Társoldalunk:

Két magyar jégkorongozó kelt el az amerikai női profiliga nemzetközi választásán

2021.07.26. 10:48

Dabasi Réka és Gasparics Fanni révén két magyar jégkorongozó kelt el a tengerentúli női profiliga (NWHL) nemzetközi választásán.

A hat csapat egy-egy légióst választott. Dabasit a Toronto Six draftolta a negyedik helyen, míg Gasparicsot a Minnesota Whitecaps hatodiknak.

Dabasi Réka elmondta, hogy a következő idényre még biztosan nem megy ki az NWHL-be: az utolsó évet kezdi a magyarországi egyetemén sportmenedzser szakon, ezen kívül érvényes szerződése van a KMH-nál, és ezt elmondta a kanadai klub képviselőjének is.

Gasparics azt is elárulta: két napja kapott egy e-mailt, hogy a Minnesota draftolni fogja vasárnap, de semmiről nem egyeztettek. Neki a MAC-cal van szerződése, a pénteki esküvőjére készül - Garát Zsombor, a MAC válogatott hátvédje a vőlegénye -, és a vegyészmérnöki egyetemi diplomájától még fél év választja el.

Mindkét magyar játékos gőzerővel készül az egy hónap múlva esedékes Calgaryban rendezendő elitvilágbajnokságra, amelyen története során először szerepelhet a női válogatott.
Az NWHL a 2015/16-os idény óta létezik, és még nem játszott benne magyar hokis. Az első három kiírásban négy, a következő kettőben öt, legutóbb pedig hat együttes indult.

Dabasit a Toronto Six draftolta a negyedik helyen, míg Gasparicsot a Minnesota Whitecaps hatodiknak. /Illusztráció/Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Maddie Meyer

A 2015/16-os szezont a Boston Pride, a 2016/17-est a Buffalo Beauts, 2017/18-ast a Metropolitian Riveters, a 2018/19-est a Minnesota Whitecaps nyerte. A koronavírus-járvány miatt a 2019/20-as idényben nem hirdettek bajnokot, míg a 2020/21-es szezon a Boston diadalát hozta, miután a döntőben jobbnak bizonyult a Minnesotánál.

A Toronto, valamint a Connecticut Whale vesztett az elődöntőben, a Buffalo nem jutott rájátszásba, míg a Metropolitan Riveters menet közben visszalépett Covid-fertőzések miatt.