A szurkolók már azért tüntetnek, hogy engedjék a pályára a laposföld-hívő sportolót

Chicago Bulls v Brooklyn Nets GettyImageRank2 Call People Basket Basketball - Sport USA New York City One Person Sports Activity Brooklyn - New York Looking Over Shoulder Incidental People Photography Brooklyn Nets - Basketball Team Chicago Bulls NBA NBA
NEW YORK, NEW YORK - MAY 15: Kyrie Irving #11 of the Brooklyn Nets calls a play during the second half against the Chicago Bulls at Barclays Center on May 15, 2021 in the Brooklyn borough of New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Sarah Stier/Getty Images/AFP (Photo by Sarah Stier / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Brooklyn Nets kosárlabdázója, Kyrie Irving az NBA legnagyobb tehetségeként robbant be a 2010-es évek elején. Az irányító néhány szezon után a Cleveland Cavaliers csapatával bajnoki címet nyert Lebron James oldalán a Golden State Warriors ellen 2016-ban. Később megromlott a viszonya a világ egyik legjobb játékosával, és a Boston Celtics csapatánál eltöltött sikertelen szezonokat követően csatlakozott a Brooklyn Nets szupertriójához, hogy Kevin Durant és James Harden társaságában idén a bajnoki címért küzdhessen. De idén valószínűleg nem fog. A klasszis kosaras nem akarta beoltani magát a koronvírus-elleni vakcinával még annak árán sem, hogy így nem léphet pályára. Se a hazai meccseken, se idegenben.

Kyrie Irving 1992 március 23-án született Melbourne-ben, miután édesapja Ausztráliába ment kosárlabdázni az Egyesült Államokból. A kis Kyrie két évet élt Ausztráliában, majd a család visszaköltözött New Jerseybe. Az édesanyját négyévesen veszítette el egy betegségben, a tragédia után pedig Irving ígéretet tett magának, hogy az NBA-ben fog játszani.

A Duke színeiben kezdte meg egyetemi karrierjét, de egy sérülés miatt egyből három hónapot kihagyott. Így csak 11 meccset játszott, de a fiatal játékos már itt kitűnt remek távoli dobásaival, és főleg a hatékonyságával. 52,3 százalékkal dobott mezőnyből, 46,2-vel a triplavonalon túlról, 90,1-gyel pedig a büntetővonalról.

Kyrie Irving hamar letette a névjegyét az egyetemen Forrás: Getty Images via AFP/2011 Getty Images/Kevin C. Cox

Nem volt meglepetés, hogy 2011-ben a fiatal irányítót toronymagas az első helyen választotta ki a játékosbörzén a Cleveland Cavaliers.

Újoncévében 18,5 pontot, 3,7 lepattanót, 5,4 gólpasszt, 1,1 labdaszerzést átlagolt, de 47 százalékos mezőnymutatója is egészen kiváló volt (LeBron James például 41 százalékkal zárta első szezonját). 2012-ben meghívták az újoncok és másodévesek gálameccsére,

ahol 34 pontjával kiérdemelte az MVP címet, majd a szezon végén megkapta az Év Újonca díjat is.

Második évére Irving még jobb játékossá vált. Négy perccel többet is töltött a pályán, és még több dobást vállalt. 22,5-re emelte pontátlagát, 5,9-re a gólpasszainak, 1,5-re a labdaszerzéseinek számát meccsenként. Ismét megsérült, de a visszatérése után 41 pontot dobott a New York Knicks csapatának a Madison Square Gardenben, így ő lett a legfiatalabb játékos, aki a legendás csarnokban 40 pontig jutott (az első helyről Michael Jordant taszította le).

Óriási meccseket játszott az szezonban, és megkapta a „Mr. Fourth Quarter" (Mr. Negyedik Negyed) becenevet.

Sok összecsapást nyert meg a Cleveland az ő utolsó pillanatokban dobott kosaraival.

A sérülések azonban továbbra sem kímélték a fiatal játékost, és 23 meccset kellett kihagynia. Meghívták az All-Star gálára is, ahol hihetetlen labdavezetésével nagyon becsapta az egyik ellenfelét, Brandon Knightot. Irving ráadásul a tripladobó-versenyt is megnyerte.

Irving (még) nagy(obb) pillanatai Lebron James 2014-es „hazaigazolásával" érkeztek el. Minden idők egyik legjobb kosarasa négy szezon (és két bajnoki cím) után ismét a Cleveland Cavaliers játékosa lett, és a két klasszis játékos egészen a nagydöntőig vezette az ohiói csapatot.

Kyrie Irving és Lebron James a Cavs két vezére volt Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Gregory Shamus

A Golden State Warriors elleni finálé első meccsének hosszabbításában Kyrie Irving térdsérülést szenvedett,

és a sorozatban már nem léphetett pályára az irányító.

Irving és a Boston Celtics elleni főcsoportdöntőben vállsérülést szenvedő Kevin Love nélkül Lebron James egyedül kevés volt, hogy megakadályozza a Warriors bajnoki címét.

A szezonban azért volt néhány fantasztikus meccse. Például az NBA aktuális bajnoka, a San Antonio Spurs elleni rangadó,

ahol a Cavs irányítója 57 pontot dobott, egészen csodálatos és hihetetlen kosarakat szerezve a hosszabbításos meccsen.

Az első bajnoki cím, ami NBA-történelmet írt

Egy év múlva, a 2015/2016-os idényben a Cavaliersnek sikerült megvernie a 2010-es évek csodacsapatát, a Golden State Warriorst, és a döntőben történelmi fordítást hajtottak végre a regnáló bajnok ellen.

A Warriors már 3-1-re vezetett összesítésben, de James és Irving vezérletével sorozatban három meccset nyertek a kaliforniai gárda ellen.

A mindent eldöntő hetedik meccsen Irving extraklasszis teljesítménye is kellett a győzelemhez.

Irving a 2016-os döntőben hihetetlenül nagy hárompontost dobott a végjátékban Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Ezra Shaw

Az irányító a lassan minden idők legjobb dobójátékosaként ismert Stephen Curry felett dobott be egy hatalmas hárompontost a meccs végjátékában.

Az NBA történetében még egyetlen csapat sem tudott ekkora hátrányból fordítani a nagydöntők során.

Az utolsó perc történéseit az alábbi videó foglalja össze:

A következő szezonban újra a döntőig menetelt a Cavs csapata, de a szezon alatt már voltak jelek, hogy Lebron James és Kyrie Irving között nincs minden rendben a vezérszerepet illetően. A Cleveland a döntőben 4-1 arányban vereséget szenvedett a Warriorstól, és Irving jobbnak látta, ha továbbáll a csapattól, a bajnok irányító új kihívásokat keresett.

2017-ben viharos körülmények között hagyta ott a Cleveland csapatát és régi harcostársát, Lebron Jamest. Két évet töltött el a Boston Celticsnél, ahol nem igazán találta meg a számításait. Bostonban új szerepkör várt rá, amit nehezen tudott megszokni.

Bostonban nem találta meg a számításait az irányító Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Maddie Meyer

A csalódást keltő bostoni évei alatt kikerült egy videó az internetre, ahol 2019-es All-Star gálán a szintén a világ egyik legjobb kosárlabdázójának számító Kevin Durantet arra kérlelte a meccs szünetében, hogy játsszanak együtt a Brooklyn csapatában.

A felvételen hallatszik

a "Two max slots, it's time" mondat Irving szájából, ami arra utalt, hogy a Nets csapatánál anyagi szempontból a legjobb szerződést köthetne a két klasszis kosárlabdázó,

és most nem kéne Durantnek hezitálnia a döntésen.

Nem vagyok azok ellen, akik szerint a Föld lapos

A játékos keményfejűsége mellett sokat tesz a közösségért, rengeteget jótékonykodik, de sokszor képes volt meghökkenteni a nyilatkozataival a nyilvánosságot. A kosarassal kapcsolatos problémák először 2014 nyarán jelentkeztek. Kyrie Irving az amerikai kosárválogatott kulcsjátékosaként megnyerte a spanyolországi világbajnokságot. A torna idején többször előfordult, hogy az irányító egyszerűen nem ment be a kötelező sajtótájékoztatókra, és a riporterek kérdéseit is gyakran figyelmen kívül hagyta, ha úgy hozta kedve.

Az egyik híres, még 2017 februárjában elejtett mondata (A Föld lapos) után magyarázkodni kényszerült több fórumon,

és a játékos később elnézést is kért a balga kijelentéséért:

– mondta el a játékos a New York Times-nak, még 2017 júniusában. Az NBA-sztár azt is elmondta, ez egy jó lecke volt számára,

mert rámutatott arra, hogy a befolyásos vagy híres emberek szájából elhangzott mondatok mekkora hatalommal tudnak bírni a közösségi média korában.

Kyrie Irving épp a saját filmjében dolgozik Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Rodrigo Varela

2017 nyarán leforgatták vele az Uncle Drew című filmet is, amit egy korábbi, a világ egyik legnépszerűbb üdítőitalának reklámjában alakított karaktere miatt kapott meg. A reklámfilmben egy nyugdíjas korú kosárlabdázót alakít,

aki lemegy a helyi szabadtéri pályára játszani a fiatalokkal, és óriási meglepetésre alaposan megleckézteti őket.

Nem oltat, nem játszik

A 2019/2020-as szezonban nem volt hajlandó pályára lépni az orlandói „buborékban" a koronavírus-járvány tetőzésének idején, és 2021 őszén azzal borzolta a kedélyeket, hogy nem volt hajlandó magát alávetni a koronavírus-járvány elleni védőoltásnak.

Az Athletic forrásai szerint Irving állítólag nem vírustagadó, nem a modernkori orvostudomány ellen ágál, hanem egyfajta becsületbeli ügyként kezeli azt, hogy nem oltatja be magát. A sportoló azokat képviseli, akik szintén nem oltatják meg magukat a világjárvány során. Ahogy az egyik hírforrás állította: Kyrie akar lenni a „hangnélküliek hangjának". Az egyik korábbi Twitter-bejegyzésében ok nélküli ellenállásnak („contrarian without a cause") nevezte a kialakult helyzetet.

Irving nagyon makacs tud lenni bizonyos dolgokban Forrás: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Maddie Meyer

– nyilatkozta október közepén az irányító. Kyrie Irving az eddigi pályafutása során több, mint 160 millió dollárt keresett a játékosszerződéseivel, plusz vaskos dollármilliókat kap évente a Nike sportszergyártó céggel kötött cipőszerződései miatt is. A liga és a játékos-szakszervezet közti egyezség alapján az a játékos, aki az oltás hiánya miatt nem lép pályára, mérkőzésenként kénytelen lesz lemondani a fizetése egy bizonyos részéről. Az ESPN információi szerint

az idei szezonban 34,9 millió dollárt kereső Irving esetében ez a hazai meccseken 381 ezer dollár, azaz átváltva 118,7 millió forint lehet.

Ha mind a 41 hazai találkozót kihagyja, 15,6 millió dollártól eshet el a szezon során.

New York, San Francisco, és Los Angeles önkormányzata megköveteli a város NBA játékosaitól, hogy be kell oltaniuk magukat, ha a játszani akarnak a hazai mérkőzéseken, vagy ha részt akarnak venni a csapat edzésein. A New York Knicks, a Los Angeles Lakers, Los Angeles Clippers összes játékosa megkapta a vakcinát. A Golden State játékosa, Andrew Wiggins is némi vonakodás után beolttatta magát.

Élvezi a vitákat Forrás: AFP/2021 Getty Images/Kevork Djansezian

Az NBA-bajnok és hétszeres All-Star játékos Kyrie Irving viszont még nem, és a Brooklyn Nets vezetősége szerint addig nem játszhat és edzhet a csapattal a klasszis irányító, amíg az ügy nem rendeződik, mivel a város önkormányzata által meghatározott szabályok szerint a játékosnak el kell fogadnia a vakcinát.

A liga közleménye szerint az NBA-játékosok 95 százaléka már megkapta az oltást, de Kyrie Irving esete még generálhat egy oltásellenes hangulatot a bajnokságban szereplő kosarasok között.

Nem csak Irving az egyetlen, aki elutasítja a vakcinát. Néhány játékos szintén nemet mondott az oltásra, de a városuk helyi önkormányzatának szabályai lehetővé tették, hogy gyakori tesztelések és a személyes szabadságuk korlátozása mellett pályára léphetnek. Az egyik a Washington Wizards hátvédje, Bradley Beal volt, aki pont a koronavírus-fertőzése miatt nem tudott részt venni az amerikai csapattal a tokiói olimpián. A Denver Nuggets bedobója, Michael Porter Jr. már kétszer átesett a betegségen, de a fiatal játékos ennek ellenére sem oltat.

– mondta el a Brooklyn Nets általános igazgatója, Sean Marks.

– mondta el Steve Nash, a Nets edzője az egyik legjobb játékosa hiányával kapcsolatban.

Két barát Brooklynban

Irving labdakezelése egészen kivételes, és kereszátütős csele (crossover) félelmetes. Az irányító képes pontot szerezni a pálya minden pontjáról.

Gyors, agilis, és a technikai képzettsége miatt könnyen jut el a gyűrűig, ahol be is tudja fejezni az akciókat.

Ha mégsem ér be a festékbe, akkor megcsinálja a helyet magának a dobáshoz középtávolról és távolról is.

Irving villámgyors a labdával Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Jonathan Daniel

Passzjátéka is remek, de ő inkább a pontszerzésben erős irányítók táborát erősíti az NBA-ben. Védekezésben főleg labdalopásban jeleskedik.

Irving nem igazán atletikus, de ezt az eddigi NBA-karrierje alatt remekül pótolta játékintelligenciájával és képzettségével. A legnagyobb erénye viszont mégis az, ahogy megtalálja a lehető legjobb döntést pillanatok alatt.

A kiélezett helyzetekben (clutch szituációk) páratlanul magabiztos,

ez a legnagyobb játékosok ismérve labdajátéktól függetlenül.

– nyilatkozta október közepén a 33 éves Kevin Durant, aki élete formájában játszik idén.

Durant és Irving jóbarátok lettek Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Al Bello

Irving és Durant még a 2016-os olimpia idején barátkoztak össze, és közeli barátok maradtak Irving bostoni klubváltása idején is. Amikor 2019-ben Durant a Brooklyn csapatához igazolt, akkor az egész szezont ki kellett hagyni az Achilles-ín sérülése miatt, így a két barát nem játszhatott együtt. A szezon alatt pedig Irving válla sérült meg,

és az irányító is mindössze 20 meccsen lépett pályára.

A Brooklyn Nets a tavalyi szezonban sokszor a három sztárjátékosuk (Durant, Irving, Harden) nélkül játszott, és még így is nagyon erős idényük volt. Most Irving makacssága miatt a kezdő irányítójukat is nélkülöznie kell a bajnoki címre hajtó gárdának. Bár a Brooklyn nem kezdte rosszul az idényt, a csapatnak nagyon szüksége lenne egy olyan játékosra,

aki az előző idényben a három fő dobóstatisztikában (mezőnydobás: 50 százalék, tripla:40 százalék, büntető: 90 százalék) kiváló mutatókat produkált, és Irving 27 pontot, 6 gólpasszt, és közel 5 lepattanót szerzett a meccsenkénti átlagokat tekintve.

Kyrie Irving imádja a musicaleket, és az egyik nagy kedvence a Rent című darab, amely Giacomo Puccini Bohémélet című operáján alapul. Néhány nélkülöző, bohém életet élő New York-i művész történetét meséli el. A történetre az AIDS árnyéka is rávetül. Az NBA-játékos bal alkarján a népszerű televíziós sorozat, a Friends (Jóbarátok) logója látható.

Az utóbbi hetekben a Brooklyn Nets hazai pályája, a Barclays Center előtt már többen tüntettek, és azt követelték, hogy engedjék játszani Kyrie Irvinget.

A biztonságiaknak kellett megállítani az szurkolókat, hogy azok nehogy betörjenek a csarnokba.

Egyes források szerint a Brooklyn Nets már nyitott a cseretárgyalásokra Irvinggel kapcsolatban, ha megfelelő ellenértéket kapnak érte. Irving viszont korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha elcserélik, visszavonul, bár ezt később cáfolta a profi kosárlabdázó. Egyelőre megjósolhatatlan, mi lesz a történet vége. Irving hajthatatlansága viszont könnyen megakadályozhatja, hogy a Nets a franchise NBA-története során először bajnok legyen, a szezon előtt ugyanis a legtöbb szakértő őket nevezte a legesélyesebbnek a végső győzelemre.