Tizenhárom év után először ütötték ki a UFC legkeményebb harcosát - videó

UFC 261: Usman v Masvidal 2 GettyImageRank2 Color Image Horizontal SPORT MARTIAL ARTS
JACKSONVILLE, FL - APRIL 25: Kamaru Usman of Nigeria punches Jorge Masvidal of the United States during the Welterweight Title bout of UFC 261 at VyStar Veterans Memorial Arena on April 25, 2021 in Jacksonville, Florida. Alex Menendez/Getty Images/AFP (Photo by Alex Menendez / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Jacksonville-ben rendezett UFC 261 gála főmérkőzésén a váltósúlyú bajnok Kamaru Usman a vártnál talán könnyebben, és, ami igazán meglepő, egy brutális kiütéssel védte meg az övét Jorge Masvidallal szemben.

A kevert harcművészetekben 19-1-es, ezen belül a sportág vezető promóciójának számító UFC-ben immár 13-0-s mérleggel álló nigériai Usman egyszer már találkozott a kubai és perui felmenőkkel bíró, de amerikai állampolgár Masvidallal: 2020 júliusában az Abu-Dzabiban kialakított Fight Islanden rendezett mérkőzéssel azonban senki nem volt igazán elégedett. Sem a két harcos, sem Dana White, a UFC első embere. Mégpedig azért, mert Masvidal akkor egy héttel a gála előtt ugrott be a koronavírus-fertőzés miatt kidőlő Gilbert Burns helyére, és egy embertelen fogyasztás után lépett a ketrecbe, ahol ugyan kihúzta az öt mentet (a címmérkőzések 5x5 percesek), de nem volt elájulva a teljesítményétől, ahogy az akkor egyhangú pontozással győző Usman sem a sajátjától.

Szombaton éjjel azonban már mindketten tökéletesen felkészülvel egymásból várták a kezdést, de ez a meccs sem lett egy klasszikus. Usman végig fölényben volt, majd a második menet 62. másodpercében egy irtózatos jobbhoroggal – bocsánat a szóért, de – merevre ütötte Masvidalt, akire a biztonság kedvéért még rázúdított néhány kalapácsütést a földön. Talán azért, mer néhány másodperccel korábban az egyik ütése után még kinevette.

A 36 éves, 35-15-ös MMA mérleggel bíró Masvidal a veresége ellenére is a UFC egyik legnépszerűbb harcosa, akit eddig egyetlen egyszer, még 2008-ban tudtak K.O.-val legyőzni.

Usman következő ellenfele az a Colby Covington lesz, akit 2019 decemberében egy utolsó menetes K.O.-val intézett el.

Az est másik két főmérkőzése egy-egy női bajnoki címmérkőzés volt. A szalmasúlyú címért vívott ütközetben Rose Namajunas 1 perc 18 másodperc után egy tökéletes ütemű fejrúgással ütötte ki a címvédő kínai Csang Vej-lit, és 2017 után másodszor is elnyerte a bajnoki övet.

A másik női címmérkőzésen a minden idők egyik legjobb női MMA-harcosának tekintett kirgiz Valentina Sevcsenko alig több mint három perc alatt intézte el az ugyancsak kiváló Jessica Andradét. Az egykori tahibox-világbajnok Sevcsenko ezúttal nem kiváló boksztudásával dominált, hanem megmutatta, hogy földharcban is a legjobbak között van, és sorozatban ötödik alkalommal védte meg légsúlyú bajnoki címét.