Újabb legendás irányítón át vezethet Tom Brady útja a tizedik Super Bowl felé

Green Bay Packers v New England Patriots GettyImageRank1 SPORT AMERICAN FOOTBALL NFL topics topix bestof toppics toppix
FOXBOROUGH, MA - NOVEMBER 04: Tom Brady #12 of the New England Patriots talks with Aaron Rodgers #12 of the Green Bay Packers after the Patriots defeated the Packers 31-17 at Gillette Stadium on November 4, 2018 in Foxborough, Massachusetts. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A NFL-ben már a két konferenciadöntőre készülnek a csapatok. Az egyik oldalon két legendás veterán, Tom Brady és Aaron Rodgers csap össze a Lambeau Fielden, amikor a Green Bay Packers a Tampa Bay Buccaneers csapatát fogadja majd, míg a másikon a következő generáció bontogatja a szárnyait, ahol a Buffalo Bills a címvédő Kansas City Chiefs csapatával találkozik majd. Igazi csemege vár ránk tehát vasárnap éjszaka, és azt se felejtsük el, hogy az 55. Super Bowlt éppen a Tampa Bay Bucaneers stadionjában rendezik majd február 7-én.

Magyar idő szerint vasárnap este 21.05-kor a Green Bay Packers fogadja majd a Tampa Bay Buccaneers csapatát az NFC döntőjében. Tom Brady és a Tampa Bay Buccaneers újra egy korszakos irányító csapatával találja magát szemben tehát. Az előző körben is pikáns párosítása volt a Bucsnak, amikor a 43 éves Brady és csapata a New Orleans Saints otthonában lépett pályára, ahol a 42 éves Drew Brees volt az irányító. Azt egyelőre nem lehet kizárni, hogy kettejüknek az volt az utolsó nagy találkozása, de az is lehet, hogy Brady és a „mindössze" 37 éves Aaron Rodgers sem látja már egymást túl sokszor a pályán.

Visszatekintve a két korszakos irányító pályafutására – Brady ugye tizedik Super Bowljára készül, eddig hatot meg is nyert, míg Rodgers harmadszor juthat el a döntőig, eddig egyet tudott nyerni a Packersszel – meglepően keveset találkoztak a pályán úgy, hogy mindketten csapataik kezdő irányítói lettek volna.

Tom Brady és Aaron Rodgers összesen negyedik alkalommal találkoznak majd

kezdő irányítóként, legutóbb éppen ebben a szezonban az alapszakaszban, amikor a Bucs 38-10-re tudott nyerni Rodgersék ellen. Akkor nem igazán sikerült megvédeni Rodgerst, akit aznap ötször sackeltek. Rodgers azóta a hullám tetején van inkább, nem valószínű, hogy most is ennyire kiszolgáltatott helyzetbe kerülne.

Igazi klasszikus lesz Tom Brady és Aaron Rodgers negyedik találkozása Forrás: AFP/2018 Getty Images/Maddie Meyer

Kettejük történetét figyelembe véve Brady 2-1-re vezet Rodgers ellen.

2014 novemberében a Packers 26-21-re nyert a New England ellen, akkor Rodgers és Brady is két-két TD-t dobott, Brady emlékezetes módon reagált akkor a vereségre.

2018 novemberében a New England 31-17-re nyert, tavaly októberben pedig Brady már a Tampa Bay csapatával nyert 38-10-re.

A Tampa Baynél abban bízhatnak, hogy a támadósor fegyverei egyszerre működnek majd, hogy Brady megtalálja majd a megfelelő célpontokat. A Bucsnál komoly nyomás lehet majd Aaron Stinnie-n, a guard a Saints ellen debütált az NFL-ben, és meglepően jó teljesítményt nyújtott.

A Buccaneershez hasonlóan a Packers támadófala sem teljes, de így is meglepően jól helytállt legutóbb, amikor a liga legjobb védelmével találta magát szembe az előző körben a Rams ellen, igaz, a Los Angeles-iek egyik legjobbja, Aaron Donald sérüléssel bajlódott.

Tom Brady: a mez új, a játék a régi? Forrás: AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

Rodgers olyan jó formában van ebben a szezonban, hogy nehéz azt elképzelni, hogy a megfelelő védelem mellett ne tudná megoldani azt a feladatot, amit a Tampa védelme jelentene neki. Arról is szót kell ejteni, hogy a Lambeau Fielden a szokásoknak megfelelően fagypont alatt lesz a hőmérséklet, könnyen lehet az is, hogy a hó is esni fog. Az igaz, hogy a Tampa Bay inkább a meleg égöv hőmérsékletéhez van szokva, de Tom Brady korábban már bizonyított a New England csapatában, hogy a bostoni télben is tud maradandót alkotni.

Fontos szerepe lehet a Tampa Bay tight endjének, Rob Gronkowskinak, akinek ugyan már a legszebb évei talán maga mögött vannak, de ezen a meccsen fontos szerepe lehet, ha nem sikerül megfelelően hatástalanítani. Ha a Packers gyenge pontját keressük, az minden bizonnyal a linebackerek között lenne, így Bradyéknek az lehet a fő fegyverük, ha villantanak valamit a régi időkből, ami New Englandben működött közte és Gronk között.

A meccs esélyesének a Green Bay számít,

amely Rodgers és Davante Adams vezetésével sokkal veszélyesebbnek tűnik, mint a Tampa Bay, amely az alapszakaszban nem éppen brillírozó Washington ellen is szenvedett a wildcard-körben. A Saints elleni sikerben pedig nagy szerepe volt annak, hogy Drew Brees eladott labdáival többször is a Bucs segítségére sietett.

Brady és új csapattársai így is sokkal többet mutatnak annál, mint amiben a szezon előtt bízni lehetett, de ez még nem biztos, hogy elég lesz a Green Bay ellen, amely az előző körben a Los Angeles Rams ellen magabiztosan, 32-18-ra tudott nyerni.

Az AFC döntőjében az előző idény bajnoka, a Kansas City Chiefs fogadja majd a Buffalo Billst, magyar idő szerint hétfő hajnalban, 0.40-től. A Chiefs egy éve ért fel a csúcsra, és még mindig komoly játékerőt képvisel a címvédő. Travis Kelce és Tyreek Hill révén nagyon komoly gondot tud okozni az ellenfeleknek a Chiefs passzjátéka, így minden bizonnyal a Bills is megpróbálja majd az ellenfelet a futójátékra kényszeríteni.

Josh Allen meglepően rövid idő alatt lépett elő az ismeretlenségből a Bills irányítójaként, ami persze annak is köszönhető, hogy olyan célpontjai lettek, mint Stefon Diggs, Cole Beasley vagy éppen Dawson Knox. Allen ma már nem az a labdaeladó gépezet, ami korábban volt, de a játékában még mindig benne van a hibázás lehetősége, a Kansas Citynél pedig olyan védőjátékosok vannak, mint Tyrann Matthieu vagy Chris Jones, akik simán hibára kényszeríthetik majd az irányítót.

Josh Allen magára talált az utóbbi időben Forrás: AFP/2021 Getty Images/Bryan M. Bennett

A legnagyobb kérdés természetesen a legutóbbi Super Bowl MVP-je és az egész liga legjobb játékosának tartott Patrick Mahomes.

A fentiekből kiindulva nem is kérdéses, hogy a texasi fiatalember lehet a párharc főszereplője, de van egy kis bökkenő.

Mahomest az előző heti, Cleveland Browns elleni meccsen le kellett támogatni a pályáról, miután a vizsgálatok szerint agyrázkódást szenvedett. Ennek megfelelően nem tudott úgy edzeni egész héten, ahogy az elvárható vagy megszokott lenne, de több, mint valószínű, hogy kezdőként tudja vállalni a játékot. A kérdés inkább az, hogy milyen formában lép majd újra pályára. Az agyrázkódás ilyen szempontból nem feltétlenül mérvadó, annak inkább hosszabb távon van kedvezőtlen hatása, de a hírek szerint az irányító lába sem tökéletes.

Patrick Mahomes agyrázkódást szenvedett az előző körben Forrás: AFP/2021 Getty Images/David Eulitt

Az nem kérdés, hogy egy tökéletes fizikai és szellemi állapotban lévő Mahomes tízből kilenc alkalommal jobb mint Allen, de Mahomes nem pörgött a maximumon eddig ebben az idényben. Ha a Chiefs első embere csak átlagos vagy csak jó teljesítményt nyújt, miközben a Bills legjobbjai csúcsra tudják járatni magukat, akkor születhet meglepetés.

A Super Bowlt tehát február 7-én rendezik majd a Raymond James Stadiumban és hamarosan kiderül, mely csapatok részvételével. A Tampa számára nem túl bíztató, hogy korábban egy csapat sem jutott el a Super Bowlig, amikor a saját stadionjában rendezték azt. Két csapatnak sikerült a saját városában vagy régiójában szerepelni, de nyernie csak a San Francisco 49ersnek sikerült, még a 19. Super Bowlban.