Társoldalunk:

Leállt az amerikai profi baseball-liga

2021.12.02. 18:58

Miután szerdán éjfélig nem tudott megegyezni az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) és a játékosokat képviselő szakszervezet az új kollektív szerződésről, határozatlan időre leállt a bajnokság.

Ilyenre 1990 óta nem volt példa, írja az ESPN amerikai sportoldal, miután helyi idő szerint csütörtökön 0 óra 1 perctől életbe lépett az ún. lockout. 

"Ez a legjobb, amit tehetünk, hogy megmentsük a 2022-es szezont" - mondta már a jövőbe tekintve Rob Manfred, az MLB komisszárja, azaz a liga első embere.

"Drámai végkifejlet, függetlenül az időzítéstől" - szólt a játékosszakszervezet kommentárja. Az ESPN információi szerint az elképzelések annyira távol álltak egymástól, hogy a felek utolsó, szerdai tárgyalása, már nem is volt igazi tárgyalás, hiszen mindössze hét perc után ki lett mondva, hogy nem lesz megegyezés.

Most egy darabig az összes MLB-pályáról csak ilyen képek készülhetnek, mint a Guaranteed Rate Fieldről, a Chicago White Sox otthonárólForrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

Emlékeztetett rá, hogy 1995 óta minden alkalommal sikerült dűlőre jutnia a ligának és a szakszervezetnek a tárgyalások során. 1994-ben a játékosok sztrájkja miatt egyenesen a bajnoki döntő szakadt félbe, majd csak a következő évben sikerült megegyeznie a ligának és szakszervezetnek, azóta viszont nyolc alkalommal is minden nehézség nélkül tudták meghosszabbítani a kollektív szerződést.

A lockout azt jelenti, hogy ettől a perctől kezdve, amíg a zárlatot fel nem oldják, egyetlen klub sem folytathat semmilyen tevékenységet, a játékosok még a stadionok közelébe sem mehetnek, illetve tilos a klubvezetők és a játékosok közötti bármilyen kommunikáció. Felfüggesztik a szabadügynökök státuszát, és értelemszerűen befagyasztanak minden átigazolást.

Hasonló leállásra az NBA-ben az 1998-99-es szezonban volt példa, akkor 204 napig szünetelt a bajnokság, míg a jégkorongban, azaz az NHL-ben 310 napig voltak zárva a csarnokok 2004-05-ben.