Egymilliárd forintnyi összeget fizet egy amerikai egyetem a focicsapat edzésén meghalt játékos családjának

Jordan McNair, University of Maryland
COLLEGE PARK, MD - NOVEMBER 03: The Maryland Terrapins surround the #79 to honor Jordan McNair prior to playing the Michigan State Spartans at Capital One Field on November 3, 2018 in College Park, Maryland. Will Newton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Maryland Egyetem 3,5 millió dollár (kb. 1 milliárd forint) jóvátételt fizet az intézmény amerikaifocicsapatában játszó, és 2018-ban egy edzésen hőgutát kapó, majd a kórházban éltetét vesztő Jordan McNair családjának.

Erről pénteken egyezett meg az egyetem vezetősége az akkor másodéves játékos szüleivel, Marty McNairrel és Tonya Wilsonnal. A döntést január 27-én fogja hivatalossá tenni Maryland állam közmunkatanácsa. Az államban a törvények szerint 400 ezer dollár a hasonló kártérítési perek után fizethető legmagasabb összeg, azonban miután a család kész lett volna szövetségi bíróság elé vinni az ügyet, az egyetem belement a magasabb összeg kifizetésébe, nem kockáztatva egy hosszú és bizonytalan kimenetelű eljárást.

Jordan McNair, a Maryland Egyetem másodéves játékosa 2018. május 29-én, a amerikaifoci-csapat szezonbeli első kültéri, erőnléti edzésén ájult el, majd vesztette el az eszméletét. A fiatal játékos hőgutát előbb hőgutát, majd szívrohamot kapott, és két héttel később, június 13-án a kórházban meghalt.

A család az egyetemet, elsősorban pedig DJ Durkint, a csapat vezető edzőjét, valamint Rick Court erőnléti edzőt nevezte meg a tragédia felelőseként. Az egyetemi foci világában köztudott volt, hogy Durkin sokszor embertelen módszerekkel készíti fel csapatait, a játékosok pedig szinte rettegnek tőle.

Durkint 2018. augusztus 14-én elbocsotta a Maryland Egyetem, de nem sokáig volt állás nélkül, mert hasonlóan rossz hírnévnek örvenő Lane Kiffin - akivel korábban már dolgozott együtt - 2020 januárjában másodedzőnek maga mellé vette az Ole Miss csapatához.