Leállt az amerikai profi baseball-liga

Ballparks Remain Empty On What Would Have Been Baseball's Opening Day GettyImageRank2 Show Healthcare And Medicine Baseball - Sport Illness Sitting USA Day Illinois Chicago - Illinois Drone Photography Major League Baseball Infectious Disease Chicago Whit
CHICAGO, ILLINOIS - MARCH 26: An aerial view from a drone shows Guaranteed Rate Field, home of the Chicago White Sox, which, like all Major League Baseball (MLB) parks sits nearly empty on what was to be opening day on March 26, 2020 in Chicago, Illinois. The White Sox were scheduled to host the Kansas City Royals at the park today. MLB has postponed the start of its season indefinitely due to the coronavirus (COVID-19) outbreak. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Miután szerdán éjfélig nem tudott megegyezni az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) és a játékosokat képviselő szakszervezet az új kollektív szerződésről, határozatlan időre leállt a bajnokság.

Ilyenre 1990 óta nem volt példa, írja az ESPN amerikai sportoldal, miután helyi idő szerint csütörtökön 0 óra 1 perctől életbe lépett az ún. lockout.

"Ez a legjobb, amit tehetünk, hogy megmentsük a 2022-es szezont" - mondta már a jövőbe tekintve Rob Manfred, az MLB komisszárja, azaz a liga első embere.

"Drámai végkifejlet, függetlenül az időzítéstől" - szólt a játékosszakszervezet kommentárja. Az ESPN információi szerint az elképzelések annyira távol álltak egymástól, hogy a felek utolsó, szerdai tárgyalása, már nem is volt igazi tárgyalás, hiszen mindössze hét perc után ki lett mondva, hogy nem lesz megegyezés.

Most egy darabig az összes MLB-pályáról csak ilyen képek készülhetnek, mint a Guaranteed Rate Fieldről, a Chicago White Sox otthonáról Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

Emlékeztetett rá, hogy 1995 óta minden alkalommal sikerült dűlőre jutnia a ligának és a szakszervezetnek a tárgyalások során. 1994-ben a játékosok sztrájkja miatt egyenesen a bajnoki döntő szakadt félbe, majd csak a következő évben sikerült megegyeznie a ligának és szakszervezetnek, azóta viszont nyolc alkalommal is minden nehézség nélkül tudták meghosszabbítani a kollektív szerződést.

A lockout azt jelenti, hogy ettől a perctől kezdve, amíg a zárlatot fel nem oldják, egyetlen klub sem folytathat semmilyen tevékenységet, a játékosok még a stadionok közelébe sem mehetnek, illetve tilos a klubvezetők és a játékosok közötti bármilyen kommunikáció. Felfüggesztik a szabadügynökök státuszát, és értelemszerűen befagyasztanak minden átigazolást.

Hasonló leállásra az NBA-ben az 1998-99-es szezonban volt példa, akkor 204 napig szünetelt a bajnokság, míg a jégkorongban, azaz az NHL-ben 310 napig voltak zárva a csarnokok 2004-05-ben.