Társoldalunk:

Kifordult térdek, törött csuklók, kificamított vállak - az NBA történetének legszörnyűbb sérülései

2022.07.03. 05:59

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) történetében számos horrorsérülést szenvedtek el a játékokosok az alapszakasz mérkőzéseken és a rájátszásban. Az Origo összegyűjtőtte a legkirívóbb baleseteket a liga elmúlt évtizedeiből.

A 2000-es évek legzseniálisabb irányítói közé tartozott a kanadai Steve Nash (Phoenix Suns), aki leginkább a hihetetlen térlátásáról és remek megoldásairól volt ismert, de közben a legkeményebb játékosok közé is tartozott a ligában. A Los Angeles Lakers elleni meccsen a kaliforniaiak irányítója, Derek Fisher egy óriásit ütött a kanadai kosaras orrára. Nash csapattársa, Grant Hill szörnyülködve nézte, ahogy Nash később saját kezűleg tette vissza az elmozdult orrát.

2010 márciusában a Portland Trail Blazers centere, Joel Przybilla egy támadólepattanót akart megszerezni a Dallas Mavericks elleni meccsen. Az amerikai játékos a jobb lábára érkezett le a teljes testsúlyával, és a térdkalácsában lévő ínszalag kettészakadt. Przybilla óriásit ordított, fájdalmas arccal szorongatta a sérült testrészét, majd percekig feküdt jeges tekintettel a parketten.

A 2009/2010-es alapszakaszban a Washington Wizards magasembere, Josh Howard a Chicago Bulls elleni találkozón ficamította ki a térdét mikor egy kontratámadás alatt akart elkapni egy passzt.

A térdsérülések közül azok a legrémisztőbbek, amelyeknél a játékos térde természetellenes irányba fordul ki egy balszerencsés szituáció után. 2007-ben a Los Angeles Clippers játékosa, Shaun Livingston egy sima ziccerdobás után szenvedett el egy borzasztó térdsérülést a Charlotte Bobcats elleni mérkőzésen. A játékos bal térdében négy szalagból három elszakadt. A kosaras két teljes szezont hagyott ki a sérülése után.

A múlt évtized talán legborzalmasabb sérüléseinek egyike volt az ausztrál center, Andrew Bogut balesete. A 2011/2012-es szezonban Bogut a Milwaukee Bucks csapatában játszott, és a Phoenix Suns elleni meccs második negyedének közepén a center egy hosszú indítás után felugrott zsákolni. A kosaras óriási lendülettel érkezett, és megpróbált megkapaszkodni a gyűrűben, hogy lelassuljon. Bogut azonban nem tudott jól megragadni a gyűrűt, és egy brutálisan nagyot esett. A játékos kificamította a vállát, a könyökét és a csuklóját, illetve eltörte a kezét is. A kosaras később két idényt hagyott ki.

A 2010-es években a liga egyik legjobb játékosának számító Paul George minden bizonnyal soha nem felejti el 2014. augusztus 1-jét. Az amerikai kosárválogatott Las Vegasban készült a kosár vb-re, és egy bemutatómérkőzést játszottak egymással a játékosok. A negyedik negyed elején George szerette volna megakadályozni James Hardent a kosárszerzés közben. Az Indiana Pacers bedobója felugrás után azonban rosszul érkezett, és jobb lábbal nekiütközött a palánktartó szerkezet aljának. A játékos sípcsontja azonnal kettétört, és a térdszalagjai is megsérültek.

A játékosok teljesen ledöbbentekForrás: Getty Images via AFP/2014 Getty Images/Ethan Miller

Jól jellemzi az eset súlyosságát, hogy több csapattársa elsírta magát a döbbenettől, és nem is folytatták a Las Vegas-i bemutatómeccset. A válogatott játékosai imádkoztak is a pálya szélén. George-ot azonnal megműtötték és mindenki biztosra vette, hogy a 2014/15-ös idényt a gyógyulás miatt teljes egészében ki kell majd hagynia. Ehhez képest George gyógyulása sokkal gyorsabban haladt a vártnál, 2015 elején már zsákolni is tudott.

A 2017/2018-as alapszakasz elején a Boston Celtics a Cleveland Cavaliers gárdájával csapott össze. A kelták új igazolása, Gordon Hayward is pályára lépett, a bostoni szurkolók sokat vártak az új játékosuktól. A meccsből alig telt el öt perc, amikor Hayward egy alapvonali befutás után egy szemre is fájdalmas sérülést szenvedett.

Hayward szörnyű sérülést szenvedettForrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Gregory Shamus

A Celtics hátvédje egy ívelt passzt akart elkapni a gyűrű közelében, de rosszul érkezett le a parkettre: a játékosnak úgy tört el a sípcsontja, hogy közben a bokája is kificamodott. A rettenetes sérülés mindkét csapatot megrázta.

2018 január végén a Phoenix Suns a Dallas Mavericks csapatát fogadta hazai pályán. A németek legendás játékosa, Dirk Nowitzki triplája után Isiah Canaan tört kosárra, de szerencsétlen módon ért talaj, és a játékos térde oldalirányban kifordult.

2019 márciusában a Portland Trail Blazers kétszeres hosszabbítás után legyőzte a Brooklyn Nets csapatát, de a meccs a bosnyák center, Jusuf Nurkic rettentő sérüléséről maradt emlékezetes. A portlandiak addig remekül játszó kosarasa két és fél perccel a második hosszabbítás vége előtt ugrott fel, hogy megszerezzen egy lepattanót. A 213 centiméter magas kosaras azonban rosszul érkezett le, és a bal lába eltört.

Ami még rontott a helyzeten, hogy a földön a fájdalomtól és a sokktól mozdulni is alig bíró játékos sérült testrészébe bele is rúgott egy picit a játékvezető, mert nem vette észre, hogy mi történt. Az egész csarnokban döbbent csend lett úrra, a játékosok is elfordították a fejüket. Nurkicot természetesen azonnal hordágyra fektették, majd kórházba szállították.

A sorból nem maradhat ki a két éve elhunyt NBA-legenda, Kobe Bryant sem. 2014 áprilisában a Los Angeles Lakers a 2010-es évek NBA-jét domináló sikercsapata, a Golden State Warriors ellen játszott. A két csapat óriási csatát vívott egymással, és a Lakers dobóhátvédje hatalmas erőbedobással játszott végig a mérkőzésen. A meccs korábbi szakaszában a térde és a bokája is megsérült a kosarasnak, de Bryant nem törődött a sérüléseivel, és folytatta a meccset.

A meccs utolsó három percében kétpontos los angelesi vezetésnél Kobe elesett egy betörés után, és a bal lábában elszakadt az Achilles-ín. A Lakers játékosa viszont nem kért cserét, hanem a fogát összeszorítva mindkét megítélt büntetőjét bedobta, majd lebicegett a pályáról.

Kobe 34 ponttal zárt, és a Lakers végül 118-116-ra megnyerte a Warriors elleni összecsapást.