A jól fésült tornatanár, aki előtt az NBA-sztárok is vigyázzba állnak

Arkansas v Duke GettyImageRank2 men's college basketball Horizontal SPORT BASKETBALL
SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - MARCH 26: Head coach Mike Krzyzewski of the Duke Blue Devils celebrates after cutting down the net after defeating the Arkansas Razorbacks 78-69 during the second half in the NCAA Men's Basketball Tournament Elite 8 Round at Chase Center on March 26, 2022 in San Francisco, California. Ezra Shaw/Getty Images/AFP (Photo by EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A kimondhatatlan nevű Mike Krzyzewski nevével az átlag kosárlabdadrukker akkor találkozott először, amikor 2006-ban kinevezték a pekingi olimpiára készülő amerikai férfi kosárlabda-válogatott főedzőjének. A jól félsült tornatanár kinézetű fickó kezei alá olyan sztárok kerültek, mint LeBron James, Carmelo Anthony, Dwight Howard vagy Chris Paul, akik kivétel nélkül hallgattak rá. Pedig Coach K, ahogy a szakma és tanítványai hívják, soha nem dolgozott az NBA-ben, vagy féltucat ajánlatot visszautasított, hogy április 2-án az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) történetének legnagyobb edzőjeként vonulhasson vissza.

Mert Coach K csak az Észak-Karolina-i Durnhamben található Duke Egyetem csarnokában, a Cameron Indoor Stadiumban érezte magát igazán otthon, ami 1982 óta kis túlzással az állandó lakcíme is lehetett volna.

Kirobbanthatatlan volt az intézményből, amelyik nem véletlenül ragaszkodott hozzá, hiszen tíz év alatt felépítette az egyetemi bajnokság, az NCAA legjobb kosárlabda-programját, amely szakmányban nyerte a bajnoki címeket, és jóformán nem volt év, hogy ne adott volna legalább egy első körös választottat az NBA-drafton. A mester 2021 nyarán elején bejelentette, hogy az idény végén visszavonul, a Cameronban pedig március 5-én, az alapszakasz utolsó hazai meccsén meg is ejtették a keserédes búcsút, miután a csapat 94-81-re kikapott az ősi rivális, a szomszédos Chapel Hillen (16 km-re) található North Caroline-tól.

Azóta a Duke és a Blue Devils csapata, valamint szurkolói is úgy készültek, hogy bármelyik meccs lehet az utolsó, hiszen a Márciusi Őrületben (March Madness) már nem lehet javítani: aki a rájátszásban veszít, annak véget ér a szezon. Csakhogy az NCAA-rekordok sorát tartó Coach K nem arról híres, hogy veszít, így sem California State (78-61), sem a Michigan State (85-76), sem a Texas Tech (78-73), sem az Arkansas (78-69) elleni meccs nem lett az utolsó. Ami azt jelenti, hogy minden idők legnagyobb egyetemi edzője karrierje rekordot jelentő 13. Final Four-részvételével zárhatta le szenzációs karrierjét.

A bajnoki elődöntőben ismét a North Carolina volt az ellenfél, kereken 100. alkalommal Coach K 42 éves durnhami regnálás alatt. A rivalizálás Michael Jordan egykori alma materével alig lehetne ennél szorosabb.

A North Carolina végül 81-77-re legyőzte a Duke-ot, azaz mérleg nyelve végül középen állt meg. Ahogy annak idején 1980-ban az első, úgy 42 évvel később az utolsó vereséget is a szomszédtól szenvedte Krzyzewski.

És egész biztos, hogy az óriási tét és a több évtizedes rivalizálás mellett Mike Kryzezwski személyének is szólt, hogy a Duke campusán ilyen sor volt a New Orleans-i meccs jegyeiért.

Krzyzewski, mint a sportvilágban járatosak számára a nyelvtörőnek beillő mássalhangzó torlódásból sejthető, lengyel szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Chicagóban 1947-ben. Katolikus neveltetést kapott, majd a seregben tanult tovább, 1969-ben a West Point-i katonai akadémián diplomázott, ahol természetesen tagja volt a kosárlabda-csapatnak, amellyel utolsó, azaz senior évében bejutott az országos bajnokság négyes döntőjébe. A következő öt évet egyenruhában töltötte, az amerikai hadsereg tisztjeként szolgált, leszerelését követően pedig azonnal edzőnek állt. Előbb az Indiana Egyetemen töltött egy évet, majd 1975 és 80 között az Army, azaz a sereg csapatát irányította, mígnem 1980-ban átvette a Duke Blue Devils vezetését, és az egyetem kosárlabda-programjának irányítását.

1980. március 18. nagy nap volt Krzyzewski életében és a Duke történelmében is:

Az egyetemi rendszerben 1905 óta szereplő csapatnak a '60-as években volt egy felfutása, akkor rendre bejutott a rájátszásba, háromszor a Final Fourba is, országos bajnokságot azonban egyszer sem sikerült nyernie.

Az érkezése előtt pocsék Army élén elért 73-59-es mérlege, valamint a csapat látványos fejlődése győzte meg Tom Butterst, a Duke sportigazgatóját, hogy leigazolja "a legfényesebb tehetségű amerikai edző"-t. Butters az új edzőt bemutató sajtótájékoztón leszögezte, hogy Krzyzewski volt az egyetlen jelöltjük Bill Foster helyére, míg a kiszemelt egy héten belül háromszor is megfordult Durnhamben, jelezve, hogy nagyon is érdekli a felkínált állás. Krzyzewski nem beszélt mellé, miután aláírta új szerződést, kijelentette:

Mellette szólhatott az is, hogy ekorra már túl volt a nemzetközi bemutatkozáson is: az 1979-es Pán-Amerikai Játékokon egyik edzői példaképe, Bob Night asszisztenseként nyert aranyérmet a csapattal, amelyben olyan sztárok szerepeltek, mint Kevin McHale, Isiah Thomas vagy Ralph Sampson.

Krzyzewski egy középszerű csapatot vett át, amelyik 1978 és 80 között ugyan rendre bejutott a rájátszásba, de korántsem számított meghatározó együttesnek. És kezdetben a fiatal edző kezei alatt sem volt az, hiszen egészen 1984-ig kellett várni az első play-off szereplésre. Ezt követően azonban nem volt megállás:

a 2019-ig lejátszott 35 szezonból 34-szer rájátszásba jutott a Blue Devils.

Idén 13. alkalommal szerepelnek a Final Fourban, amivel Coach K megdöntötte az UCLA edzőjének, a tíz bajnoki címet nyerő John Woodennek a rekordját. A kevés közül ez a tizes lesz az egyik rekord, amit nem Kryzezwski fog tartani karrierje utolsó meccse után.

A Duke 1990-ben először jutott el Coach K irányításával az NCAA döntőjébe, de az addigi három elvesztett finálé után negyedszer is kikapott, méghozzá megsemmisítő, 30 pontos vereséget szenvedve a UNLV-től (University of Nevada Las Vega). A következő idényben azonban már semmi és senki nem állíthatta meg a Duke-ot: Grant Hill, Christian Laettner és a döntő legértéksebb játékosának (MVP) választott Bobby Hurley vezetésével visszavágtak a Vegasnak, a 79-77-es győzelem pedig a Blue Devils és Kryzezwski első közös bajnoki címét jelentette.

A döntő utolsó 45 másodperce:

A következő évben a Duke megvédte bajnoki címét (ilyet előttük utoljára az UCLA csinált 1973-ban), a negyeddöntőben minden idők egyi legnagyobb NCAA-meccsén hosszabbításban győzték le a Kentuckyt Laettner legendássá vált dudaszós duplájával.

A két bajnoki cím és a válogatottal való korábbi kapcsolat elég is volt hozzá, hogy Chuck Daly Krzyzewski kérje fel asszisztensének az 1992-es barcelonai olimpiára készülő klasszikus Dream Team mellé. Az NCAA-ben hiába számított már sztáredzőnek, saját bevallása szerint reszketett rajta a nadrág, amikor belépett a tizenegy szupersztár közé. A 12. játékost ő vitte, a Duke centere Christian Laettner írhatta be a nevét történelembe.

"Az első edzés végén Jordan odajött és megkért, hogy segítsek neki egy-két támadó figurát gyakorolni. Szerintem így akarta elérni, hogy kicsit komfortosabban érezzem magam, miközben végig "edző"-nek szólított, mindig udvariasan kért, a gyakorlás után pedig megköszönte, hogy segítettem. Esélyt adott, hogy megteremtsem az egómat, miközben végig megadta a tiszteletet" - emlékezett vissza Krzyzewski majd' húsz évvel később.

Az edző amiatt is izgult kicsit, hogy a kevés kiszemeltje közül éppen Jordan volt az egyik, aki visszautasította a Duke ajánlatát, és inkább a nagy rivális North Caroline-t választotta. Coach K nagyságát mutatja, hogy a fiatal játékos döntése után levélben kívánt sok sikert az ifjú MJ-nek.

Sokan vélik úgy, hogy a barcelonai szereplés nem akármilyen előnyt jelentett a későbbikeben Krzyzewskinek. Ez és a sportszergyártó óriással, a csapatot öltöztető Nike-val kialakult szoros kapcsolata segíthette hozzá, hogy a Duke rendre el tudja halászni a legígéretesebb tehetségeket a riválisok elől. Befolyásának - ami persze nem lett volna az eredmények nélkül - köszönhetően érhette el, hogy a szakírók által bűn rossznak tartott 94-95-ös évfolyamot másodedzőjére bízhatta,

így nem az ő nevéhez fűződik az egyetlen rájátszás nélkül abszolvált szezon 1984 és 2019 között.

Krzyzewskinek az elvesztett 1994-es 1999-es döntő után sem romlott a reputációja, töretlen volt iránta a bizalom, amit ő meg is hálált. 2001-ben, 2010-ben és 2015-ben is bajnoki címig vezette a Blue Devilst, utóbbi két sikerét már a Hírességek Csarnokának tagjaként érte el, ahová kétszer is beiktatták: 2001-ben saját jogán, míg 2010-ben az eredeti Dream Team szakmai stábjának tagjaként.

Mike Krzyzewski (a kép jobb szélén) pózól a 2008-as pekingi olimpián szereplő amerikai válogatottal Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az ezredforduló után Krzyzewski megkerühetetlen alakja lett az amerikai férfi kosárlabdázásnak, sorra döntötte az NCAA rekordjait, ráadásául sorozatban három olimpián, Pekingben, Londonban és Rióban is aranyéremig vezette az amerikai válogatottat. Amire mondhatjuk, hogy nem hagy kihívás, de már maga az, hogy

LeBron James, Kobe Bryant, Jason Kidd, Dwyan Wade, James Harden, Russel Westbrook vagy Kevin Durant kaliberű sztárok

álltak haptákban a mester sípszavára bizony komoly elismertségre vall.

Mint egyetemi edzőt, Krzyzewskit persze elsősorban az öt NCAA-bajnoki címe, a 35 rájátszásbeli szereplése, és a világ legerősebb bajnokságának, az NBA-nek adott 68 játékosa minősíti. Közülük 42-t az első körben választottak, hárman pedig egyenesen első választottak voltak a játékosbörzén: Elton Brand (1999, Chicago Bulls), Kyrie Irving (2011 Cleveland Cavaliers) és Zion Williamson (2019, New Orleans Pelicans). Zion mellett abban az évben RJ Barrett a 3., míg Cam Reddish a 10. választott volt. Huszonkét Krzyzewski-fióka ma is a ligában pattogtat.

Coach K keze alól kikerült leghíresebb NBA-játékosok

Gene Banks, Cherokee Parks, Bobby Hurley, Trajan Langdon, Grant Hill, Danny Ferry, Christian Laettner, Elton Brand, Shane Battier, Carlos Boozer, Mike Dunleavy, JJ Redick, Corey Maggette, Luol Deng, Austin Rivers, Mason Plumlee, Miles Plumlee, Marsall Plumlee, Jason Williams, Jabary Parker, Seth Curry, Kyrie Irving, Grayson Allen, Luke Kennard, Jayson Tatum, Gary Trent Jr., Marvin Bagley III, RJ Barrett, Zion Williamson

Krzyzewskit időről időre megkörnyékezték az NBA-csapatok megkínálva egy főedzői állással és persze egy jó fizetéssel. 1990-ben a Boston Celticset, 1994-ben a Portland TrailBlazerst utasította vissza, míg 2004-ben a Los Angeles Lakers öt évre szóló 40 millió dolláros ajánlata helyett választotta a Duke-ot. De ugyancsak nem ért célba nála a New Jersey Nets és a Minnesota Timberwolves sem.

"Tudom, izgatottnak kéne lennem, ha megkeresnek egy ilyen lehetőséggel, de engem egyáltalán nem érdekel" - mondta 2010-ben a Nets évi 12 millió dolláros ajánlatáról. Nagyjából 7 millió dollárt az egyetemen is megkeresett évente, nem volt tehát rászorulva a pénzre, ráadásul a profi ligából egy-egy gyengébb szezon után könnyebben küldik el az embert, mint onnan, ahol már évtizedeket húzott le.

Annak ellenére, hogy soha nem dolgozott a ligában, pályafutása utolsó mérkőzése után Adam Silver, az NBA első embere is szép szavakkal méltatta.

"Az NBA gratulál Mike Krzyzewskinek rekordokat halmozó edzői karrierjéhez. 42 év alatt a Duke-on és több mint egy évtized során az amerikai válogatott élén vezetőként és mentorként megszámlálhatatlan NBA-játékosra, edzőre és vezetőre volt pótolhatatlan hatása volt, magamat is beleértve. Köszönjük Coach K mindazt, amit a kosárlabdáért tettél."

Krzyzewski rekordjai:

5 bajnoki cím (második az örökranglistán a 10-szeres győztes John Wooden mögött)
13 Final Four-részvétel (rekord)
17 NCAA negyeddöntő (Elite Eight)
26 NCAA nyolcaddöntő (Sweet Sixteen)
1202 győztes NCAA-meccs (rekord)
101 győzelem a play-offban (rekord)
11 NBA-draft top 10 választott játékos (holtversenyben első)