Az NBA történetének legdrágább klubja lett a kényszerből eladott Phoenix Suns

2023.02.07. 12:48

cserélt gazdát a Phoenix Suns

Phoenix, 2023. február 7., kedd (MTI/AP) - Négymilliárd dollárért cserélt gazdát a Phoenix Suns, amely ezzel a legdrágább klub lett az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA).

A liga kedden közölte, hogy Mat Ishbia üzletember - aki az egyetemi bajnokságban maga is kosarazott - lett az új többségi tulajdonos az arizonai klubban. A vételár nemcsak a 2021-ben nagydöntős Sunsra, hanem a női bajnokságban (WNBA) háromszoros győztes Phoenix Mercuryra is vonatkozik. A decemberben bejelentett üzlethez már csak a többi egyesület jóváhagyása volt szükséges, amely hétfőn megtörtént.

A 43 éves Ishbia a legnagyobb amerikai jelzáloghitelező vállalat, a United Wholesale Mortgage tulajdonosa.

Az eddigi csúcsot Joe Tsai tartotta, aki 2019-ben 3,3 milliárd dollárt fizetett a Brooklyn Netsért és annak csarnokáért, a Barclays Centerért. A rangsor harmadik helyén a Houston Rockets áll, amelyet 2,2 milliárdért vett meg Tilman Fertitta 2017-ben.

A Phoenix korábbi tulajdonosát, Robert Sarvert szeptemberben egy évre eltiltották a liga döntéshozói, emellett 10 millió dolláros bírsággal sújtották klubvezetési szabálytalanságok miatt. Sarver 2004-ben 401 millió dollárért vásárolta meg a Sunst és a Mercuryt, ami ugyancsak rekord volt akkoriban.