Amerikai állampolgár lett az NBA pontkirálya

2022.09.30. 13:42

Megkapta az amerikai állampolgárságot az NBA-ben szereplő Philadelphia 76ers sztárja, Joel Embiid, aki, ha úgy dönt a párizsi olimpián már az amerikai csapatban is játszhat.

A kameruni születésű center közösségi odalán jelentette be, hogy két hete letette az állampolgári esküt. Az állampolgárság igénylésében brazil felesége és kétéves, közös fiuk kívánsága játszottak nagy szerepet, de a józan ész is ezt diktálta.

"Régóta itt vagyok, a fiam már amerikai állampolgár, én pedig úgy éreztem, hogy itt élek, és csodálatos lenne, amerikainak lenni" - mondta az AP hírügynökségnek.

A 28 éves center Floridában érettségizett, majd az első kansasi egyetemi szezonja után a 3. helyen kelt el a 2014-es drafton. Azóta annak ellenére is, hogy két szezont ki kellett hagynia egy súlyos sérülés miatt, az NBA egyik meghatározó játékosa lett, és az előző idényben már 68 alapszakaszmeccsen, átlagban 33,8 percet a parketten tölte segítette a Sixerst. Meccsenkénti 30,6 pontjával a liga történetének első nem amerikai pontkirálya lett. Két idényel ezelőtt a Denver Nuggets szerb centere, Nikola Jokics mögött második lett az MVP-szavazáson.

Mostantól az a nagy kérdés, hogy Embiid melyik ország színeiben kíván résztvenni a 2024-es párizsi olimpián. Kameruni-francia kettős állampolgárként mindeddig kézenfekfőnek tűnt, hogy a tokiói olimpián, és a szeptemberi Európa-bajnokságon is ezüstérmes franciákat választja. Az európai sztárcsapat menedzsere, a korábbi NBA-játékos, Boris Diaw már tavasszal arról beszélt, hogy megkezdődött Embiid sportszakmai honosítása.

Természetesen a Sixers edzőtáborában is nekiszegezték a kérdést, amire kitérő választ adott.

Egyelőre csak egészséges akarok lenni, és bajnoki címet akarok nyerni. Ez az alap - válaszolta az újságíróknak.

A hamarosan rajtoló idényben a Sixers ismét ott lesz az esélyesek között. Az Embiiddel, James Hardennel, Tyrese Maxey-vel, Tobias Harrisszel és P.J. Tuckerrel felálló csapatot 2019 óta a legerősebb Sixersnek tartják a szakértők.

Ajánlataink