Bicklibalesetben meghalt a legendás NBA-kosaras

Utah Jazz v Chicago Bulls national basketball association professional basketball shoots in action dribbles block shot pass shoot dunk mp2018 january CHICAGO, IL - CIRCA 1989:  Mark Eaton #53 of the Utah Jazz looks to looks on against the Chicago Bulls du
CHICAGO, IL - CIRCA 1989: Mark Eaton #53 of the Utah Jazz looks to looks on against the Chicago Bulls during an NBA basketball game circa 1989 at Chicago Stadium in Chicago, Illinois. Eaton played for the Jazz from 1982-93. (Photo by Focus on Sport/Getty Images)
Vágólapra másolva!
64 éves korában meghalt Mark Eaton, a Utah Jazz legendás kosárlabdázója, akit karrierje során kétszer is az év védőjátékosának választottak az NBA-ben.

A 222 cm magas Eaton az NBA blokk-királya volt, egész pályafutását a Utah Jazz csapatában töltötte.

A The Guardian megírta, hogy a rendőrség Eatont pénteken egy kerékpár balesetet követően a földön fekve találta meg a utahi Summit megyében. A korábbi klasszis kosarast kórházba szállították, ahol később az életét vesztette. A hírek szerint a baleset során az elhunyt nem ütközhetett össze semmilyen járművel.

A Utah Jazz közleményében a franchise történetének ikonikus alakjának nevezte Eatont, aki kosárlabda pályafutása során jelentős hatást gyakorolt a közösségre.

A hórihorgas center négyszer is a liga legjobban blokkoló játékosa volt, az 1984/1985-ös szezonban 5,6 blokkot átlagolt meccsenként, amely a mai napig a legkimagaslóbb teljesítmény mióta hivatalosan mérik az NBA statisztikáit.

Eaton karrierje során a meccsenként 3,51-es blokk-átlaga az NBA történetének legjobbja, és gyakorlatilag a szerencsés véletlennek köszönhetően vált belőle profi kosaras. Autószerelőként dolgozott 1977-ben, amikor egy egyetemi kosárlabdaedző rábeszélte a beiratkozásra. Eaton előbb az UCLA-ba (Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem) ment, majd a Jazz játékosa lett.

Az amerikai játékos 11 évig volt a Jazz kötelékében, majd nyugdíjas korában motivációs előadóként tevékenykedett. Az elmúlt években a Jazz centerének, Rudy Gobertnek volt a mentora, aki Eaton mellett a franchise történetének második kosarasaként elnyerte az év védekező játékosának járó elismerést.