Vágólapra másolva!
Conor McGregor legutóbb 2020. január 19-én harcolt a UFC-ben, igaz, akkor gyors TKO-s győzelmet aratott, és mint év végén kiderült, egyúttal a legnézettebb gálát hozta a szervezetnek 2020-ban. Az ír sztár júniusban pályafutása során harmadszor is visszavonult, hogy aztán ősszel újra bejelentse a visszatérését, amelyre magyar idő szerint vasárnap éjjel kerül sor. A UFC 257-es rendezvényén a fő kártyán négy kiváló könnyűsúlyú bunyós is összecsap, miközben a háttérből potenciális ellenfelet keresve figyel majd a veretlen legenda, Khabib Nurmagomedov is.

Tavaly januárban a korábbi két súlycsoportos sztárnak mindössze 40 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy Donald „Cowboy" Cerronét TKO-val megverje a UFC 246-os gáláján. Az akkor 31 éves ír visszatérése az oktagonba meseszerűen sikerült, mint év végén kiderült,

ő hozta a UFC legjobb PPV (fizetős szolgáltatás) számait 2020-ban. Egészen pontosan 1,35 millió ember vette meg a virtuális 70 dolláros jegyét, hogy a képernyőn keresztül nézhesse a meccsét.

Aztán jött a globális koronavírus-járvány, majd a váratlan bejelentés McGregortól június elején, hogy pályafutása során immár harmadszor is visszavonul.

Nyilván a dolog komolyan vehetőségén lehetett vitatkozni a múlt ismeretének tükrében, ugyanakkor 2020 júniusában a kisgyermekes családapának a ketrecen kívül volt még egy hihetetlenül jól menő whiskey-üzlete is. Az ír fenegyerek még 2018 szeptemberében indította útjára saját italmárkáját, amely elképesztő sikereket ért el az első teljes évében.

2019-ben kereken egymilliárd dollár (kb. 295 milliárd forint) értékben adott el whiskey-t, 2020 júniusára pedig már a negyedik legjobban fogyó ilyen ital lett McGregor márkája a globális ranglistán.

Ezek után azért némileg érthető volt, miért akar az ír sportoló a saját testi épségének veszélyeztetése nélkül sok pénzt keresni. A mindig nagyszájú McGregor próbálta egy új oldalát is megmutatni a nyilvánosságnak, pénzzel jótékonykodott, felépített nyolc házat dublini hajléktalanoknak, valamint korábban rászoruló gyerekeknek vett karácsonyi ajándékokat.

Megjelent a Tour de France versenyén mint díszvendég, közös környezetvédelmi akciót tervezett a monacói hercegnével. Mikor már azt hihettük volna, hogy egy teljesen új McGregor született, akkor jött a hír, hogy letartóztatták az írt szeptember elején Korzikán, miután részegen szexuálisan zaklatott egy fiatal nőt, és erőszakoskodott is vele.

A korábbi két súlycsoportos világbajnok tagadta az ellene felhozott vádakat, sőt, egy azóta már törölt közösségi posztban azt írta, hogy valakik ki akarják őt nyírni, de nem hagyja magát.

Az ősz aztán még egy meglepő hírt hozott, Conor McGregor újra visszatért, és később már a mérkőzésének az időpontja is kiderült, 2021. január 23., a UFC 257-es gáláján az Egyesült Arab Emírségekben, a Yas szigeten. Hamar kiderült, hogy az ír sportoló megtépázott nimbusza ellenére még mindig óriási tömegeket mozgat meg, mert

az immár nézők előtt rendezendő gálára gyakorlatilag percek alatt elkelt az összes jegy.

Igaz, mindössze 2000 szurkolót engednek majd be szigorú előírások mellett a globális járványhelyzet miatt, de jól mutatja McGregor népszerűségét, hogy az emberek gond nélkül kifizették a 216 (kb. 63 800 forint) és 1360 (kb. 400 000 forint) amerikai dollár között mozgó jegyeket.

Az ír természetesen mindig kiszolgálja a valami újra, megdöbbentőre számító közönségét, így most is a Dubaiban eltöltött edzőtábor után egy óriási jachton hajózott be Abu Dhabiba. Azt ugye már mondanunk sem kell, hogy

a kikötőből pedig egy luxus Rolls-Royce autóval érkezett meg abba az ötcsillagos szállodába,

ahol a gála előtti napokon a harcosoknak kötelező tesztjük is lesz, és elkülönített karanténjuk vár rájuk az eredmények megérkezéséig.

McGregor ellenfele az a Dustin Poirier lesz, akivel korábban, egészen pontosan 2014-ben már találkozott a balhés sztár, és akkor TKO-val le is győzte. Azóta persze történt pár dolog, a 32 éves amerikai kiváló szériát futott, jelenleg a második a kihívói rangsorban (McGregor a sok kihagyás miatt visszaesett a 15. helyre) a könnyűsúlyúak között.

Utolsó hat meccsén mindössze egyszer kapott ki, akkor is attól a Khabib Nurmagomedovtól, akit még soha, senki sem győzött le a ketrecben.

Poirier eddig 33 profi mérkőzéséből 26-ot megnyert, ebből 19-et idő előtt fejezett be, és korábban birtokolta a UFC könnyűsúlyú átmeneti, köztes világbajnoki övét is.

Már gyerekkorában is nagy bunyós volt, és mindössze tízéves múlt, amikor egy utcai harcban kiütötte egy 15 éves fogát.

Ezután sem hagyta békén a vére, a középiskolát sem tudta befejezni az állandó utcai balhéi miatt. Bokszolni, majd ketrecharcolni kezdett egy kisebb szervezetnél, ahol rodeóarénákban verekedett meglehetősen jó eredményekkel, így hamar sztár lett.

A két kiváló bunyós mérkőzése előtt egy másik csemegét is láthat majd a közönség, szintén a könnyűsúlyú mezőnyben. Sikerült a UFC-nek a második legnagyobb ilyen szervezettől, a Borics Ádámot is a soraiban tudó Bellatortól átcsábítani annak korábbi könnyűsúlyú világbajnokát, Michael Chandlert.

A 34 éves amerikai igazi ikonnak számít a sportágban, 26 győzelme mellett mindössze öt vereséget szedett össze, ráadásul a Bellatorban háromszor is kiérdemelte a világbajnoki övet.

Nem mellesleg több rekordot is tart a szervezetnél, többek között a legtöbb bajnoki menetet ő bunyózta és a legtöbb győzelmet is ő szerezte a Bellator könnyűsúlyú mezőnyében.

A szerződését egyébként már 2020. szeptember 17-én aláírta a UFC-vel, akkor ráadásul arról is szólt a megállapodás, hogy ha bármi történne a Khabib Nurmagomedov vs. Justin Gaethje valamelyik résztvevőjével, akkor ő lett volna a beugró harcos.

Erre végül nem került sor, így január utolsó előtti hétvégéjén debütálhat Dan Hooker ellen az oktagonban.

A 30 éves új-zélandi sportoló kiváló kick-box alapokkal rendelkezik, egészen konkrétan „A Ring Királya" nevű szervezet középsúlyú bajnoka is volt ebben a versenyrendszerben.

A UFC-ben 2014-ben mutatkozott be, rögtön egy első menetes TKO-győzelemmel.

Profi pályafutása alatt a húsz sikere mellé kilenc vereséget is gyűjtött idáig.

Az este legnagyobb kérdése az előbbi harcok kimenetele mellett az lesz, hogy vajon lát-e valamelyik könnyűsúlyú résztvevőben potenciális kihívást a sportág egyik legjobbja, a UFC súlycsoportoktól független listáján első helyezett Khabib Nurmagomedov.

A dagesztáni bunyós még csak 32 éves, de már egy élő legenda. Egészen elképesztő, 29-0-s, hibátlan mérleggel rendelkezik a profik között, a ketrecben még soha senki sem tudta legyőzni. Utoljára tavaly októberben a jelenlegi első számú kihívóval, Justin Gaethjével harcolt és fojtotta le a második menetben.

Aki nem látta a meccset, annak érdemes megnézni, mert lényegében osztálykülönbség volt a két harcos között.

Tette mindezt úgy a veretlen világbajnok, hogy előtte július elején koronavírusban meghalt az édesapja, aki egyben a legfőbb mentora, és egyik edzője is volt Khabibnak.

És ha mindez még nem lett volna elég csapás, a meccs előtti felkészülés során mumpszos lett, és lábfejében törött csonttal, valamint két törött lábujjal ment be az oktagonba címet védeni.

Ehhez képest egy pillanatig nem volt kérdéses a meccs kimenetele. Sőt, később az is kiderült, hogy a bajnok direkt alkalmazta a fojtást a bunyó lezárásához, mert megtudta, hogy Gaethje szülei ott lesznek a ketrec mellett, és nem akart a szemük láttára nagyobb kárt tenni a fiukban. A rendkívüli erődemonstrációt követően pedig könnyeivel küszködve jelentette be, hogy

végleg felhagy a bunyóval, és szögre akasztja a kesztyűit.

Később aztán finomított az álláspontján, és úgy fogalmazott, hogy ha édesanyja is rábólint a folytatásra, akkor még hajlandó lenne harcolni. Sőt, legutóbb Dana White, a UFC elnöke már azt mondta, hogy Khabib megnézi a hétvégi gálát, és

ha lát fantáziát valamelyik sportolóban, akkor akár vissza is térhet, hogy 30-0-ra javítsa az eddig is lenyűgöző statisztikáját.

Egy biztos, ennél jobb motiváció biztosan nem kell majd egyik bunyósnak sem, így mi, nézők már csak abban bízhatunk, hogy magas színvonalú gálát láthatunk, és azután egy újabb nagy visszatérést.