleg egy teljes szezon vár az NBA szurkolóira.

Alig két hónap telt el az NBA nagydöntőjének utolsó meccse óta és máris kezdődik az NBA 2020-2021-es szezonja.

A Los Angeles Lakers alig 70 napja ünnepelte Orlandóban, a buborékban a bajnoki címet, miközben a rájátszásról lemaradt csapatok már kilenc hónapja nem játszhattak meccset a ligában.

A csapatok felkészülése soha nem látott aránytalan módon zajlott, de ne feledjük a koronavírus miatt öt hónapig állt a bajnokság tavasszal és nyáron.

LeBron James és Anthony Davis bajnoki címet ünnepelhetett Forrás: AFP/2020 Getty Images/Douglas P. Defelice

Az NBA-re általában 4-6 hónapot készülnek a csapatok, de ezúttal nem voltak azonosak a feltételek. A legnagyobb sztárok természetesen megtalálták a lehetőségét annak, hogy edzeni tudjanak a leállás során is, csapatszinten biztosan nem volt olyan a felkészülés, mint amilyen lenni szokott. Azok a csapatok, amelyek messze jutottak a rájátszásban, szinte lendületből érkeznek majd a következő szezonra. Kérdés, hogy meddig tart majd az a bizonyos lendület azokkal szemben, akik alaposan rápihenhettek az új idényre.

Világrekord szerződést kapott a Görög Szörny, végre összeáll a Durant-Erving páros

Haladjunk a várható erősorrend szerint hátulról, először a keleti főcsoportban. A szakírók többsége egyetért abban, hogy a liga legrosszabb (nem csak keleten) csapata lehet a New York Knicks és a Cleveland Cavaliers. New Yorkban évek óta várnak arra, hogy végre történjen valami, de úgy tűnik, még pár évig várni kell erre. A Knicks rendre lemaradt a komoly, szabadon igazolható sztárokról és a drafton sem volt akkora szerencséje, hogy elsőként választhatott volna. A nagy sztárok helyett a fiatalokban látják a jövőt New Yorkban, de az Obi Toppin, RJ Barrett, Mitchell Robinson, Kevin Knox fémjelezte csapat várhatóan vereségből fog többet begyűjteni. Clevelandben is az átalakulás éveiben vannak. Elsősorban a pocsék védekezést kell majd összekapni, ebben segíthet Andre Drummond érkezése és az újonc Isaac Okoro, de nagy feladat hárulhat a veterán Kevin Love-ra is, hogy irányba állítsa a fiatalokat.

A Detroit Pistons esélyei nagyban attól függenek majd, hogy milyen állapotban van Blake Griffin, pontosabban, hogy egészséges-e. A csapatnak van egy újonc irányítója, Killian Hayes személyében, akire még sok munka vár, de ott van még a csapatban Mason Plumlee, a korábbi MVP, Derrick Rose, aki szezon közben egy jó cseréhez lehet majd alapanyag. A Chicago Bulls sem a rájátszásért fog küzdeni várhatóan. A csapat legnagyobb sztárja Zach LaVine ás a másodéves Coby White, aki már az előszezonban úgy mozgott, mint egy rutinos veterán.

Otto Porter, Lauri Markkanen és Wendell Carter Jr. segíthet még a csapaton, amiben van potenciál, de a sok fiatalnak még időre van szüksége.

A legnagyobb hype a Charlotte Hornets cspata körül volt a draft időszakában, ugyanis

sokan mesebeli párhuzamot látnak abban, hogy LaMelo Ball éppen Michael Jordan csapatába került.

LaMelo Ball már most a világ egyik legjobban passzoló játékosa, de a dobásain még javítania kell, ha a világ egyik legjobb játékosa is akar lenni. LaMelo Ball mellé sikerült elhozni Bostonból Gordon Haywardot, de ő sérülten kezdi majd a szezont.

LaMelo Ball varázsolhat majd a Charlotte-ban Forrás: AFP/2020 Getty Images/Jared C. Tilton

Élmény lesz nézni Ball passzjátékát a szezonban, de a rájátszásért lehet csak harcban ez a csapat, ahogy az Orlando Magic is. Florifában Jonathan Isaac sérülés miatt kidőlt és irányítóposzton hiányos a csapat. A védekezés rendben van, de a támadásban Evan Fournier, Terrance Ross és Aaron Gordon kevés lehet. Ha melléjük nem tud felzárkózni Markelle Fultz, könnyen lehet, hogy a márciusi határidő lejárta előtt csereberébe kezd a floridai csapat.

A Washington Wizards egyelőre sötét ló, mint amilyen az OKC volt, amikor Russell Westbrook még ott pattogtatott. Az egyszemélyes támadógépezet most Washingtonba került Houstonból, ahol csak szenvedett James Harden mellett, kérdés, mennyire tud újra kivirágozni. Westbrook helyett John Wall ment a másik irányba, de maradt Bradley Beal, velük az előszezonban eddig bíztató, amit a Wizards mutatott, de hullámzó teljesítményt várunk a fővárosi csapattól.

Russell Westbrook (jobbra) újra új színben játszik majd Forrás: AFP/2020 Getty Images/Rob Carr

Az Atlanta Hawks szépen lassan, de biztosan fejlődik. Az előszezon alapján támadásban az egyik legkreatívabb csapat lehet majd a szezonban,

Trae Young mellett már olyan nevek vannak, mint Danilo Gallinari, Bogdan Bogdanovic, Clint Capela, vagy Cam Reddish.

A legnagyobb kérdés az lesz, hogy a támadás mellett összeáll-e a védekezés. Ha igen, akkor a rájátszással nem lehet gond. A csapat megszerezte a Lakerstől a 34 éves Rajon Rondót, de a bajnoki címhez nem tett túl sokat hozzá Az ESPN plus-mínusz mutatójában csak az 56. helyen végzett a 95 irányító közül. A következő lépés mindenképp a rájátszás elérése kell, hogy legyen az Atlantának.

Trae Young körül jó csapat alakul Forrás: AFP/2019 Getty Images/Kevin C. Cox

Az Indiana Pacersnek támadásban kellene sokat javulnia, ebben a mutatóban csak a 19. helyen volt a ligában az előző idényben. A védekezés nagyon jól megy a csapatnak, kérdés, hogy a kirúgott edző, Nate McMillan után Nate Bjorkgren mire megy majd a csapattal. Fontos lenne, hogy súlyos sérülése után Victor Oladipo visszanyerje a formáját és Malcolm Brogdon, TJ Warren, Domantas Sabonis, valamint Myles Turner jó játékával újra rácáfolhatna a károgókra a csapat. Bjorkgren Torontóból érkezett, ahol szívesen dobatják a hármasokat a nagyemberekkel is, ebben is előrébb kell lépnie a Pacersnek, amely az utóbbi négy évben a legkevesebb hármast dobta a ligában.

Hatalmas rejtély a Philadelphia 76ers csapata, amely szintén új edzővel, Doc Riversszel kezdi a szezont.

Könnyen lehet, hogy a Ben Simmons, Joel Embiid duó az utolsó lehetőségét kapja, hogy közösen hozzon össze valami nagy dolgot.

Al Horford távozott a csapattól, de a külső dobásokban erős Danny Green és Seth Curry érkezett, de ne feledkezzünk meg Tobias Harrisről sem és bajnokként csatlakozott a csapathoz a Lakerstől Dwight Howard, aki Embiid válláról vehet le a teherből. A 76ers akár a keleti első helyért is versenyben lehet.

Joel Embiid és Ben Simmons utolsó közös dobására készül? Forrás: AFP/2019 Getty Images/Gregory Shamus

A Toronto Raptors elvileg tovább gyengült a tavalyelőtti bajnoki címhez képest, hiszen távozott Nick Nurse csapatától a védelem két magasembere, Marc Gasol és Serge Ibaka is, de a kanadai csapat Kawhi Leonard távozását is a vártnál kevésbé érezte meg. Idén is hiba lenne lebecsülni a Kyle Lowry, Fred VanVleet, Pascal Siakam vezette csapatot. Ha mind egészségesek, újra a rájátszásba vihetik a Raptorst, amely sok kellemetlenséget okozhat keleten.

A Boston Celticsben egyelőre komoly lyukak vannak, hiszen távozott Gordon Hayward, de januárig nem számíthatnak Kemba Walkerre sem. A szokásosnál is nagyobb teher jut majd Jayson Tatumra és Jaylen Brownra, de az előszezon során ígéretesnek tűnt az újonc irányító, Payton Pritchard, aki 16 ponttal debütált. A Bostonnak van ideje még, de a szurkolók egyre türelmetlenebbül várják, hogy Tatum igazi szupersztárrá fejlődjön. Ha nem reked meg, Marcus Smarttal és Tristan Thompsonnal komoly kihívó lehet a Celtics.

A Miami Heat volt az előző buborékos idény meglepetéscsapata, amely egészen a nagydöntőig menetelt. Tyler Herro és Bam Adebayo játékában még mindig sok a tartalék. Erik Spoelstra rutinos, bajnok edző és Dragic, valamint Jimmy Butler személyében van, aki összefogja a fiatalokat. A Miami idén is meglepetést okozhat, de a bajnoki cím talán még odébb van.

Amit mindenki a legjobban vár, hogy végre tétmeccsen is összeálljon a Brooklyn Nets csapatában a Kevin Durant, Kyrie Irving duó.

Kérdés, hogy az edzőként nem túl tapasztalt Steve Nash mit kezd majd a sztárokkal, de ez majd hamar kiderül. Ha a két szupersztár megfelelő terhelést kap és egészségesen tudja le a szezont, akkor szép reményei lehetnek a csapatta. Spencer Dinwiddie, Caris LeVert, DeAndre Jordan és Jarrett Allen megfelelő kiegészítőembereknek tűnnek, de láttuk tavaly a Clippersnél, két nagyágyú nem vezet azonnal a bajnoki címig, és nagydöntőig sem egy csapatot.

Végre a pályán Kevin Durant és Kyrie Irving Forrás: AFP/2020 Getty Images/Sarah Stier

Milwaukee-ban minden csodás, Giannis Antetokounmpo aláírta csillagászati hosszabbítását

(a Görög Szörny becenevű 26 éves játékos öt év alatt az adható maximális, 228 millió dollárt keresi majd), megkapta maga mellé Jrue Holidayt, már csak arra lenne szükség, hogy a rájátszásban is jól menjen a csapatnak. Az elmúlt két alapszakaszt mindig megnyerte a Bucks, de a rájátszásban már akadtak gondok. A szakírók szerint a Giannis Antetokounmpo, Khris Middleton, Holiday hármas a döntőig is viheti a csapatot, de utóbbi megszerzése miatt lerövidült a kispad, ráadásul a vezetőedző, Mike Budenholzer szemére mindig azt vetették, hogy túlterheli a sztárjait, de akkor mi lesz most? Milwaukeeban azt remélik, végre bajnoki cím.

Giannis Antetokounmpo csillagászati szerződést kapott Forrás: AFP/2020 Getty Images/Kevin C. Cox

Újabb Los Angeles-i versenyfutás nyugaton?

A szurkolók már tavaly is ezt várták volna, de a Clippers meglepően simán leolvadt a playoffban, pedig az elődöntőben már 3-1-re is vezetett a Denver ellen. A Clippers tovább erősödött, kérdés, hogy a címvédő Lakers kisebb átalakulása hogyan megy végbe és az, hogy a bajnoki címig menetelő sztárok mennyit tudnak a szezon elején pihenni.

Ami a főcsoport hátsó régióját illeti, kezdjük az Oklahoma City Thunder csapatával. Bejárta már a világhálót a kép, ahogy a Durant, Harden, Westbrook, Adams négyesből mára csak a labda maradt a csapatnál. A Thunder elengedte Chris Pault, Steven Adamst, Danilo Gallinari is máshol folytatja, Dennis Schröder pedig a Lakersbe igazolt. Az OKC egyértelműen a tankolást választotta, de Shai Gilgeous-Alexander vezetéséve meglepetésgyőzelmeket is elérhet a Thunder és az Al Horford, George Hill, Trevor Ariza hármassal a védekezés is rendben lehet. A Sacramento Kings papíron nem rossz csapat, ott van De'Aaron Fox, Buddy Hield és Marvin Bagley, de az összhang hiánya és a sérülések miatt eddig nem jött össze kiugró siker. Bogdan Bogdanovic elvesztése a semmiért nagy érvágás lehet és a sűrű nyugati mezőny miatt könnyen lehet, hogy újra csak álom marad a playoff.

A Minnesota Timberwolves csapata hatalmas kérdőjel. Ebben az idényben kiderülhet, mennyire jól tud együttműködni Karl-Anthony Towns és D'Angelo Russell. Ricky Rubióval és az első helyen draftolt Anthony Edwardsszal kiegészülve a rájátszásig is juthat a Wolves, de könnyen lehet, hogy Towns megint gyedül marad az igazán jó teljesítményével, ami pedig nagyon kevés is lehet csapatszinten. A San Antonio Spurs hihetetlen 22 szezonon át tartó sorozata szakadt meg nyáron, amikor nem jutott rájátszásba a csapat. A csapat gerincét még mindig LaMarcus Aldridge és DeMar DeRozan adja, de előbbinek lejár a szerződése, ráadásul még két veterán, Patty Mills és Rudy Gay küzd majd a csapatban, Popovich-nak figyelnie kell arra is, hogy meg tudja majd újítani a csapatot.

A Memphis Grizzlies csapatában kiemelkedőt tud nyújtani a két fiatal, Ja Morant és Jaren Jackson Jr., de utóbbi sérülten várja a rajtot. Morant tavaly a második helyen kelt el, minden bizonnyal All Star játékos lesz majd belőle, de a csapat nem erősített, így sokkal előrébb nem léphte majd a csapat. A nyugati versengésbe nem fér bele a lassú rajt, így az újonc évében remeklő Brandon Clarke-ra is nagy feladat várhat majd.

A New Orleans Pelicanst a fiatalok vihetik a hátukon. Lonzo Ball, Zion Williamson és Brandon Ingram

mellől nagyon fog hiányozni Jrue Holiday, de jött helyette JJ Redick és az OKC-től Steven Adams, valamint Eric Bledsoe rutinja is jól jöhet majd. Az új edzővel, Stan Van Gundyval nagyot léphet előre a Pelicans.

Zion Williamson az NBA egyik nagy sztárja lehet, ehhez tehet pár újabb lépést Forrás: AFP/2020 Getty Images/Chris Graythen

A Houston Rockets finoman szólva sem egy nyugodt offseasont tudhat a háta mögött. Russell Westrbrookot elcserélték John Wallra, de folyamatosan arról lehetett olvasni, hogy James Harden is menni akar. Az opciók közül Philadelphia tűnt befutónak, de ott meg Simmonsról és Embiidről nem akartak lemondani. Ha Harden lenyugszik és össze tud dolgozni John Wall-lal és DeMarcus Cousinsszal, akkor nagy dolgok is kisülhetnek a Rocketsnél. A hírek szerint viszont Harden menni akar, kérdés, mikor rendeződik végre ez az ügy és kire lehetne elcserélni.

James Harden menne, de ki tudja, merre Forrás: AFP/2018 Getty Images/Ronald Martinez

A Golden State Warriorsnál mindenki elfelejtené az előző szezont, amikor ligautolsó lett a csapat, de nehezen lehet, mert szinte hihetetlen, de újra kidőlt a sorból hosszú időre Klay Thompson, így Andrew Wiggins és Kelly Oubre kell, hogy segítsen Steph Currynek és Draymond Greennek. Centerposzton az újonc James Wisemanre juthat nagy szerep. Amennyiben Curry és Green egészséges marad, akkor is kiugró teljesítmény kell tőlük, hogy eredményes szezonja legyen a korábban iszonyatos hegemóniát felépítő csapatnak.

Stephen Curry komoly feladatok elé néz Forrás: AFP/2020 Getty Images/Ezra Shaw

A Phoenix Suns csapatánál is nagy dolgok vannak készülőben. A Suns veretlenül zárt a buborékban, ahol Devin Boker remekelt. Most megkapta maga mellé Chris Pault, és ha végre felnő melléjük a 2018-as 1/1-es, DeAndre Ayton, akkor nem csak egyszeri csoda lehetne a Suns szereplése a rájátszásban.

A Portland Trail Blazers régóta Damian Lillard és CJ McCollum párosáról szól, előbbi képes MVP-formában játszani, ezt már többször bizonyította. A támadás mellett a védekezésre is komolyan rá kell feküdnie a csapatnak, Robert Covington érkezésével erősödött a csapat, de az sem mellékes, hogy Jusuf Nurkic egészségesen várja a rajtot, újabb szerződést kapott Carmelo Anthony és visszatért a csapatba Enes Kanter Kanter is.

A Utah Jazz is hosszabított nagyreményű játékosával, Donovan Mitchell-lel és sikerült megtartani mellette Rudy Gobert-t is, mellettük Bojan Bogdanovic és Mike Conley kaphat még komolyabb szerepet. A Jazznek nem lehet gond a playoff, de egy döntős szerepléshez ez a csapat egyelőre kevésnek tűnik.

A Dallas Maverickset az európai sztárjai repíthetnék messzire, de Kristaps Porzingis megint sérülten kezdi a szezont, de Luka Doncicra lehet pakolni a terhet. A 21 éves szlovén játékos sokak szerint az MVP-címre is esélyes ebben a szezonban. A Dallas csak akkor érhet el komoly sikereket, ha mindenki egészésges marad a lehető legtöbb meccs erejéig és Doncic ugyanolyan ihletett formában marad, mint az előző idényben. A Mavs az előző idényben rekordokat döntögetett támadásban, Josh Richardson és James Johnson keményebbé teheti a csapatot, de az, hogy meddig jutnak majd, szinte csak Doncicon múlik.

A Denver Nuggets az előző idényben bizonyított, amikor a Clipperst hátrányból ejtette ki a playoffból. Jamal Murray és Michael Porter Jr üde színfolt lehet a ligában Nikola Jokic mellett. A Nuggets fejben nagyon együtt van, nem véletlenül sikerült nem csak a Clippers, de a Jazz ellen is fordítani a playoffban. A következő lépés a nagydöntő lehetne, de ahhoz megint a két Los Angeles-i csapaton át vezethet majd csak az út a jelek szerint.

A Los Angeles Clippers tovább erősödött, érkezett a csapathoz Serge Ibaka és Luke Kennard, akik. Még mindig élénken éhet a fejekben a Nuggets elleni leolvadás, 3-1-es vezetésről a rájátszás főcsoport-elődöntőjében. Kawhi Leonard és Paul George nem lettek rosszabb játékosok, a két szupersztár mellett ott vannak az igazi „melós" játékosok, mint Marcus Morris vagy Patrick Beverley. Az alapszakasz nem lehet gond, az igazi játék a playoffban kezdődik majd, mert ezt a csapatot a bajnoki címért tették össze. Kérdés, hogy a segédedzőből vezetővé előléptetett Tyronne Lue mit tud majd mindehhez hozzátenni.

Kawhi Leonard újra megküzdhet a Denver ellen - akár a playoffban is Forrás: AFP/2020 Getty Images/Pool

A címvédő Los Angeles Lakers sem maradt tétlen a piacon. Érkezett Dennis Schröder, Montrezl Harrell és Marc Gasol. A Lakers nem a babérjain ücsörög, igazi profikat hozott a csapathoz. A rajongóknak a legfontosabb ugyanakkor, hogy LeBron James és Anthony Davis maradt a csapatnál, így nem kérdés, a cél csak az lehet, hogy meglegyen a 18. bajnoki cím is.

A szezon kezdete igazi karácsonyi ajándék lesz a szurkolóknak. Szerdán hajnalban Brooklyn Nets-Golden State Warriors és Los Angeles Lakers-Los Angeles Clippers meccsekkel indul a szezon,

de december 25-én "emberi időpontban" rendeznek meccseket magyar időzóna szerint is, akkor este láthatjuk majd a Miami Heat-New Orleans Pelicans, a Milwaukee Bucks-Golden State Warriors és a Boston Celtics-Brooklyn Nets meccseket. Soha rosszabb karácsonyi felhozatalt.