Elképesztő izgalmak várnak ránk az NBA idei rájátszásában

Phoenix Suns v Los Angeles Clippers - Game Six GettyImageRank1 Series People Basketball - Sport USA Sports Team California City Of Los Angeles Three People Photography Staples Center Chris Paul - Basketball Player Phoenix Suns Los Angeles Clippers NBA NBA
LOS ANGELES, CALIFORNIA - JUNE 30: Devin Booker #1 of the Phoenix Suns celebrates with teammates Deandre Ayton #22 and Chris Paul #3 following the team's series win against the LA Clippers in Game Six of the Western Conference Finals at Staples Center on June 30, 2021 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Harry How/Getty Images/AFP (Photo by Harry How / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem sok pihenőt hagyott az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA a bajnoki címért folyó rájátszásba jutó csapatoknak, ugyanis egy nappal az alapszakasz utolsó játéknapja után máris megkezdődik a play-in, ahol nyolc csapat küzd a Keleti és Nyugati Főcsoport 7. és 8. helyéért. A bajnoki címre ezúttal régen látott számú pályázónk van, esélyesek persze most is vannak, de valójában szinte megtippelhetetlen, hogy melyik csapat emelheti magasba a trófeát valamikor június közepén.

Az alapszakaszt elnézve nem kell különösebben nagy jósnak lenni ahhoz, hogy bátran kimondhassuk: az idei rájátszás biztos, hogy egészen fantasztikus és izgalmas lesz. Egyéni vélemény, és lehet vele vitatkozni, de én nem igazán szeretem a nagy dinasztiákat és a hosszúra nyúló uralkodásokat - és könnyen lehet, hogy maga a liga is így van ezzel. Mert persze lehet brandet építeni a negyedik Golden State-Cleveland döntővel (főleg a két csapat városaiban), de hosszú távon mégiscsak unalmassá válik, ha éveken át egyetlen más csapat sem férhet oda a tűzhöz. Mielőtt sértődés lenne, gyorsan szögezzük le, hogy egyrészt nem a San Franciscó-iakat és az ohióiakat akartam kipécézni, másrészt pedig igaza van annak, aki azt mondja, hogy mindenhol ott a lehetőség, hogy bajnokcsapatot építsenek, tessék többet és jobban dolgozni, és akkor majd el lehet lökdösni a húsosfazék mellől a nagyfiúkat.

Sok volt már a jóból. A 2018-as soroztban negyedik Warriors-Cavs döntő negyedik meccsén Kevin Durant igyekszik megkeseríteni (fehérben) LeBron James életét Forrás: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Gregory Shamus

A franchise-ok sportigazgatói pedig mintha meghallották volna a fentieket, idén ugyanis - azzal együtt, hogy simán megismétlődhet a tavalyi Phoenix-Milwaukee döntő - mindkét főcsoportban van legalább három négy csapat, amelyik eséllyel pályázik az utolsó párharcra, azaz a nagydöntőre.

De ne vágtassunk egyből a rájátszás végére, kezdjük az elején, mert már ott elkezdődnek az érdekességek és az izgalmak. A liga ugyanis nagyon jó döntést hozott, amikor a koronavírus-járvány által sújtott szezonba behozta az ún. play-int, amivel két-két újabb csapatnak adott lehetőséget a rájátszásban (play-off) való szereplésre. A kezdeti formátumban a párharcra akkor került sor, ha 8. és 9. helyezett között legfeljebb négy meccs különbség volt, és előbbinek egy, míg utóbbinak két meccset kellett nyernie, hogy bekerüljön a főcsoportja legjobb nyolc csapata közé.

A következő évben csavart egyet a sztorin a liga, és tavaly óta már a 10.-ek is bekapcsolódnak a play-inbe,

amivel összesen húsz csapat számára tették elérhetővé a rájátszást. Izgalmasabb lett az alapszakasz, és kevesebb csapat kezdett már az All-Star-hétvége után azon agyalni, hogy mennyire hátul kéne végezni, hogy jó eséllyel várhassák a draft-sorsolást.

A play-in egymeccses csatáiban a főcsoportok hetedikjeinek és nyolcadikjainak a találkozóin a győztesek közvetlenül bejutnak hetedik kiemeltként a negyeddöntőbe, míg a vesztesek a 9. és 10. együttesek párharcainak a nyerteseivel csapnak össze. Ennek a győztesei lesznek a nyolcadik kiemeltek a negyeddöntőben.

Lássuk a play-int

Bizony, már itt is lesznek izgalmak. Az NBA-ben a sztárok száma alapján jelenleg két (na, jó a Warriorsszal három) csapat van, amelyiket megkülönböztetett figyelem kíséri. Közülük a LeBron Jamesszel, Russel Westbrookkal, Anthony Davisszel felálló Los Angeles Lakers szégyenszemre csak 11. lett Nyugaton, ami a csapattal 2020-ban még bajnoki címet nyerő edző, Frank Vogel állásába került. Keleten viszont a Kevin Duranttal, Kyrie Irvinggel, Ben Simmonsszal vagy éppen a karrierje zenitjén már túl lévő Blake Griffinnel felálló Brooklyn Nets hetediknek futott be, és hazai pályán esélyesként várhatja a Cleveland elleni mérkőzést, amelyet megnyerve befészkelheti magát a hetedik helyre, és készülhet a Boston Celtics elleni párharcra.

Felbecsülhetetlen értékű felvétel: Irving és Durant is mosolyog

Ahogy a Nets és a Cavs (44-38), úgy a másik keleti play-in párharc két csapata, azaz az Atlanta Hawks és a Charlotte Hornets is azonos mutatóval (43-39) zárta az alapszakaszt. A kiegyenlített erőviszonyok egyébként általában igazak voltak a Keleti Főcsoportra. Az egyformán nagyon gyors és látványos kosárlabdát játszó Hawks-Hornets párharcban külön csemegének ígérkezik a két fiatal hátvéd, az elképesztően atletikus Trae Young, és a Ball fiúk legügyesebbike, LaMelo párharca. Előbbi még az MVP-szavazáson számíthat egy-két voksra, miután pont- (28,4) és gólpassz átlagban (9,7) is ott van a top 5-ben, "mennyiségben" pedig mindkettőben az élen végzett (2155 pont és 737 gólpassz).

Nyugaton a helyzet talán nem ennyire kiélezett, lefutottnak azonban egyik párharcot sem mernénk mondani, annak ellenére sem, hogy a 7-8. párharcban a Timberwolves négy győzelemmel jobb alapszakaszt zárt, mint a Clippers, amelyik viszont a két csapat idei négy meccséből hármat megnyert, kettőt ráadásul Minneapolisban.

A másik párharcban pedig a semleges szurkolók azért szoríthatnak, hogy minél szebben zárja a szezont az NBA történetének legtöbb győzelmet felvonultató edzője, Gregg Popovich a San Antonio Spurs kispadján. A 2000-es évek emblematikus csapata, amelyik 1999 és 2014 között hatszor jutott nagydöntőbe, és ötször győzni is tudott, idén egy nagyon fiatal csapattal ért oda a play-inre, amit talán még el sem vártak maguktól. Erre mondják azt, hogy innen már minden meccs ajándék.

Gregg Popovich (középen) sokadjára építi a jövő csapatát San Antonióban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Justin Ford

A Pelicanstól sem várták többen a jó szereplést azok után, hogy legnagyobb sztárja, a 2019-es draft első választottja Zion Williamson megsérült, és az egész szezon arról szólt, hogy mikor térhet vissza a pályára. Nos, már biztosan tudjuk, hogy leghamarabb az idei előszezonban lesz újra bevethető. Távollétében is volt azonban, aki hátára vette a csapatot, CJ McCollum és Brandon Ingram is remekelt az alapszakaszban.

Induljon a tánc

Április 16-án aztán megkezdődik az igazi rájátszás az állva maradt nyolc-nyolc csapattal. Minden párharc négy nyert mérkőzésig tart, és szokás szerint az alapszakaszt jobb eredménnyel záró csapaté a pályaelőny.

íme az első kör párosításai:

Nézzünk szét nyugaton, ahol mi a későbbi győztest sejtjük. A Phoenix Suns az alapszakaszban brutálisan leiskolázta az egész mezőnyt, és már hetekkel a zárás előtt biztos ligaelsőként várhatta a folytatást. A 64-18-as győzelmi mutató franchise rekord, a brutális 32-9-es idegenbeli mérleg (ami jobb, mint bármelyik másik csapat hazai mutatója) pedig arra int, hogy egyetlen ellenfél sincs biztonságban a saját csarnokában sem. A Suns kerete teljes, a szezon asszisztkirálya, Chris Paul (10,8 gólpassz meccsenként), az évről évre egyre jobb Devin Booker, a legjobb centerekkel is versenyképes DeAndre Ayton, vagy a vasember, a négy szezon óta egyetlen meccsről sem hiányzó Mikal Bridges is bevetésre kész.

Chris Paul, Deandre Ayton és Devin Booker a liga egyik legerősebb triója Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Harry How

A Suns dobja meccsenként az ötödik legtöbb pontot (114,2) és a harmadik legkevesebbet (106,8) kapja. A riválisok számára félelmetes lehet, hogy az 50 százaléknál jobb mérlegű csapatok ellen brutális 32-10 a mérlege. A kispadon ülő Monty Williams a liga egyik legjobb edzője, ami szintén a Suns malmára hajtja a vizet.

Ugyanakkor az alapszakaszgyőzelm még nem garantálja a végső sikert, pláne nem nyugaton. Ott ugyanis lesben áll az alapszakasz másodikja, a Memphis Grizzlies. A liga azon hat csapatának egyike, amelyik még soha nem jutott nagydöntőbe, de nem lenne meglepetés, ha ez éppen az idei szezon második legfiatalabb keretével sikerülne nekik. A szenzációs Ja Morant szinte minden védelem számára megállíthatatlan. Mondjuk, az is igaz, hogy a másodéves hátvéd nélkül is 20-2 volt a csapat mérlege...

Hiba lenne megfeledkezni a 2010-es években öt döntőt játszó, abból hármat megnyerő Golden State Warriorsról. A GSW legnagyobb rákfenéje a sztárjai sérülékenysége: mire két év kihagyás után visszatért Klay Thompson, addig kidőlt Draymond Green, és Steph Curry is sokat volt sérült.

A három sztár idén szinte csak perceket töltött együtt a parketten.

A Warriors persze így is befutott harmadiknak Nyugaton, de Steve Kerr csapatának akár már az első körben, a Denver Nuggets ellen véget is érhet a szezon.

Az ellen a Denver ellen, amelyet bármeddig elvihet az előző idény (és talán a következő) MVP-je, Nikola Jokic. A szerb center az idei szezonban a liga történetében elsőként ért el egy idényben 2000 pontot, 1000 lepattanót és 500 asszisztot.

Persze egyedül ugyanúgy nem megy sokra, mint a Dallas Luka Donciccsal. Nem mintha a texasiak számíthatnának a szlovén sztárra, aki bal vádlija sérülése miatt biztos, hogy legalább részben kihagyja a Utah elleni első fordulót. A Doncic sérülésével nem kis előnyt kapó Jazzben ugyanakkor lehet perspektíva, hiszen minden poszton vannak klasszisai Rudy Gobert-től Bojan Bogdanovicson át Donovan Mitchellig.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri a Nyugati Főcsoportot

És mi a helyzet Keleten?

Az elmúlt években előbb a LeBron James-féle Miami, majd az ugyancsak LeBron vezérelte Cleveland által uralt konferenciában idén elképesztő helyezkedés volt egészen az utolsó játéknapig. A nem kis meglepetésre az élen záró, ezzel pályaelőnyt szerző Miami Heat 53-29-es mérlege csak egy hajszállal jobb, mint a következő három csapaté, azaz a Boston Celticsé, a címvédő Milwaukee Bucksé és a Philadelphipa 76ersé - ők valamennyien 51-31-el zártak.

A Heat erejét részben az állandóság adja, az edzői poszton legalábbis biztosan: Erik Spoelstra 1997 óta dolgozik a csapat mellett és 2008 óta főedző. Akkor sem küldték el, amikor négy egymást követő nagydöntő után öt éven belül csak kétszer jutott playoffba a csapattal. A mostani keretben Jimmy Butler a vezér, aki mellett ott van a liga egyik legjobb centere, Bam Adebayo, és olyanok segédkeznek mellettük, mint a rutinos Kyle Lowrie és Markieff Morris, Victor Oladipo és PJ Tucker. Vannak persze fiatalok is a csapatban, akik közül feltétlen meg kell említeni az év legjobb hatodik embere cím legnagyobb esélyesét, Tyler Herrót.

Ennek ellenére nem feltétlenül a Heat a keleti esélyes. Az előző idény bajnokáról, a Milwaukee Bucksról érezzük azt, hogy nagyon nehéz lesz legyőzni egy többmeccses párharcban. A Jannisz Antetekounmpo által vezérelt csapatban tavalyról maradt Khris Middleton, Jrue Holiday és Brook Lopez is, melléjük érkezett Grayson Allen és Serge Ibaka, azaz a keret nem, hogy nem gyengült, de talán még erősebb is lett.

Jannisz a Bucks legjobb pontszerzője lett megelőzve Kareem Abdul-Jabbart:

Ugyancsak kemény ellenfélnek ígérkezik a Boston Celtics, amely a nyáron merész döntést hozott: a csapatot nyolc éve irányító Brad Stevenst beültették az irodába, neki pedig sportigazgatóként az volt az első dolga, hogy kinevezze főedzőnek Ime Udokát, aki addig csak másodedzőként dolgozott, igaz azon a poszton eltöltött hét évet a legjobb iskolában, Gregg Popovich mellett. Udoka alaposan felforgatta a keretet, megszabadult egy-két nehezéktől, és a Jayson Tatum köré épített csapat újév után elkezdett működni: 2022-ben 34-14 a mérlegük. Az persze majd csak a második-harmadik párharcban (ha eljutnak odáig) derül ki, hogy mennyire mély a keret, és meddig terhelhető az egyébként szenzációs Tatum.

A harmadik 51-31-es csapat a Sixers, amelyik az idény közben tudott megszabadulni a már mindenkinek az agyára menő Ben Simmonstól, akiért cserébe - többek között - James Hardent kapták meg a Brooklyn Netstől. A Szakáll gyorsan beilleszkedett, a keret pedig Tobias Harrisszel, Danny Greennel, Tyrese Maxey-vel és DeAndre Jordannel kimondottan alkalmasnak tűnik egy hosszú utószezonra.

Ahogy Nyugaton, úgy Keleten sem írhatjuk le az első négy mögött végző csapatokat, mint a Torontót, a Chicagót, vagy legjobb nyolc közé várt Nets-Hawks kettőst.

Szavazzon!

Ki lesz a legjobb Nyugaton?

A keleti és nyugati negyed- és elődöntők, illetve finálék után a két főcsoport győztese június 2-án kezdi meg a párharcát a nagydöntőben, ami legkésőbb június 19-én ér véget, amennyiben hét mérkőzéses lesz a finálé.

Szavazzon!

Melyik csapat lesz az NBA bajnoka 2022-ben?