Egy éve halt meg az NBA legendája, Kobe Bryant

Horizontal
Kobe Bryant reacts following his final game as a Laker in their season-ending NBA western division matchup aginst the Utah Jazz in Los Angeles, California on April 13, 2016, where the Lakers defeated the Jazz 101-96. (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP)
Vágólapra másolva!
2020. január 26-án a sportrajongók milliói fogadták megdöbbenéssel a hírt, miszerint Kaliforniában helikopter-baleset következtében életét vesztette a Los Angeles Lakers ötszörös NBA-bajnok legendája, Kobe Bryant. A játékos halálhírére az egész világ óriási megdöbbenéssel reagált, és a tragédiát csak fokozta, hogy a kosárlabdában egyre tehetségesebbnek mutatkozó 13 éves lánya, Gianna is az áldozatok között volt.

Minden idők egyik legjobb játékosának karriertörténete bővelkedik hullámvölgyekben, de talán emiatt nem lehetett vele szemben semlegesnek maradni. Pályafutásának utolsó 5-6 évében a sérülések miatt egyre inkább a megszállott sportanalitikusok, élcelődő sportújságírók, a gyengébb szezonjaiban statisztikáit mormoló kommentárok céltáblájává vált, amire a játékával gyakran rászolgált. Az öregedés és a sérülések miatt nem tudta azt a formát hozni, amit a legjobb szezonjai alatt. Ennek ellenére

az NBA legjobbjai közé tartozott, játékosok egész generációját inspirálta jobb teljesítményre.

Kobe Bean Bryant 1978. augusztus 23-án született Philadelphiában. Apja karrierje miatt a család Olaszországba költözött, itt alapozta meg azt a tudást, amelyet a későbbiekben kamatoztatott. 13 évesen hazaköltöztek Philadelphiába, de nehezen ment a beilleszkedés. Az elképesztő munkamoráljával már ott, a Lower Merion High School csapatában kitűnt. Időközben az edzői arra a következtetésre jutottak, hogy

jobb egy rossz dobás Kobe-tól, mint egy rossz passz valamelyik csapattársától.

Harmadik évében már felfigyeltek rá az elit egyetemek, Rick Pitino (Kentucky) és Mike Krzyzewski (Duke) is többször megnézte őt. Csapata az idény végén bajnokságot nyert. Kobe közben bejelentette, hogy jelentkezik az NBA játékosbörzéjére. A Charlotte Hornets draftolta őt a 13. helyen, pedig nem is járt náluk privát edzésen. Később elcserélték a Lakers csapatával Vlade Divacra. 1996. július 10-én hivatalosan is megkötötték a cserét Bryant játékjogáért a Hornets csapatával.

Kobe Bryant a Los Angeles Lakers történetének legjobb játékosai közé került Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Keményen dolgozott az edzéseken, de a csapattársakkal szemben zárkózott volt. Szeptemberben eltörte a csuklóját, ennek ellenére részt vett az edzőtáborban,

és minden olyan feladatot végigcsinált, amihez nem kellett használnia a törött kezét.

Az anyja felügyelte Kobe pénzügyeit, miközben a kevés játékpercek miatt zsörtölődő Kobe egyre sikeresebb lett. Az All-Star hétvége alatt bemutatták az új rapalbumát, ami óriásit bukott, de megismerkedett a 17 éves Vanessa Laine-nel, aki Snoop Dogg klipforgatásán volt háttértáncos. A Lakers 12 év után bajnok lett, köszönhetően a Kobe-Shaquille O'Neal játékkapcsolatnak,

ami sorozatban három bajnoki címet ért az arany liláknak.

A 2002-2003-as idény alatt Kobe titokban Coloradóba utazott, hogy megműtsék a térdét, de ott Kobe egy szállodai dolgozóval elegyedett intim viszonyba, amiért később letartóztatták szexuális bántalmazás vádjával. A szponzorai elhagyták, de a megromlott hírnevű játékossal a Lakers így is a döntőig menetelt. Ott viszont kikaptak a Detroit csapatától. O'Neal távozott Miamiba, a Lakers kerete teljesen kicserélődött. Itt már azonban egyedül ő lehetett az arany-lilák új vezére.

Néhány küzdelmes szezont követően a kaliforniai csapat ismét eljutott a döntőig, de ott a Boston Celtics ellen kikaptak a döntőben. 2008 nyarán az olimpia jelentett némi vigaszt Kobe Bryant számára, ahol az Egyesült Államok csapata lett az aranyérmes. Kobe olimpiai aranyat nyert, s később azt nyilatkozta,

hogy ezt a győzelmet többre tartja a bajnoki címeinél.

Az utóbbi még kétszer sikerült neki: az örök ellenfél Boston Celtics csapata ellen 2009-ben nyert, az Orlando Magic ellen pedig 2010-ben tudott nyerni.

Kobe imádta a lányát, Giannát Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

Kobe sokat volt sérült, és bírt volna még játszani, de a Lakers csapatépítési tervei később rendre kudarcot vallottak.

Kobe egyre több játékpercet töltött a pályán, ami még jobban emelte a sérülésveszélyt az idősödő játékosnak.

Amikor a Golden State Warriors ellen 2013 áprilisában Achilles-ín-szakadást szenvedett, már sejteni lehetett, hogy egy nagyon sikeres pályafutás lassan véget ér. 2015. november 30-án a Dear Basketball című verssel jelentette be, hogy az idény végén visszavonul. Ebből az írásából animációs kisfilmet készíttetett, ami Oscar-díjat kapott 2018-ban.

Utolsó meccsén a Lakers a Utah Jazz ellen játszott,

hatvan pontot dobva köszönt el a kosárlabdától a Staples Centerben.

Sportolóként több pénzt keresett, mint a Chicago Bulls legendája, Michael Jordan. Szinte a semmiből épített fel egy kimagasló sportolói márkát. Kobe Bryant sokkal többé vált az évek során, mint egy profi sportoló. Intelligenciája tökéletesen passzolt a meg nem alkuvó természetével, és személyiségének izgalmasabb, eddig nem ismert részletei kerültek felszínre.

Címeket nyert és megosztotta a közösségeket a viselkedésével, sikereivel, kudarcaival és magánéleti tévesztéseivel. Egy 2016-os, CNBC csatornának adott interjújában nyilatkozta:

A bajnoki címek és az egyéni titulusok mellett elmondhatta magáról, hogy kinőtte a sportvilág kereteit, és világszinten lett meghatározó ikon. Élete és pályafutása halála után feltehetően többeket motivált arra, hogy saját területük legjobbjai legyenek. Ezért kijár a köszönet egy olyan sportlegendának és apának, mint Kobe Bryant.