Leszakadt ujj, kettétört láb, teljes bénulás - az NFL történetének leghátborzongatóbb horrorsérülései

amerikai futball, NFL, sérülés, bokasérülés
ORCHARD PARK, NEW YORK - NOVEMBER 29: Joey Bosa #97 of the Los Angeles Chargers tackles Josh Allen #17 of the Buffalo Bills which led to an ankle injury for Allen during the second quarter at Bills Stadium on November 29, 2020 in Orchard Park, New York. Bryan M. Bennett/Getty Images/AFP (Photo by Bryan M. Bennett / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő sérüléseket is láthattak azok, aki folyamatosan, évek óta követik az NFL küzdelmeit. A következő összeállításban mi is megmutatunk ezekből néhányat.

A major sportok közül az Egyesült Államokban az amerikai futball örvend a legnagyobb népszerűségnek, noha – vagy éppen azért, mert – ennek az élvonalát lehet látni a legkevesebb ideig egy évben.

Míg a baseballban (MLB) 162, a jégkorongban (NHL) és a kosárlabdában (NBA) 82, a labdarúgásban (MLS) pedig 34 mérkőzést játszik egy csapat az alapszakaszban, addig az NFL-ben ez a szám tavaly emelkedett 17-re.

Ráadásul az MLS-en kívül az amerikai futball-liga az egyetlen, ahol a rájátszásban sem több nyert mérkőzésig tart egy-egy párharc, hanem hetente egy találkozón kell kiharcolni a továbbjutást, egészen a Super Bowlig.

Ennek elsődleges oka a sportág extrém fizikai igénybevétele. Ez a kontaktsport annak ellenére elképesztően megterhelő, hogy egy-egy pár másodperces play után hosszabb szünetek vannak, és a támadósor, a védősor és a speciális egység egymást váltogatja a pályán. Az ütközéseket ugyanis jellemzően sokáig tart kiheverni, a sérülésveszély pedig folyamatosan jelen van a sportágban. Ezt egy idei statisztika is jól mutatja:

a 32 csapat sérültlistáján összesen 401 játékos állt a negyedik fordulót követően.

Néhányan a holtszezonban, rengetegen az edzéseken és az előszezonban, de jó páran az eddigi alapszakasz-mérkőzéseken sérültek meg. Hiába a védőfelszerelés, valamint a szigorú büntetés veszélyes játék esetén, ezek sem akadályozták meg, hogy máris fel lehessen sorolni néhány horrorsérülést a szezonból.

Rögtön az első játékhéten a Dallas Cowboys irányítója, Dak Prescott szenvedett hüvelykujjsérülést, ami 6-8 hetes kihagyást eredményezett számára. Prescottnak nem ez az első komolyabb sérülése a 2016 óta tartó karrierjében: 2020-ban egy New York Giants elleni csoportrangadón törte el a bokáját, így akkor az ötödik héten fejeződött be az idénye.

A második héten a Buffalo Bills cornerbackje, Dane Jackson feje bicsaklott hátra, miután a csapattársával ütközött. A kórházba szállított védőjátékosnál megállapították, hogy csodával határos módon sem a nyakában, sem a gerincében nem keletkeztek komolyabb sérülések, így csupán egy hetet kellett kihagynia.

Nem járt ilyen szerencsésen ebben a fordulóban a San Francisco 49ers fiatal irányítója, Trey Lance, aki a Seattle Seahawks ellen

eltörte a jobb bokáját, amivel a kaliforniak kénytelenek ismét Jimmy Garoppolóban bízni a szezon folytatásában.

Hasonló helyzetbe került az első három fordulóban remeklő Miami Dolphins, ahol a quarterback, Tua Tagovailoa a Cincinnati Bengals ellen szenvedett súlyos fej- és nyaksérülést azután, hogy a harmadik játékhéten is kisebb agyrázkódást szenvedett. A legfrissebb információk alapján ha szerencséje van, csak a New York Jets elleni találkozót kell kihagynia.

Máris számos ijesztő és súlyos sérülést szenvedtek az NFL-sztárok, ezek az esetek azonban szinte elhanyagolhatóak olyanokhoz képest, amelyek a liga történetében bekövetkeztek néhány alkalommal.

1978-ban Darryl Stingley sérülése volt az, ami később több olyan szabálymódosításhoz vezetett, amik közül néhány mindmáig érvényben van. A New England Patriots elkapója a liga egyik legkeményebb védőjének számító Jack Tatum áldozatává vált az Oakland Raiders elleni előszezonmeccsen. Noha az ütés Stingley vállát találta el, az élete tragikusan megváltozott:

a mozdulatlanul elfekvő játékos gerincvelője összenyomódott, eltört két csigolyája, és soha többé nem tudta használni a végtagjait.

Stingley 2007-ben halt bele az eset szövődményeibe, Tatummal azonban sosem beszélték meg a történteket.

A Washington Redskins irányítói közül ketten is szerepelnek a legsúlyosabb NFL-sérülések áldozatai között, és mindkettőjüket ugyanazon a napon érte a baleset, 33 év különbséggel. 1985 novemberében Joe Theismannt a New York Giants linebackerei sackelték, az irányító lába pedig rendellenes szögben állt a szerelés közben és utána. Később úgy emlékezett vissza, hogy

a jobb lába „úgy eltört, mint egy ropi", és térd alatt semmit nem érzett az eset után.

Thiesmann a sérülése után soha többé nem futballozott.
2018-ban a Houston Texans elleni mérkőzésen kísértetiesen hasonló baleset érte Alex Smith-t: eltörte a jobb sípcsontját és a jobb szárcsontját is, ráadásul

húsevő bakteriális fertőzés is kialakult a végtagjában a sérülést követően,

ami majdnem ahhoz vezetett, hogy orvosai amputálták az alsó lábszárát azért, hogy megmentsék az életét. Smith végül ezt elkerülte és felépült a fertőzésből azután, hogy 17 különböző műtéten esett át. Húsz hónappal később elképesztő módon visszatért a Washingtonba nyolc mérkőzés erejéig, mielőtt 2021-ben visszavonult.

A hat NFL-szezonja alatt három Super Bowlt is nyert Jeff Fuller, a 49ers safetyje azonban egy 1989-as, Patriots elleni találkozón a pályafutása végét jelentő sérülést szenvedett. Egy sisak-a-sisaknak ütközést követően térdre zuhant, majd rongybabaként esett össze.

Nyaktörést és részleges bénulást szenvedett, a sérülése után járni sem tudott.

Azóta a járásra ugyan képes, de a karjai mozgatására nem.

Ugyanennek a szezonnak a nagydöntőjében a Bengals defensive tackle-je, Tim Krumrie próbálta meg leszerelni Roger Craiget, ám a bal cipője letapadt.

A lába megcsavarodott, négy különálló törést szenvedett és csak a bőre tartotta a lábát a testéhez kötve.

Elképesztő szerencsének és orvosi bravúrnak köszönhetően Krumrie a következő nyáron visszatért az edzőtáborba, és pályafutása következő hat évében egyetlen meccset sem hagyott ki.

Hétfő esti rangadóról lévén szó az átlagosnál is többen voltak szemtanúi Napoleon McCallum karrierzáró sérülésének 1994-ben. A Raiders futóját Ken Norton Jr. szerelte, és noha McCallum fájdalmai nagyok voltak, a sérülés nem tűnt súlyosnak – elsőre. Utólag ugyanis kiderült, hogy kiterjedt idegsérülést szenvedett,

elszakadt három szalag a térdében, és a vádlija valamint a combhajlító izma is elszakadt.

Ez még nem minden, hiszen egy artéria is elrepedt a bal térdében, ami miatt sürgősségi műtéten kellett átesnie, és majdnem elvesztette a lábát. Összesen hat műtéten esett át, és soha többé nem futballozott.

Szintén egy pályafutást zárt le egy 2011-es Chicago Bears–Seattle Seahawks mérkőzés. A chicagói Johnny Knox egy elkapást követően elejtette a labdát, majd mikor megpróbálta visszaszerezni, a levegőben ütközött Anthony Hargrove-val. Knox teste rendellenes irányban hajlott meg, több csigolyája is eltört, idegkárosodást szenvedett, és gerincfúziós műtéten kellett átesnie.

A Bears stadionja néhány évvel később is elszörnyedt, miután egy kedvencük a földön maradt egy súlyos ütközés után. Egy Tennessee Titans elleni előszezonmeccsen az elkapó Cameron Meredith kapott hatalmas ütést a bal térdére, aminek következtében egyéb sérülések mellett elszakadt a keresztszalagja, emiatt pedig a teljes alapszakaszt ki kellett hagynia, és többé már nem viselte a Chicago mezét.

Szinte észrevehetetlen, mégis rettenetes sérülést élt át Rashad Johnson. Az Arizona Cardinals safetyje szintén

csak akkor vette észre, hogy elveszítette a bal kezén a középső ujja egy részét, miután levette a kesztyűjét.

Valószínűleg akkor történt az eset, amikor Johnson egy punt visszahordása ellen védekezett a New Orleans Saints ellen egy 2013-as meccsen, és utólag ő legalábbis ezt állította. „Nem tudom, hogyan történt, ha tippelnem kéne, szerintem a földre érkezéskor törhetett el. Mivel a kesztyűm nem szakadt el, ezért úgy gondolom, hogy nem sisakba akadt bele és nem is más lépett rá a stoplis cipőjével." Johnsont még aznap este megműtötték, és a sérülés után csak néhány hetet kellett kihagynia.

Destry Wright élete első NFL-mérkőzésén a Cowboys ellen játszott a Pittsburgh Steelers színeiben, ám ez volt számára az utolsó is. A 2000-es idény előszezonjában a Steelers hatalmas tehetségnek kikiáltott futójának

jobb lábáról egy szerelést követően hátborzongató felvételek készülhettek, ugyanis a törött bokája miatt az 180 fokban elfordult.

Wright több műtéten is átesett és soha többet nem játszott a ligában.

A jelenleg is aktív játékosok közül is akadt néhány, aki szörnyű fájdalmak közepette került le a pályáról egy mérkőzés után. 2017-ben a liga egyik legnagyobb sztárjának számító Odell Beckham Jr. szintén bokatöréssel fejezte be a szezonját, miután az ötödik héten a Los Angeles Chargers ellen Casey Hayward ütközte le őt szabályosan, de szerencsétlenül.

Ugyanebben a szezonban a háromszor a liga legjobb védőjének választott J. J. Watt sérülése törte ketté a Houston Texans szezonját is, a defensive end a Kansas City Chiefs ellen szenvedett sípcsonttörést egy ártalmatlannak tűnő szituáció után.

A 2019-es rájátszás első körében a Dallas Cowboysnak annak ellenére sikerült a továbbjutás, hogy az egyik legjobbjuknak számító Allen Hurns a mérkőzés elején brutális sérülést szenvedett. A Seahawks safetyje,

Bradley McDougald esett rá Hurns bokájára, ami derékszögben elfordult, eltörve a szárkapocscsontját.

A playoff és egyben a dallasi karrier számára ezzel fejeződött be.

A tavalyi alapszakaszban a mostani idényhez képest kevésbé horrorisztikus incidensek történtek, 2021-ben ugyanis az ujjsérülés volt a sláger. A Saints játékosa,

Ty Montgomery egy sikertelen elkapás után mutatta meg, hogy a labda úgy eldeformálta a kezét, hogy egy darab csont is kiállt belőle.

Russell Wilson pedig a Seahawks irányítójaként a későbbi bajnok Los Angeles Rams ellen ficamította ki a középső ujját a dobó kezén, miután az elmúlt nyolc szezonban egyaránt Pro Bowl-kerettag Aaron Donald szerencsétlenül megütötte azt a passza után.

Hiába a rengeteg intézkedés és a hatalmas elővigyázatosság, az amerikai futball még mindig a világ egyik, ha nem a legveszélyesebb sportága, ahol a játékosok minden egyes playben a testi épségüket, sőt olykor az életüket kockáztatják. Hátborzongató horrorsérülések pedig ezáltal voltak, vannak – és az idei szezon eddig mutatott tendenciája alapján bizony lesznek is.

Forrás részben