Minden idők legjobbja és méltó ellenfele csap össze a Super Bowlban

nfl Horizontal COMBO PHOTO SPORT AMERICAN FOOTBALL
(COMBO) This combination of pictures created on January 24, 2021 shows Quarterback Patrick Mahomes #15 of the Kansas City Chiefs on December 27, 2020 in Kansas City, Missouri and quarterback Tom Brady #12 of the Tampa Bay Buccaneers on January 24, 2021 in Green Bay, Wisconsin. - The Kansas City Chiefs will face the Tampa Bay Buccaneers during Super Bowl 55 on February 7, 2021 at the Raymond James Stadium in Tampa, Florida. (Photos by JAMIE SQUIRE and Stacy Revere / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az 55. Super Bowlt vasárnap éjszaka rendezik majd, magyar idő szerint 0.30-kor kezdődik majd a meccs az NFL bajnoki címéért. Az két hete kiderült, hogy a Tampa Bay Buccaneers mint az NFC győztese csap majd össze az AFC bajnokával, a címvédő Kansas City Chiefsszel. Ennél jobb párosítást kívánni sem lehetett volna. Minden idők (egyik) legjobbja, Tom Brady csap majd össze a jelen és a jövő legnagyobb sztárjával, Patrick Mahomesszal. Hangolódjunk kicsit a sportvilág egyik legnagyobb eseményére!

Többszörösen is rendhagyó lesz a vasárnap esti Super Bowl

A történelem során először fordul majd elő, hogy a Super Bowlban az egyik csapat hazai pályán szerepelhet majd. A Raymond James Stadionban otthoni környezetben lép majd pályára a Tampa Bay Buccaneers, ami természetesen a véletlen műve, mert már évekkel korábban tudni lehet, melyik stadionok rendezhetik a sportvilág egyik legnagyobb figyelemmel kísért eseményét.

A floridai stadionban hiába fér el több mint 65 ezer néző, a világjárvány miatt természetesen nem lesz telt ház, de így is ott lehet majd a helyszínen 22 ezer néző. Közülük nagyjából 7 500 fő lesz, aki az egészségügyben dolgozik, és már kapott védőoltást is, az NFL ezzel is a nagyrabecsülését fejezi ki a kórházi dolgozóknak.

A Raymond James Stadionban már minden készen áll Forrás: AFP/2021 Getty Images/Mike Ehrmann

A Raymond James Stadionban ez lesz a harmadik Super Bowl, 2001-ben a Baltimore Ravens verte itt a New York Giants csapatát, 2009-ben pedig a Pittsburgh Steelers nyert az Arizona Cardinals ellen.

Sarah Thomas személyében első ízben lesz női játékvezető a bírói csapat tagja

a Super Bowlon. A 47 éves, Mississippi államból származó játékvezető 1996-ban végezte el a játékvezetői tanfolyamot, és 1999-ben egy középiskolai meccsen mutatkozott be mint bíró. A legmagasabb osztályban, azaz az NFL-ben 2015-ben kapott állandó megbízást első női játékvezetőként a liga történetében, abban a szezonban vonalbíróként debütált egy Kansas City Chiefs-Houston Texans mérkőzésen. Ugyancsak ő az első nő, aki a rájátszásban ítéletet hozott, méghozzá 2019-ben egy New England Patriots-Los Angeles Chargers mérkőzésen.

Sarah Thomasra fontos feladat vár majd Forrás: AFP/2019 Getty Images/Jayne Kamin-Oncea

Az 55. Super Bowl főbírója a 21. szezonját záró veterán játékvezető, Carl Cheffers lesz, aki 2017-ben a minden idők legnagyobb SB-fordítását hozó New England Patriots-Atlanta Falcons (34-28) mérkőzést is vezette.

Út a döntőig

A Tampa Bay Buccaneers 11 győzelemmel és öt vereséggel zárta az alapszakaszt, majd a Washington, a New Orleans Saints és a Green Bay Packers legyőzésével lett a Super Bowl LV egyik résztvevője.

Bruce Arians csapata lépett, amikor lépni kellett, és a szezon előtt megszerezte Tom Bradyt,

ez pedig, ahogy azért azt sejteni lehetett, végül kifizetődött. A hatszoros bajnok Brady mellé meg kellett erősíteni a zsebet is, az irányító védelmére érkezett az első körben kiválasztott Tristan Wirfs, aki újoncként jó évet zárt, de Donovan Smith, Ali Marpet és Ryan Jensen is jól teljesített, és Aaron Stinnie is jól szállt be, amikor a sérült Alex Cappát kellett pótolnia. A Bucs támadófala jól tette a dolgát, Bradyt az egész alapszakaszban 21-szer sikerült sackelni az ellenfeleknek.

Tom Bradyt meg kellett szokni az új szerelésben Forrás: AFP/2021 Getty Images/Mike Ehrmann

Októberben Brady lett a hónap támadójátékosa az NFC-ben, miután öt touchdown passzt dobott a Los Angeles Chargers ellen, majd négyet a Las Vegas Raiders ellen, ahol futott is egyet. Scotty Miller, Mike Evans és Chris Godwin lettek a kedvenc célpontjai, és persze megérkezett a csapathoz a korábban már visszavonult egykori bajtársa, Rob Gronkowski is, aki egy év kihagyás után is hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez. A régi társak közül az elkapó Antonio Brown is csatlakozott a csapathoz, de ő térdsérülést szenvedett, nagy kérdés, hogy felépül-e majd a kezdésig.

A védelemben Shaquil Barrett, Jason Pierre-Paul és Devin White nevét érdemes kiemelni, utóbbi fantasztikus szezont futott eddig, egymaga kilenc sacket és 140 szerelést tudhat magáénak, nagy szerepe volt a Saints elleni sikerben is. Jason Pierre-Paul neve sokaknak ismerős lehet, ő az, aki még 2015-ben tűzijátékozás közben szenvedett súlyos kézsérülést, a hüvelykujját amputálni is kellett, de 2012-ben a Giants sikere után újra a Super Bowlban léphet pályára.

Jason Pierre-Paul és a Tampa védelme ünnepel Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mike Ehrmann

A Tampa Bay eddig egyszer szerepelt a Super Bowlban, 2003-ban sikerült nyerni az Oakland Raiders ellen. Akkor Jon Gruden vezette a csapatot, aki egy évvel korábban éppen a Raiderstől érkezett.

A Kansas City Chiefs zárta a legjobb eredménnyel az alapszakaszt, 14 siker mellett csak kétszer kapott ki, majd a playoffban előbb a Cleveland Brownst, majd a Buffalo Billst ütötte ki.

A Chiefs a Tom Brady vezette New England Patriots 2003-04-es végső sikere után elsőként védhetné meg bajnoki címét az NFL-ben.

A Kansas City és Patrick Mahomes verhetetlennek tűnik, mert akkor is kitalálnak valamit, ha nem megy jól a csapatnak, akkor is sikerül meccseket nyerniük, ha nem sziporkázik a csapat. A 13-3-as mutatóval zárt Bills elleni főcsoportdöntőben a 9-0-s hátrány sem zavarta meg a Chiefst egy pillanatra sem, a következő 38 pontjukra csak hattal tudott válaszolni a Bills, amely a végén tudott csak kozmetikázni tudott az eredményen.

A címvédés útjában már csak a Buccaneers maradt. A két csapat találkozott már a szezonban, akkor 27-24-re nyert a KC, Mahomes 462 yardot passzolt, volt három TD-passza, Tyreek Hill pedig szinte egymaga szedte szét a Bucs védelmét.

Tyreek Hill akcióban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Peter Aiken

A csapat legnagyobb sztárja egyértelműen Mahomes, aki a legutóbbi Super Bowl MVP-je, és sokan éppen a Tom Brady utáni irányítók legjobbikát látják benne. Mahomes a szezonban 4 740 yardot passzolt, 38 TD-t dobott, hatszor adta csak el a labdát.

A Chiefs kiismerhetetlenségének természetesen Mahomes a központi eleme, valamint a három sztárelkapó: Hill, Travis Kelce és Mecole Hardman. A játékhívásokban Andy Reid mellett természetesen komoly szerepe van Eric Bieniemy offenzív koordinátornak, aki sokak szerint nem is olyan sokára vezetőedzőként is megmutathatja majd magát.

Patrick Mahomes a liga legnagyobb sztárja lehet Brady után Forrás: AFP/2020 Getty Images/Jamie Squire

A Chief a statisztikai mutatók alapján közel sem rendelkezik a legjobb védelemmel, de Chris Jones, Frank Clark, Tyrann Mathieu vagy Daniel Sorensen is elő tud lépni, amikor a legfontosabb.
Fontos kérdés lehet, hogy milyen állapotban van Mahomes, aki a lábujjával bajlódik hosszú hetek óta, volt egy agyrázkódása is, de ezek aligha zavarják majd abban, hogy egy meccs erejéig a legjobb játékát vehesse elő.

A Chiefs a negyedik SB-sikerére hajt, az első és a negyedik kiírást nyerte meg, majd több mint 50 évnyi várakozás után tavaly sikerült nyernie a San Francisco 49ers ellen úgy, hogy a negyedik negyedben tízpontos hátrányt dolgozott le a KC és végül 31-20-ra nyert.

Tom Brady

Tom Brady sokak szerint minden idők legjobb NFL-játékosa. Az a ligának, mint Michael Jordan volt az NBA-nek, Wayne Gretzky az NHL-nek. A felvezetőnkben jár neki a külön fejezet, ahogy az NFL történelemkönyvében is. Csak hogy érzékeltessük, milyen magasságokban jár Brady, aki a tizedik Super Bowljára készül és a hetedik végső sikerére, nézzük, hogy állnak a csapatok.

A New England Patriotsnak és a Pittsburgh Steelersnek hat sikere van, tehát Brady minden csapatot megelőzhet, ha nyer vasárnap éjszaka

a csapatával. A New England Patriots szerepelt eddig a legtöbbször a Super Bowlban, összesen 11 alkalommal, tehát Brady lemaradása csak egy szereplés.

A 43 éves Brady a Super Bowl előtt elmondta, egyelőre nem gondol a visszavonulásra, legalábbis pontos tervei nincsenek, és szerinte az sem kizárt, hogy 45 évesen is játszani fog még.

„Azt hiszem, tudni fogom, ha eljött az ideje a visszavonulásomnak. Nem tudom, mikor lesz, de szerintem tudni fogom. Nem tudnám félvállról venni a játékot, ha már úgy érzem, hogy nem tudok annyit beleadni, amennyit tudom, hogy kell, ha már nem tudom magam ennyire elkötelezni a csapatom felé, akkor abbahagyom majd.

engem ez motivál" – mondta Brady, aki mesélt egykori edzőjéhez, Bill Belichickhez fűződő viszonyáról is. Brady az idény előtt kötött két évre szóló, 50 millió dolláros szerződést a Tampával, azt megelőzően 20 évig volt a New England Patriots irányítója.

Bill Belichick és Tom Brady elválaszthatatlan párosnak tűnt Forrás: AFP/2019 Getty Images/Kathryn Riley

Nagy kérdés volt, hogy mire megy majd Brady Belichick nélkül, de egyelőre

úgy tűnik, a tanítvány eredményesebb egykori mestere nélkül, mint fordítva.

A New Englanddel összesen hat Super Bowlt nyert a legendás páros.

„Nagyon jó a kapcsolatom vele, hihetetlenül hálás vagyok, amiért ekkora szerepet töltött be az életemben mint edző. Nála jobbat egyetlen játékos sem kívánhat. Imádtam, ameddig a New Englandnél voltunk, két fantasztikus évtizedet tölthettem ott. Az én utam másfelé vezetett. Biztosan állíthatom, hogy a támogatása és a tanításai nélkül nem jutottam volna el ilyen magasságokba, kivételes edző és mentor, amiből több is volt az életemben, de ő van a lista élén" – mondta Brady, aki az ellenfél irányítójával kapcsolatban is megszólalt. Patrick Mahomes sokak szerint az NFL következő nagyformátumú irányítója lehet majd Tom Brady után, és ne feledjük,

Mahomes az első, aki 25 éves korára két Super Bowlban is kezdő irányító lehet.

Mahomes Alex Smith cseréjeként kezdte NFL-es pályafutását, 2018-ban lett kezdő, akkor rögtön a liga MVP-je lett, de az AFC főcsoportdöntőjében Brady és a Patriots megállította, majd a következő szezonban győzelemre vezette a Kansas Cityt a San Francisco ellen, és most is ott van a Super Bowlban.

„Azt hiszem, csak jobb lett, mint volt 2018-ban, amikor a liga legjobbjának választották. Tavaly bajnoki címet nyert, és a sérülései ellenére is keményen küzdött. Statisztikailag nem volt olyan jó éve, mint 2018-ban volt, de bajnok lett. MVP, Super Bowl kétszer egymás után nem rossz sorozat, és még mindig fejlődik. Személyesen nem ismerem túl jól, de akik ismerik, csupa jó dolgot meséltek róla, és én is csak jó dolgokat tapasztaltam, nagyon karizmatikus egyéniség. A legkiélezettebb helyzetekben tud a legjobban koncentrálni és teljesíteni. Ez az ismérve az igazán nagy sportolóknak, hogy a legfontosabb pillanatban legyenek a legjobbak, ebből a szempontból is ígéretes pályafutás áll előtte" – mondta Brady.

Tom Brady és Patrick Mahomes 2019 decemberében Forrás: AFP/2019 Getty Images/Maddie Meyer

Patrick Mahomes és Tom Brady eddig négy alkalommal találkozott a pályán, Brady 3-1-re vezet eddig. Mahomes egyetlen playoff-veresége is Bradyhez köthető, amikor 37-31-re nyert a Pats hosszabbítás után az AFC döntőjében.

„Teljesen el tudja bizonytalanítani a védelmeket a snap előtt, ezt nagyon csodálom benne, szeretnék én is eljutni erre a szintre. Nagyon magabiztosan mozog a zsebben, látszólag mindig nyugodt marad és mindig jó döntéseket hoz, ezen dolgozom én is. Mindent jól csinál, nem véletlen, hogy ennyi gyűrűje van már.

Továbbra is figyelni fogom, miket csinál a pályán és azon kívül, hogy a legtöbbet tudjam kihozni magamból. Örülök, hogy egy ekkora egyéniség ellen szerepelhetünk majd vasárnap, mindent meg fogunk tenni mindketten a sikerért. Szerintem hasonló a mentalitásunk, csak nyerni szeretnénk, mindegy, hogyan" – mondta Mahomes a sajtó képviselőinek.

Mahomes a címvédő és az előző Super Bowl MVP-je Forrás: AFP/2020 Getty Images/Andy Lyons

The Weeknd a half-time show-ban

Akit a sport mellett a szórakoztatás érdekel jobban, annak bizonyára fontos, hogy olyan nagyságok után, mint a The Rolling Stones, Prince, Lady Gaga, Justin Timberlake, Beyoncé, Shakira és Jennifer Lopez, ezúttal a The Weekndé lesz a félidei koncert Tampában.

2020-ban jelent meg az After Hours című album, ami az év legjobbja lett sok helyen, míg legnagyobb slágere, a Blinding Lights 34 országban volt listavezető.

Az 55. Super Bowlt magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjszaka 0.30-tól rendezik.