Nőket megalázó szörnyeteg lett a világ egyik legjobb sportolójából

PGA Grand Slam of Golf EOS1DMkII-208561 PGA Grand Slam 72597237 Horizontal
POIPU BAY, HI - NOVEMBER 22: Tiger Woods lines up a putt on the 15th hole en route to winning the PGA Grand Slam of Golf on November 22, 2006 at the Poipu Bay Golf Course in Poiu Bay, Kauai, Hawaii. Woods shot 8 strokes under par for the victory. (Photo by Jonathan Ferrey/Getty Images) *** Local Caption *** Tiger Woods (Photo by Jonathan Ferrey / Getty Images North America / Getty Images/AFP)
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legjobb sportolója, a golfsport világsztárja, az amerikai Tiger Woods igazi szörnyetegként bánt a nőkkel. Ezt a viselkedésmintát otthonról hozta: Woods apja gyakorlatilag tönkretette saját gyermekét. Az HBO most kétrészes dokumentumfilmet készített Tiger Woodsról. A film igyekszik feltárni, hogyan jutott idáig az egykor rendkívüli népszerűségnek örvendő Tiger Woods.

- mondta Tiger Woods az egyik amerikai hírtelevíziónak 2006-ban.

Woodsnak viszont rá kellett jönnie, hogy valójában mennyire is különbözik másoktól. Az interjúban a szomorú valóságot is felfedte magával kapcsolatban. Kiderült, azért szeret búvárkodni, mert elmondása szerint a víz alatt elbújhat a világ elől.

Tiger Woods a 2006-os Hawaii-szigeteken megrendezett golfversenyen Forrás: AFP/2006 Getty Images/Jonathan Ferrey

A világ egyik leghíresebb sportolója mindig is kényelmetlenül érezte magát a hírnévtől, fiatal korában pedig szinte semmi magánélete nem volt, ugyanis hatalmas figyelem vette körül. Emiatt sokan aggódtak, hogy Woodsnak nem lesznek kortárs barátai, ami egyébként így is volt, egészen középiskolás koráig.

– nyilatkozta Woods 2019-ben enyhe keserűséggel az óriási népszerűségéről. Így valószínűleg nem fog a kedvencei közé tartozni az HBO kétrészes dokumentumfilmje, amely Tiger Woods életét mutatja be. Érdekesség, hogy Michael Jordan The Last Dance című dokumentumfilmjével ellentétben a 45 éves golfozó szupersztár nem beszélt saját magáról, megtették ezt helyette mások.

Egészen biztos, hogy még azok is hallottak Tiger Woodsról, akik nem ismerik a golfot. A 90-es években egyszerűen lehetetlen volt nem ismerni annak az embernek a nevét, aki Michael Jordan-szintű hírességé vált ebben a sportágban.

Tiger Woods mindenhol. Itt éppen szóróajándékként árulják Amerikában Forrás: AFP/2009 Getty Images/David Mcnew

Az archív felvételeknek köszönhetően bepillantást nyerhetünk, megérthetjük és átérezhetjük, mekkora nyomás nehezedhetett a reflektorfényben élő Tiger Woodsra, aki egy jelenség volt a pályán és azon kívül is. Korszakos tehetségének köszönhetően pedig a sportág legendás alakjává vált, ha valaki a golfra gondolt, rögtön eszébe juthatott Woods neve.

Az HBO kétrészes, közel háromórás filmje bemutatja Woods életének eddig ismeretlen oldalát. A csodagyereket már kétéves korában megismerte Amerika, ugyanis apja, Earl Woods egy TV-műsorban szerepeltette fiát, amint egy driver ütővel üt el egy golflabdát.

Akárcsak a hollywoodi gyerekszínészek esetében, Woodsnak is fiatalon kellett megbirkóznia a rendkívüli népszerűséggel és a nehézségekkel.

Woods egymás után hatszor nyerte meg a junior világbajnokságot, majd 1988 és 1991 között még négy alkalommal. 1994-ben ő lett a legfiatalabb győztese az amerikai amatőr bajnokságnak, majd a következő két évben is első helyen végzett, ezzel már 20 éves korára az első golfozó lett, aki zsinórban három egymást követő amerikai amatőr címet nyert. Még abban az évben, 1996 augusztusában a média hivatalosan is kijelentette, hogy Tiger Woods profi golfozónak számít. A tehetség nem csupán a sportágban, de kulturálisan is korszakalkotó volt, hiszen Woods előtt a golf a fiatal, gazdag fehér emberek elitsportjának számított, ő viszont besétált ebbe a világba és nemes egyszerűséggel letarolta azt. Részben ezért is szerződtette a Nike, amely Michael Jordan utódját látta benne, és Woods főszereplésével olyan reklámot dobtak piacra, amely a golfon belül uralkodó, bőrszín miatti egyenlőtlenségekre hívta fel a figyelmet.

A dokumentumfilm bemutatja azokat az időket is, amikor még voltak olyan golfklubok Amerikában, ahova színesbőrű játékosokat nem engedtek be.

Az első rész története az apa és fia közötti kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. Az apák dolga általában példát mutatni a gyereknek, Earl Woods azonban semmit nem bízott a véletlenre, és pontosan megtervezte fia életútját. A háborús veterán mentálisan elég erős volt, hogy túlélje Vietnámot, így nem okozott gondot kiképeznie a golfpályák gyilkosát. Az tehát vitathatatlan, hogy Woods példátlan sikereit nagy részben apjának is köszönheti, aki rákényszerítette a golfozásra, ugyanakkor semmilyen más sportágat nem engedett kipróbálni neki.

– mondta a Tiger egyik társrendezője, Matthew Hamachek. De itt nem csupán a golfról volt szó, Earl Woods azt akarta, hogy a világ megtudja, hogy a fia legalább olyan fontos "prófétája" lehet a modern társadalomnak, mint amilyen például Ghandi vagy Nelson Mandela volt.

Earl Woods nagy szerepet játszott abban, hogy fia minden idők legjobb golfozója lett Forrás: AFP/Doug Benc

Tiger viszont sosem látta magában ezt a fajta egyesítő erőt.


Apja álma meglehetősen súlyos teher volt a számára. Mentálisan nem volt elég erős ahhoz, hogy elviselje a hírnévvel járó nyomást.

– jegyezte meg Hamachek.

Miközben a filmben azt láthatjuk, hogy a fiatal golftehetséget hogyan irányítják a szülei, pontos beszámolókból és archív felvételekből képet kapunk arról is, hogy szigorú neveltetése ellenére mekkora hőssé tudott válni a publikum szemében. Woods olyan emberré vált, aki az intenzív nyomás ellenére is kíméletlenül csak a sikerre törekedett. A fiatal sportolóra mentálisan szörnyű hatást gyakorló szülők pedig arra törekedtek, hogy tökéletes embert neveljenek, ezáltal viszont olyan környezetet is létrehoztak, amely meggátolta Woods érzelmi fejlődését.

A dokumentumfilm lerántja a leplet arról is, hogy a gyerekük karrierjéért aggódó szülők hogyan rombolták szét a fiatal Tiger első komoly kapcsolatát.


Tiger hihetetlenül összetett ember, éppen ezért a komplikáltságával együtt szeretnénk átfogó képet adni róla" - mondta a másik társrendező, Matthew Heineman.

Tiger mindig is normális srác akart lenni, de legbelül olyan ember lett, akit összezavart az a világ, amelybe belekényszerítették.

Tiger Woods 2000. június 18-án a US Open trófeával Forrás: AFP/Mike Fiala

– mondta az egyik interjúalany Woodsról.

Tiger mindig is bálványozta apját, Earlt, aki a példaképe volt, de felnőtté válásával a kapcsolatuk megromlott. Legfőképp amiatt, hogy apja a golfikon szeme láttára csalta a feleségét. Minden fiú szeretné túlszárnyalni az apját. Minden, ami Tigerrel történt az életében, legyen az jó vagy rossz, valamilyen módon az apjához köthető.

Idővel pedig Tiger Woods is olyan alteregót fejlesztett ki, amit gyűlölt az apjában.

Ő is szoknyavadásszá vált, csalta a nőket.

Woods apja 2006-ban hosszas küzdelem után hunyt el rákban. Ez pedig nagy hatással volt a golfozóra, aki a bűntudat miatt nehéz terhet cipelt magával. Woods rakásszámra nyerte a Major-tornákat, majd ahogy jó barátja, Michael Jordan baseballozni kezdett édesapja halála után, úgy Woods is a tengerészgyalogságban kereste a menekülő utat. 2008-ban visszatérése után viszont emberfeletti akaraterőről tett tanúbizonyságot, amikor szakadt térdszalaggal is képes volt megnyerni a US Opent.

A pályán mindig remekül tudott összpontosítani, azonban saját életének irányítása már meglehetősen komoly gondot okozott számára. A sors iróniája, hogy a sportoló maga is beleesett az édesapja hibájába, és akkora szexbotrányba keveredett, hogy az derékba törte a karrierjét.

Tiger mindent meg akart hódítani, az egész világ a lábai előtt hevert, azonban ez a világ bosszút állt rajta.


A rendezők azt ígérték, hogy a film választ ad arra, hogyan vált egy szülei által manipulált ember a világ legjobb sportolójává, majd az önpusztító életvitele miatt, hogyan rombolta le mindazt, amit kemény munkával felépített.

2017. május 31-én a floridai rendőrség ittas vezetés miatt tartóztatta le Tiger Woodsot Forrás: AFP/Ho

Woods élete valóban filmbe illő, és zseniális tanmese arról, hogy mekkorát lehet esni a magasból, ha az ember nem a megfelelő képet alakítja önmagáról. Márpedig Woods igyekezett jobb képet mutatni a külvilágnak, mint amilyen valójában ő volt. A világ legmakulátlanabbnak tűnő sportolója, aki látszólag példás családi életet él, azonban ő sem tökéletes. Woodsnak több magánéleti botránya is volt, 2009 végén napvilágra került, hogy több nővel folytatott viszonyt, ami a házassága végéhez vezetett.

Érdekesség, hogy a szexbotrány egyik főszereplője is megszólal a második részben, rajta kívül pedig Woodshoz korábban közel álló személyek, barátok, egykori riválisok szemszögéből láthatjuk azt, ahogy Tiger Woodsot szétszedte a közvélemény.

Jaimee Grubbs csak egy volt azok közül, akikkel Woods viszonyt folytatott Forrás: AFP/Mark Ralston

Kétségtelen, hogy tettére nincs mentség, viszont ez a botrány gyökeresen megváltoztatta az életét. Neki és a családjának olyan megaláztatásban volt része, amiben alighanem csak keveseknek. Az emberek nem bíztak benne, és sérülései miatt többé már a golfpályán elért eredményei mögé sem tudott elbújni. A golfban az egyik legfontosabb dolog a magabiztosság, és amikor az elhagyja a sportolót, akkor a karrierje lejtőre kerül. Fájdalmas volt látni a 2017-es felvételeket, amint a világ egykori legjobb golfozóját őrizetbe vették ittas vezetésért.

Sokan leírták őt, kihátráltak mögüle, és úgy gondolták, hogy a golfkarrierje gyakorlatilag véget ért.


Letartóztatása után viszont hatalmas fejlődésen ment keresztül. Be kellett látnia, hova juttatta az az érzelemmentes, eredményhajkurászó gép, amivé lett. Tiger nagyságát bizonyítja, hogy mindezek után is képes volt kimászni a gödörből, és amikor már mindenki lemondott róla, dicsőségesen tért vissza. 2019-ben megnyerte a US Masterst. Ezzel karrierje során 15. alkalommal diadalmaskodott a sportág csúcsának számító Major-versenyen.

Tiger Woods és Elin Nordegren. A szőke nő később a felesége lett Woodsnak. Megcsalása óriási botrányt keltett a világon Forrás: AFP/Jeff Haynes

Érdekesség, hogy a publikumnak mekkora szerepe volt Woods piedesztálra emelésében és bukásában egyaránt. Hiszen emelkedő karrierje alatt rajongtak érte, a botrányaival teli korszakában viszont elítélték, és sokan örömüket lelték a bukásában. Majd amikor újra a világ legjobbja lett, a rajongók elfelejtették, hogy megalázták őt, és újra mögé álltak.

Így az egyik leglenyűgözőbb dolog ebben a történetben az, hogy a nagyközönség is legalább annyira bűnös, mint maga Tiger Woods.

Ő is esendő, mint mindenki más, a probléma csupán az volt, hogy többet vártak tőle, mint amennyit nyújtani tudott.

A legenda, aki megjárta a mennyet és a poklot Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mike Ehrmann

Nos, Tiger Woods életrajzi sztorija ezért is egyszerre inspiráló, tragikus és fájdalmas is egyben.

Tiger - HBO. 2 részes dokumentumfilm. Rendező: Matthew Hamachek