Társoldalunk:

Szívbetegség miatt visszavonult a legendás kapus

2021.08.20. 18:07

Bejelentette visszavonulását Henrik Lundqvist, a New York Rangers és a svéd válogatott legendás jégkorongozója.

A 39 éves világklasszis kapus négy szezont húzott le a Frölunda felnőtt csapatában a svéd élvonalban, mielőtt 2005-ben a New York Rangers együtteséhez került. Utóbbi klub színeiben tizenöt idényt húzott le az észak-amerikai profi hokiligában, és számos ligarekord mellett több mint ötven klubrekord fűződik a nevéhez. Tavaly októberben a Washington Capitalshoz szerződött, de szívproblémái miatt januárban nyílt szívműtéten esett át, és végül nem léphet jégre a szezonban. 

Bejelentette visszavonulását Henrik LundqvistForrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Emilee Chinn

Lundqvist közösségi oldalán közölt pénteki búcsúbeszédében kiemelte: nyár elején még az volt a terve, hogy visszatér a kapu elé, de már a rehabilitációs edzések során is érték kellemetlenségek, a túlzott terhelés mellkasi fájdalmakat okozott neki. Így végül néhány nappal ezelőtt, a családtagjaival, valamint legközelebbi ismerőseivel történt beszélgetéseket követően a visszavonulás mellett döntött.

Lundqvist szívbetegsége már akkor ismert volt a Rangers számára, amikor a svéd kapus részt vett az első orvosi vizsgálaton a New York-i klubnál, de rendszeresen ellenőrizték, és emiatt mérkőzésen soha nem volt szüksége orvosi ellátásra.

A játékos a svéd nemzeti csapattal 2006-ban olimpiai aranyérmet nyert, míg 2014-ben ezüstérmesként végzett az ötkarikás játékokon. Világbajnokságokon egyszer (2017) volt a győztes keret tagja, kétszer (2003, 2004) döntőig jutott honfitársaival.