Milliós büntetés jár minden szabályszegésért az oltatlan NFL-játékosoknak

Super Bowl LV GettyImageRank2 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL
TAMPA, FLORIDA - FEBRUARY 07: Tom Brady #12 of the Tampa Bay Buccaneers prepares to snap during the third quarter against the Kansas City Chiefs in Super Bowl LV at Raymond James Stadium on February 07, 2021 in Tampa, Florida. Mike Ehrmann/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A következő szezonban a profi amerikaifoci-bajnokságban (NFL) érvényes koronavírus-protokoll minden egyes megszegéséért 14 650 dollárt kell fizetniük a vétkes játékosoknak.

A közel 4,5 félmillió forintnak megfelelő büntetési tétel azt követően vált közismertté, hogy az NFL bajnoki címvédője, a Tampa Bay Buccaneers edzője, Bruce Arians 14 ezer dollárra büntette egyik játékosát. A pénzbüntetéshez elég nem viselni a maszkot, ott, ahol elő van írva, vagy a szigorú szabályok bármilyen kisebb megszegése.

A liga az ESPN megkeresésére megerősítette, hogy Arians helyesen és a szabályoknak megfelelően járt el. Az NFL szabályai egyébiránt korlátozzák a játékosok által látogatható helyeket, és azt is, hogy mekkora társaságban tölthetik az idejüket. Ugyanakkor a megfelelően védekezők még jutalmat is kaphatnak.

Az ESPN cikke szerint a Buccaneers kerete amúgy jól áll az oltással, hiszen a játékosok 85%-a már mindkét vakcinát felvette, ugyanakkor vannak hangadók (pl. a kiváló running back, Leonard Fournette), akik nem hajlandók oltakozni. A csapat edzője azonban nem kényszerít - és nem is kényszeríthet - senkit a vakcinák felvételére, csak arra, hogy betartsa a járvány elleni védekezés szabályait.