Vágólapra másolva!
A korábbi NBA-játékos Shawn Bradley életét pokollá tette egy borzalmas baleset, amely után lebénult. A Philadelphia, a New Jersey, és a Dallas egykori centere Michael Jordannel is egy filmben szerepelhetett. A 229 cm magas kosaras mindennapjait a hihetetlen lelkierővel bíró felesége, Carrie próbálja megkönnyíteni, de az óriás exsportolónak a legegyszerűbb feladatok is hatalmas nehézséget okoznak. Egy felkavaró történet következik Amerikából.

Talán még azoknak is rémlik Shawn Bradley neve, akik nincsenek otthon a kosárlabda világában: ő is szerepelt az 1996-os Space Jam című filmben, aminek a Chicago Bulls legendás játékosa, Michael Jordan volt a főszereplője. A filmben Bradley volt az egyik kosaras, akinek ellopták a tehetségét az űrlények.

A 229 centiméter magas játékost a Philadelphia 76ers draftolta az 1993-as újoncbörze második helyén. Philadelphiából 1995-ben a New Jerseybe került. A Nets másfél szezon után eladta és a Dallas Maverickshez cserélte, ahol visszavonulásáig, 2005-ig játszott.

Mivel Németországban született, a német válogatottal (Dirk Nowitzkivel az oldalán) 2001-ben negyedik helyen végzett az Európa-bajnokságon.

Shawn Bradley remek horogdobása Forrás: AFP/Paul Buck

2021. január 20-án a korábbi NBA-játékos súlyos balesetet szenvedett, melynek következtében lebénult. Utahi otthonából indult el kerékpározni, de néhány sarokra a házától egy autó elütötte. A végzetes napon is nagy kedvvel pattant fel a kerékpárjára. Az egyik körforgalomban Bradleynek ütközött egy autó. A center átesett a kocsin, majd fejjel előre a kőkemény betonra zuhant.

Bradley sisakja megrepedt a volt NBA-játékos 136 kilós súlya alatt.

A kosaras nem tudta mozgatni a karjait és a lábait, a tekintete zavart volt, és az eget bámulta. Nem tudott felülni sem, a légzése egyre nehézkesebbé vált.

– árulta el Bradley, hogy mit érzett a balesete idején. A mentők elmondása szerint egy milliméternyit megvonta a vállát, mikor ellátták. Bradley erre tisztán emlékszik, és a szörnyűséges baleset után ezt a remény apró szikrájának tekintette. Az orvos aggódott, hogy a hatalmas termetű ember nem fog beférni a mentőbe, de végül sikerült behelyezniük Bradleyt a kocsiba.

Az ütközés súlyos gerincsérülést és kétoldali végtagbénulást okozott a 48 éves sportembernél,

aki azóta nyakműtéten esett át. Bár megoperálták, a rehabilitáció alatt alig javult az állapota. Felesége, Carrie elmondása szerint Bradley a körülményekhez képest megőrizte jó kedélyét, bár az orvosok tájékoztatása szerint a felépülés hosszú és fáradságos procedúra lesz. Ha egyáltalán lesz felépülés.

Örökre megváltozott az élete

2021 novemberében - tíz hónappal a csaknem végzetes baleset után - a Dallas Mavericks a Miami Heat ellen játszott az NBA-ben. Ezen a meccsen jelent meg Bradley először a nyilvánosság előtt.

Bradley a Dallas Mavericks kispadján Forrás: AFP/Paul Buck

A Dallas sportigazgatója, Michel Finley köszöntötte egykori csapattársát, akivel a 2000-es évek elején együtt játszott a texasi alakulatban. Finley volt az első, aki SMS üzenetet küldött Bradley-nek a balesetet követően, amelyben a következőt írta:

Sok idő telt el azóta, hogy a két csapattárs találkozott egymással. Bradley felesége, Carrie mindenképpen szerette volna megörökíteni a pillanatot, és a kép készítése előtt gondosan letakarta azt a katéteres táskát, amely a férje kerekesszékéből lógott le.

Bradley sokat hízott a balesete óta Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Cooper Neill

Bradley időközben lenyomott egy gombot a jobb kartámasza alatt,

és a kerekesszékét magasabbra állította, hogy a barátai mellmagasságáig emelkedjen a fotó kedvéért.

Bradley a liga történetének harmadik legmagasabb kosárlabdázója volt, és a balesete előtt mindig különleges látvány nyújtott, ha belépett egy szobába vagy ha le kellett hajolnia az ajtónál. Most viszont neki kellett megemelnie a kerkesszékét a fotó kedvéért.

A legendás rapper Ice Cube is üdvözölte Bradley-t és a családját Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ron Jenkins

Az NBA kilencedik legjobb meccsenkénti blokkátlagával büszkélkedő játékos manapság rengeteget szenved,

mivel a 229 centiméteres magasságával a mindennapi élet is pokoli megterhelést jelent a lebénult kosárlabdázó számára.

A játékos balesete a modern orvostudománynak is komoly kihívást jelentett. Mindez megterhelte Bradley mentális egészségét is, nem beszélve a családtagjairól. Bradley nemrégiben a Big3 kosártornán is megjelent a feleségével.

A mindig mosolygós és örökké pozitív feleség, Carrie vállára óriási felelősség nehezedik.

– mondta el könnyeivel küszködve Shawn Bradley miután elbúcsúzott a volt csapattársától, Finley-től.

A magassága az igazi átok

A baleset utáni MRI-vizsgálat kimutatta, hogy Bradley nyakában elmozdult egy csigolya, és becsípte az egyik ideget a gerincvelőben.

Bradley a legendás szerb center, Vlade Divac életét is megkeserítette az egymás elleni meccseken Forrás: AFP/Matt Rourke

A center a következő három hetet egy lélegeztető csővel a nyakán az intenzív osztályon töltötte.

Bár beszélni nem tudott, de picit meg tudta mozdítani a karját, és sokszor a felesége felé mutatott.

Bradley és a felesége jóban-rosszban kitartanak Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Cooper Neill

Bradley sérült csigolyáit végül megoperálták. A kosaras karja és alkarja részlegesen lebénult, a váll és a bicepsz funkciói viszonylag épek maradtak.

Az egykori játékost a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdőgyulladás, a halált okozó vérrögképződés, a gyomor-bélrendszeri problémák, a krónikus fájdalom és a fekélyek egész életében fenyegetik, mivel rengeteg időt tölt ágyban és a speciális kerekesszékben. Bradley esetét ráadásul súlyosbítja a férfi rendkívüli magassága, amely a vizsgálatok szerint növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

– mondta el Philip Lamoreaux, a kosaras mozgásterapeutája.

Az intenzív osztályon eltöltött hetek után Bradley rehabilitációs osztályra került, ahol Dr. Bryndon Hatch vezetésével orvosok hada próbált segíteni a bajba jutott kosarason. Hatch-nek és csapatának rendkívüli kihívással kellett szembenéznie. Páciensük nem fért be a kórházi zuhany alá, ezért egy speciálisan erre a célra kialakított szobában fürdették.

Bradley egy lába is olyan nehéz volt, hogy a kórházi személyzetnek meg kellett tanulnia, hogyan tudják átvinni őt a vizsgálati asztalokra.

Bradley kezdetben nem tudott enni, vizet kortyolni, megfogni a telefonját, vagy fogat mosni. Akadt olyan este, amikor az óriási termetű kosaras elvesztette a türelmét, és dühösen követelte a kedvenc menüjét a McDonalds-ból. A beteg ujjaira egy speciális villát tűztek, amivel meg tudta enni az ételeket, pár hét után a helyzete ellenére egy picit jobban érezte magát.

A baleset után tavaly áprilisban Bradley és a felesége hivatalos közleményt adott ki a volt NBA kosaras állapotáról, így mindenki megtudhatta, hogy mi történt a Dallas Mavericks egykori centerével. Pár nap múlva a texasi csapat milliárdos tulajdonosa, Mark Cuban és a Mavericks legendás német játékosa, Dirk Nowitzki is meglátogatta Bradleyt.

Dallas Mavericks segédedzője, Donnie Nelson nem elégedett a bírókkal. A háttérben Bradley és az egykori csapattárs, a kanadai klasszis irányító Steve Nash Forrás: AFP/Paul Buck

A három férfi sok-sok órát beszélgetett, és Bradleynek nagyon jólesett, hogy meglátogatták régi harcostársai.

– árulta el.

Bradley családja a Dallas északi részén található Baylor Scott & White Health kórházat választotta a gyógyulás következő helyszínéül. A játékos felesége, Carrie országszerte keresett intézményeket, ahol a férje méretei nem jelentenek problémát, s ahol az egészségügyi ellátás is kiváló. Bradley hetente öt napot töltött az intézetben, és a New Jersey Nets csapatának egykori edzője, John Calipari vezetésével naponta végzett izomerősítő gyakorlatokat. A megerőltető edzések között Bradley gyakran összeszorította a fogait,

mivel akkora fájdalmakat érzett a törzsében és a karjaiban.

A cél egyértelmű volt számára: egyedül szeretett volna kikelni az ágyából, és beülni a kerekesszékbe, esténként pedig segítség nélkül visszafeküdni az ágyba.

– mondta el akkoriban a volt NBA-játékos.

Miközben Bradley mindent megtett a gyógyulásáért, másokon is segíteni próbált. A biztonságos kerékpározásról szóló felvilágosítás lelkes szószólójává vált, mivel évente közel 800 ember hal meg ilyen balesetekben az Egyesült Államokban. A tengerentúlon közel 300 ezer amerikai küzd súlyos gerincvelő-sérülésekkel nap mint nap.

A családja segíti a mindennapokban

A Bradley-család egyik szomszédja egyszer elárulta: hallotta, hogy a volt kosaras gyakran hangosan megkérdezte magától, hogy

2021 novembere óta már otthon ápolják az óriást, a mindennapi nehézségek pedig igazán itt jöttek elő.

Bradley általában már az éjszaka közepén felkel, mivel három óránként egy elektromos riasztó ébreszti fel a volt NBA-játékost. Fontos felébrednie, és a térdére kötött pántokkal mozgatnia magát egyik oldalról a másikra, mivel így tudja elkerülni a felfekvést. Reggel 9 körül egy beteggondozó megtisztítja a testét, gondoskodik a székletzacskó ürítéséről, felöltözteti egy eldobható alsónadrágba és egy kosaras gatyába.

Ez sem könnyű művelet, mivel előre-hátra kell hintáztatni Bradley-t az ágyban, hogy a gondozó lassan fel tudja adni rá a ruhadarabokat.

Később egy daruszerű szerkezettel áthelyezik Bradley-t az ágyból a kerekesszékbe, ami legalább 15 percen át tartó megpróbáltatás. Este ugyanezt a procedúrát le kell folytatniuk a lebénult sportolóval.

A volt kosárlabdázó egy 8000 dolláros egyedi gyártású zuhanyszéket használ, amiben a felesége fürdeti.

Ez a művelet annyira megterhelő, hogy Carrie hetente csak kétszer fürdeti a férjét.

Időnként be kell segítenie Bradley bélmozgásának beindításában is. A házastárs és gondozó közötti határok végleg elmosódtak, ezért közösen elmentek egy terapeutához, hogy fel tudják dolgozni lelkileg ezt a különleges helyzetet.

– mondta el Bradley kicsit szomorkásan.

Shawn Bradley továbbra is imádja a kosárlabdát Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Tim Heitman

A feleségének nehéz volt megbirkóznia a férje balesetét követő traumákkal, ezért szinte mindig csinál valamit, hogy elterelje a figyelmét. Amikor Bradley kórházban volt, gyakran hozott be péksüteményeket a személyzetnek, majd otthon gyakran a ruhásszekrénybe bújva zokogott a férje sorsa láttán.

– árulta el Carrie.

Shawn Bradley 2022 májusában megpróbált kimozdulni. Feleségével moziba mentek.

Carrie-nek nem volt egyszerű olyan mozit találnia, ahova beférhetett a férje 225 kilós kerekesszéke.

Az eszköz többe került, mint egy autó. A feleségének kellett adogatni a pattogatott kukoricát és a kólát a férje szájába, majd a film végén be kellett őt raknia a 120 ezer dolláros furgonjukba, amihez egy hidraulikus lift van erősítve. Carrie-t nagyon kimerítette a randevú.

– mondta el Carrie.

– árulta el Bradley.

Bradley élete teljesen megváltozott, de imád kosármeccsekre járni Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Tim Heitman

A volt kosaras családja két éve építette fel álomotthonát St. George városában. Bár a ház méreteit a 229 cm magas kosarasra tervezték, az egykori NBA-centernek most kerekesszékben kell közlekednie új otthonában. Bradley nem tudott bemenni az edzőtermébe vagy a házimozitermébe, amely az alagsorban van. Éjszakánként a felesége az emeleti hálószobában alszik, de Bradley csak a földszinti vendégszobában tud pihenni.

A volt NBA-játékos csak egy részébe juthatott el a háromemeletes házának.

Így Bradley családja tavasszal megépítette a ház akadálymentesített változatát, amely Dallas külvárosában van. A ház közelében több rehabilitációs létesítmény található, ha esetleg sürgős segítségre lenne szüksége a Dallas Mavericks volt játékosának. A ház nagy földterületen fekszik, tele sétálóutakkal. Bradley szeret itt barangolni.

A volt kosaras a gyenge keringése és a fogyatkozó izomtömege miatt gyakran fázik, és ezért tartja fontosnak a sétákat a napsütésben.

Az egykori center itt szokott visszaemlékezni a régi nagy meccseire, és gyakran hálát ad azért, hogy a családja szerető gondoskodással próbálja megkönnyíteni az életének hátralévő napjait.

Forrás