Vágólapra másolva!
A profi amerikaifutball-liga, az NFL 1,5 millió dollárra megbüntette a Miami Dolphins tulajdonosát, miután bebiznyosodott, hogy többször is jogszerűtlenül próbálták felvenni a kapcsolatot a sztárirányító, Tom Bradyvel.

Stephen Ross 1,5 millió dolláros (kb. 600 millió forint) "személyes" büntetése mellett a klub elveszített egy 2023-as első, és egy 2024-es harmadik körös választási jogot az amatőr játékosbörzén, valamint a tulajdonos október 17-ig semmilyen a ligával kapcsolatos ügyben, döntésben nem vehet részt, és 2023-ban egyáltalán nem jelenhet meg a tulajdonosok éves gyűlésén sem.

A Dolphins bűne, hogy előbb 2019 augusztusában, majd a 2020-as rájátszás előtt még a New England Patriots, majd a 2021-es idényben ugyancsak a rájátszás előtt, de már a Tampa Bay Buccaneers játékosaként megkörnyékezték az élő szerződéssel bíró sztárjátékost, hogy Miamiba csábítsák. Valamennyi esetben csak az ügynökével, Don Yeevel vették fel a kapcsolatot, és nem tájékoztatták a bostoni, illetve a tampai csapatot.

Tom Brady a szezon végén visszavonult, majd pár héttel később ismét visszatért a pályára Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Michael Reaves

Hasonlóan szabálytalanul - és ugyancsak Yee közreműködésével - jártak el a New Orleans Saints Superbowl-győztes főedzőjével, Sean Paytonnal az idei rájátszás során, még azt megelőzően, hogy Payton bejelentette volna a visszavonulását.

Az "ügyeket" Bruce Beal, a Dolphins elnökhelyettese és társtulajdonosa intézte a gyakorlatban, de minden lépésről beszámolt Rossnak és többi tulajdonostársnak. Az NFL által lefolytatott vizsgálat szerint Bradyt annyira szerették volna megszerezni, hogy még tulajdonrészt is ajánlottak neki a franchise-ban. Beal 500 ezer dolláros (kb. 200 millió forint) büntetést kapott, és a hamarosan kezdődő idényben nem vehet részt a liga értekezletein.

A piros pólós úr a titokzatos Don Yee:

A Dolphins ellen egy másik, nem kevésbé súlyos ügyben is lezárult a nyomozás. A tulajdonosok idén januárban három szezon után váratlanul kirúgták Brian Flores főedzőt, akinek még két évre szóló szerződése volt. Flores be is perelte a Dolphinst, egyrészt azt állítva, hogy a bőrszíne miatt született a döntés, másrészt azt is állította, hogy a klub tulajdonosai rá akarták venni, hogy szándékosan veszítsen el mérkőzéseket. A vizsgálat szerint ugyan Stephen Ross valóban többször is hangoztatta, hogy a győzelem-vereség mutatónál fontosabb, hogy a csapat jó draftpozícióba kerüjön, márpedig minél rosszabb a mérlege az alapszakasz végén, annál nagyobb az esélye, hogy az elsők között választhat a legígéretesebb tehetségek közül, az már nem nyert bizonyosságot, hogy bármivel is kényszerítették volna Florest, hogy egy-egy mérkőzést elveszítsen.