Társoldalunk:

Szexbotrány az NHL-csapatnál: kirúgták a sportigazgatót, aki eltitkolta az erőszakot

2021.10.27. 12:41

Az észak-amerikai profi jégkorongligában, az NHL-ben szereplő Chicago Blackhawks csapata azonnali hatállyal kirúgta Stan Bowman sportigazgatót, akiről egy vizsgálat során bizonyossá vált, hogy még 2010-ben nem megfelelő alapossággal folytatott le egy vizsgálatot a csapat videoelemző edzője után, aki megerőszakolt egy fiatal játékost.

Az idén májusban indult perben a csak "John Doe" néven említett sértett (az amerikai jogban így nevezik az bűncselekmények ismeretlen, vagy nevüket nyilvánosan nem vállaló áldozatatit) azt állította, hogy a 2010-es rájátszás során Brad Aldrich, a videofelvételek elemzéséért felelős edző az akarata ellenére szexuális aktuasra kényszerítette - vagyis megerőszakolta.

Bowmannek, aki Aldrich felettese pedig azért kellett azonnali hatállyal mennie (hasonlóan egy másik magas rangú szakmai vezetőhöz, Al MacIsaachez), mert az ügy kivizsgálása során annak eltussolásában játszott főszerepet.

John Doe-t a 2010-es rájátszás során a Blackhawks farmcsapatából, a Black Aces-ből hívták fel az NHL-be, nem sokkal az érkezése után, május 8-án vagy 9-én történt meg a szexuális zaklatás. A meghallgatás során John Doe azt vallotta, hogy ő nem egyezett bele, míg Aldrich állította, hogy közös megegyezéssel történt a dolog. 

A 2010-es Stanley-kupa döntőjében a fehér mezes Blackhawks összesítésben 4-2-re legyőzte a Philadelphia FlyerstForrás: Getty Images via AFP/2010 Getty Images/Bruce Bennett

A vizsgálat során mintegy 139 embert hallgattak meg. Kiderült, hogy MacIsaac már napokkal később értesült az esetről, ahogy arról is, hogy Aldrich kéretlenül küldött szexuális tartalmú képeket egy másik fiatal játékosnak. Május 23-án összeült a Blackhawks legfelső vezetése, ahol az a döntés született, hogy bármi is történt, Aldrich a szezon végéig maradhat, így a videoelemző még a csapattal ünnepelhette a Stanley-kupa megnyerését. Ezt követően ajánlották fel neki a lehetőséget, hogy magától távozzon, elkerülve így a vizsgálatot.

A bíróság most megállapította, hogy a Blackhawks nem tett meg mindent a történetek tisztázására, és az elkövető felelősségrevonására. A csapat ezért 2 millió dolláros büntetést kapott, aminek a felét egy a nemi erőszak áldozatait segítő szervezetnek kell eljuttatnia.