A 90-es években még Michael Jordannel verekedett, most a világ legjobb csapatának edzője lett

Golden State Warriors v Atlanta Hawks GettyImageRank2 People Basketball - Sport USA Georgia - US State Atlanta - Georgia Two People Photography Golden State Warriors Atlanta Hawks - Basketball Team NBA Steve Kerr State Farm Arena - Atlanta NBA Pro Basketb
ATLANTA, GA - DECEMBER 03: Stephen Curry #30 and Steve Kerr of the Golden State Warriors converse against the Atlanta Hawks at State Farm Arena on December 3, 2018 in Atlanta, Georgia. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Kevin C. Cox/Getty Images/AFP (Photo by Kevin C. Cox / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2010-es évek legjobb NBA csapata, a Golden State Warriors edzőjének, Steve Kerrnek óriási lehetőség, hogy Gregg Popovich utódaként az amerikai férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya lett. Kerr játékos - és edzői pályafutása bővelkedik érdekes részletekben. A fiatal kosaras tizennyolc évesen vesztette el az apját, aki merénylet áldozata lett Bejrútban. Később a Chicago Bulls csapatában még Michael Jordannel is összeverekedett, majd több NBA-bajnoki cím megszerzése után szakkommentátorként dolgozott. 2014-től a Golden State Warriors vezetőedzője lett. Kerrt a diplomáciai kapcsolatok javítása érdekében még arra is felkérték, hogy együtt kosarazzon Észak-Korea diktatórikus vezetőjével, Kim Dzsongunnal.

Steve Kerr 1965. szeptember 27-én született a libanoni Bejrútban, de mindkét szülője amerikai. Kerr kosaras karrierje az Arizona Egyetemen indult 1983-ban, ahol végül öt évet töltött el.

A kosárlabdázónak készülő fiatal játékost 1984-ben óriási tragédia rázta meg, mivel apját, az elismert Közel-Kelet-szakértőt Libanonban agyonlőtték egy síita terrorszervezet tagjai.

Malcom Kerr az irodája előtt halt meg, miután hangtompítós pisztolyokkal felszerelt fegyveresek végeztek vele.

Hátulról két lövést kapott a fejébe, azonnal meghalt.

A megtört fiú játékoskarrierje azonban felfelé ívelt, majd beválogatták az 1986-os világbajnokságon induló amerikai válogatottba, de a torna egyik meccsén súlyos térdsérülést szenvedett. A sérüléséből felépült hátvéd az 1987-88-ban parádés játékkal tért vissza:

az NCAA-ben (egyetemi bajnokság) bevezetett hárompontos vonal mögül 57 százalékkal tüzelt,

és későbbi San Antonio Spurs-ös csapattársával, Sean Elliottal bevitték a gárdát a Final Fourba.

Az NBA-ben leginkább kiegészítő emberként számítottak rá a csapatainál, a Chicago Bullsszal háromszor is bajnoki címet szerzett 1996 és 1998 között, majd 1999-ben és 2003-ban a San Antonio Spursszel is bajnok lett.

Scottie Pippennel védekezik Kerr Forrás: AFP/Jeff Haynes

A Bullsnál megszokott dolog volt, hogy minden idők legnagyszerűbb játékosa, Michael Jordan szerette tesztelni az újoncokat, és ezalól Steve Kerr sem volt kivétel. Pedig a hátvéd/irányító már öt éve volt az NBA-ben, de Jordanhez még ő sem volt hozzászokva.

Kerr elmondása szerint az edző, Phil Jackson Jordanre állította őt védekezésben, és a legendás dobóhátvéd minden alkalmat megragadott, hogy kellemetlen helyzetbe hozza Kerrt.

Nagyon csúnyán beszélt vele, ami nem meglepő, mert Jordan a trash-talk királya volt az NBA-ben a 90-es években (is).

Emellett nagyon aggresszívan játszott, és Jackson edző sok szabálytalanságot ítélt Jordan ellen az edzőmeccsen.

Michael Jordan nehezen fogadta el Kerrt Forrás: AFP/Robert Sullivan

Ez feldühítette a Levegő Királyát, és még keményebben bánt Kerr-rel, akinél egy idő után elszakadt a cérna, és mellkason ütötte Jordant.

A Bulls legendája erre behúzott egyet neki, amitől Steve Kerr szeme alatt hatalmas monokli keletkezett.

Jordan a The Last Dance című dokumentumfilmben elmondta, hogy csak arra akarta felkészíteni a játékost, ami majd várni fogja a rájátszásban olyan fizikális kosárlabdát játszó csapatok ellen, mint a New York vagy a Miami.

A két játékos edzés után sem beszélt egymással, de később Jordan felhívta Kerrt, és elnézést kért tőle.

Steve Kerr legemlékezetesebb dobása talán az 1997-es, Utah Jazz elleni nagydöntő hatodik meccsének végjátékában történt, ahol egyenlő állásnál kosarat dobott, miután Jordan neki passzolta a labdát.

Később, 38 évesen a Spurs színeiben is óriási teljesítményt nyújtott a főcsoportdöntő egyik meccsén. 2003-ban szakkommentátor lett a TNT nevű sportcsatornán, de 2007-ben felhagyott vele, és elment a Phoenix Suns csapatához dolgozni GM-ként (sportigazgató). Kerr 2010-ben újra folytatta a szakkomentátorkodást, és 2014-ben elvállalta a Golden State Warriors edzői posztját.

Legendák a mikrofonok mögött: Reggie Miller, Steve Kerr és Marv Albert a 2011-es All-Star gálán Forrás: Getty Images via AFP/2011 Getty Images/Kevork Djansezian

A Golden State május közepén kirúgta Mark Jackson addigi vezetőedzőt, miután a csapat 4-3-as összesítéssel kikapott a Los Angeles Clipperstől a rájátszás első körében. Steve Kerr-rel mindenképpen szintet szerettek volna lépni a Warriorsnál, és hamarosan korszakos csapat formálódott Oaklandben. Kerr rögtön az első évében bajnok lett a kaliforniai csapattal, és a világ egyik legjobb játékosának, Kevin Durantnek a megszerzését követően 2017-ben és 2018-ban is felértek a csúcsra.

Steve Kerr Durantet is edzette már Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

2015/16-ban az irányításával döntötte meg a Warriors volt csapata, a Chicago Bulls 72-10-es alapszakaszrekordját, miután 73-9-cel végzett a szezon során. Igaz, bajnoki címet nem tudtak nyerni abban az idényben, a négy nyert meccsig tartó döntőben hiába kerültek 3-1-es előnybe, Lebron James a Clevelanddel fordítani tudott, három meccset nyertek zsinórban.

Kerr edzősége alatt egészen különleges kultúrát alakítottak ki a Warrriors csapatában, ahol mindenki egymást biztatja, és segíti, ha esetleg nem menne a játék. A legjobb példa erre egy 2018-as év elelji felvétel, ahol Stephen Curry-t bátorítja Kerr, és ösztönzi, hogy még inkább játssza az önmaga által kedvelt játékstílust a pályán.

Kerr összesen öt fináléban járt eddig a Golden State-tel (a 2019-es finálét a Toronto Raptors, a 2016-osat pedig, ahogy említettük, a Cleveland Cavaliers ellen vesztette el). Nemrégiben egy egészen elképesztő sztori látott napvilágot a Golden State Warriors edzőjével kapcsolatban. 2012 májusában Barack Obama egyik tanácsadója, Marcus Noland azt tanácsolta az amerikai elnöknek,

hogy Steve Kerr játsszon egy „baráti kosármeccset" Észak-Korea vezetőjével, Kim Dzsongunnal.

A cél a külpolitikai kapcsolatok javítása lett volna a két ország között azzal, hogy a közismerten Chicago Bulls-szurkoló koreai elnök találkozhatott volna a legendás NBA-csapat egyik hősével.

– mondta Noland Obamának. Noland Steve Kerr bátyjával járt egyetemre, így megpróbálta volna rávenni Kerrt a misszióra.

Barack Obama és a Golden State Warriors 2015-ben a Fehér Házban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Noland azt javasolta, hogy az akkor a TNT csatornának dolgozó Kerrt küldjék el Phenjanba, Észak-Korea fővárosába az amerikai nemzetbiztonsági tanács két tagjával. Az ötletből végül nem lett semmi, de pár év múlva Kerr látogatást tett a bajnok Warriors élén a Fehér Házban, és beszélt Nolan nem mindennapi ötletéről.

– nyilatkozta Steve Kerr 2016 februárjában. Később egy másik legendás Bulls-játékos, Dennis Rodman látogatta meg az észak-koreai elnököt.

Kerr általában nyugodt vérmérsékletű edző, de a csapata érdekében képes látványos dühkitöréseket is produkálni. Még 2019 februárjában a Portland Trail Blazers elleni meccsen nem tudott uralkodni magán a tréner. Négy perc sem volt hátra a meccsből, amikor Draymond Green ellen fújtak, majd némi videózás után a játékvezetők sportszerűtlen hibának ítélték meg a szabálytalanságot. Az ellenfél ilyenkor két büntetővel jön, és a labda is náluk marad. Ez kiborította Kerrt,

aki előbb tábláját vágta földhöz, majd üvöltözni kezdett az egyik játékvezetővel, amiért kiállították.

Az NBA később 25 ezer dollárra (jelenlegi átszámítással több mint 8 millió forintra) büntette Kerrt.

Kerr tud ideges is lenni Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Gregory Shamus

A Golden State Warriors az idei szezonban a liga legjobban védekező csapatává vált, és Steve Kerr edzősége alatt alatt a legjobb számokat produkálja a csapat a védekezőstatisztikákban. A Warriors a harmadik legjobban lepattanozó csapat az NBA-ben, és a támadóstatisztikáik is kiemelkedőek.

- áradozott a csapatáról Kerr. Az edző szerint idén sokkal jobban koncentrálnak a védekezésben arra, hogy miképpen tudják kimozgatni az ellenfeleiket a komfortzónájukból a támadóoldalon, és ne tudják a játékukra jellemző sémákat végrehajtani a meccseken.

– mondta el Kerr.

Steve Kerr a világ egyik legjobb csapatát irányítja Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Ezra Shaw

A Warriors edzője előtt most újabb kihívás áll, mivel ő lett Gregg Popovich utóda az amerikai férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányi posztján. A San Antonio Spurst 1994 óta vezető, 72 éves Popovich tavaly olimpiai aranyat nyert, míg segédedzőként 2004-ben bronzérmes, 2003-ban pedig világbajnok volt az amerikai válogatottal.

A legutóbbi, 2019-es férfi kosárlabda-világbajnokságon az Egyesült Államok a kilencedik helyet érte el.

Az olimpián aranyérmet nyertek az amerikaiak, de az első két csoportmeccsüket elbukták, és az összeszokottabb csapatok sok problémát okoztak a sztárokkal felálló USA-válogatottnak.

Kerr másodedzője volt a tokiói olimpián aranyérmes csapatnak.

Az amerikai válogatottnál Kerr két segítője pedig az idei szezonban remekül szereplő Phoenix Suns trénere, Monty Williams, valamint Erik Spoelstra, a Miami Heat és az NBA egyik legtapasztaltabb edzője lesz.

Tokióban ott volt Popovich mellett Kerr Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Ethan Miller

Steve Kerr a 16. kapitány az amerikai válogatott történetében,

elődei közül 13-an lettek olimpiai bajnokok.

Ha az Egyesült Államok válogatottjával is sikerülne egy nagy világversenyen (vb, olimpia) győznie Kerrnek, akkor végképp kitörölhetetlen nyomot hagyna a kosárlabdázás történelmében.