Irgalmatlanul nagy verést kapott az NHL címvédője a nagydöntő második meccsén

2022 NHL Stanley Cup Final - Game Two GettyImageRank2 national hockey league Horizontal SPORT ICE HOCKEY
DENVER, COLORADO - JUNE 18: Darren Helm #43 of the Colorado Avalanche scores a goal during the second period in Game Two of the 2022 NHL Stanley Cup Final against the Tampa Bay Lightning at Ball Arena on June 18, 2022 in Denver, Colorado. Matthew Stockman/Getty Images/AFP (Photo by MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A trónkövetelő Colorado Avalanche kiütéses, 7-0-ás győzelmet aratott az elmúlt két idényben bajnok vendég Tampa Bay Lightning ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének második mérkőzésén, és így 2-0-ra vezet az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.

Három napja hosszabbítás után 4-3-ra diadalmaskodott a házigazda, amely most pillanatnyi esélyt sem adott. Még nem telt el három perc, amikor Valerij Nyicsuskin emberelőnyben megszerezte a vezetést pazar korongjáratás végén közelről. A hátvéd Josh Manson egy kontrából szépen lőtte ki a hosszú sarkot, majd a 14. percben az első összecsapást lezáró Andre Burakovsky vágta be a Mikko Rantanen erős lövése utáni kipattanót.

A Lightning sztárkapusa, Andrej Vaszilevszkij - akit jelenleg posztján a világ legjobbjának tartanak - pályafutása első 98 playoff-mérkőzésén soha nem kapott kettőnél több gólt az első harmadban, most viszont a döntőben egymás után kétszer is. Csak az 1936-os Detroit Red Wings és az 1981-es New York Islanders volt képes a finálé első két felvonásán legalább három találatot ütni a nyitó húsz percben.

A fordulást követően sem talált magára a címvédő. A 25. percben egy sikeres letámadás végén Rantanen adott középre a kapu mögül, és Nyicsuskin kapásból nem hibázott. Még a szünet előtt Darren Helm iramodott meg saját harmadából, végig száguldott a pályán, majd kilőtte a bal felső sarkot.

Egyetlen rossz hír volt a hazaiak számára, hogy Burakovsky megsérült, és már nem tért vissza.

A harmadik játékrészben a világ egyik legjobb és legponterősebb hátvédjének felfejlődött, 23 éves Cale Makar - aki a finálé első öt harmadában inkább csak a védekezéssel törődött - belelendült. A 43. percben emberhátrányban mesterien lőtte ki Vaszilevszkij botos kesztyűje alatti területet, majd az 50.-ben már emberelőnyben Rantanen keresztpasszát értékesítette. Makar így már hétgólos a playoffban, amely klubcsúcs a hátvédek között. Ő lett a liga történetének második védője, aki egy meccsen emberelőnyben és -hátrányban is eredményes volt, előtte 1988-ban a bostoni Glen Wesley vitte véghez ezt a bravúrt.

Darcy Kuempernek mindössze 16 lövést kellett védenie, hogy túllegyen pályafutása második kapott gól nélküli rájátszás-összecsapásán, míg Vaszilevszkij 30 kísérletből 23-at védett, ez pályafutása legrosszabb mutatójú (76,7 százalék) mérkőzése volt, és 100 playoff-szereplése alkalmával most kapitulált a legtöbbször.

A Tampával 2020 óta most másodszor fordult elő, hogy a rájátszásban egymást követő két találkozón veszítsen. Egy fordulóval ezelőtt a New York Rangers elleni keleti döntőben is 0-2-re állt, az előtt viszont 18-szor mindig győzelemmel válaszolt egy vereségre. Az NHL történetében az az együttes, amely 2-0-ra vezet egy párharcban, 86,3 százalékkal meg is nyeri a csatát, a döntőben pedig 47/5, azaz 90,4 százalék ez a mutató.

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc magyar idő szerint kedd hajnalban folytatódik Tampában.

Stanley Kupa, döntő, 2. mérkőzés:
Colorado Avalanche-Tampa Bay Lightning 7-0 (3-0, 2-0, 2-0)
gól: Nyicsuskin (3., 25.), Manson (8.), Burakovsky (14.), Helm (37.), Makar (43., 50.)
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2-0 a Colorado javára.