Az élet is megállt, amikor LeBron James megdöntötte az elképesztő rekordot - videó

2023.02.08. 06:46

Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) a Los Angeles Lakers hazai pályán 133-130-as vereséget szenvedett az Oklahoma City Thunder ellen, de a mérkőzés LeBron Jamesről szólt.

A 38 éves klasszist már csak 36 pont választotta el attól, hogy megelőzze a liga örökranglistáját 38 387 ponttal vezető Kareem Abdul-Jabbar pontrekordját, ez pedig a harmadik negyed utolsó percében már sikerült is. James látványos duplája után hosszú percekig megállt a játék, és a teljes csarnok őt éltette – Abdul-Jabbar pedig a rekordot jelentő kosár másik főszereplőjét, a labdát személyesen adta át az új rekordernek.

A győzelem végül nem sikerült a gyengén védekező Lakersnek: hiába érte utol ellenfelét az utolsó játékrész elején, a hajrá a vendégeknek sikerült jobban. Darvin Ham, a Lakers edzője úgy vélte, játékosai elsősorban arra koncentráltak, hogy hozzásegítsék Jamest a csúcsdöntéshez. A negyedik negyedben kisebb bokasérülése miatt már csak keveset játszó, de így is a meccs legponterősebbjeként záróJames végül 38 ponttal zárt, így jelenleg 38 390 ponttal áll a liga történetének legeredményesebb játékosait tartalmazó lista élén.

Az új rekorder a beszédében köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt pályafutása elmúlt több mint 20 évében, valamint úgy fogalmazott: „köszönöm Adam Silvernek [az NBA főigazgatójának] és a néhai David Sternnek, hogy lehetővé tették azt, hogy részem legyen abban, amiről mindig is álmodtam."

Kareem Abdul-Jabbar és LeBron James összeölelkezése a rekorddöntés utánForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Ronald Martinez

James a mérkőzés után kiemelte, hogy felejthetetlen pillanat volt, amikor a családtagjai a pályán köszöntötték, s közben a lelátón a barátai is jelen voltak, ugyanakkor még nem tudja igazán elhinni, hogy megdöntötte Abdul-Jabbar rekordját.
Szürreális érzés, hogy 20 év után, ezen a szinten, ebben a ligában, ennyi mérkőzéssel és játékperccel a hátam mögött még mindig azt tudom mondani, hogy a csúcson vagyok. Remélem, még tudom folytatni - jelentette ki a szupersztár, aki saját magát az NBA valaha volt legjobbjának tartja. - Meghagyom másoknak, hogy eldöntsék, ki minden idők legjobbja, de ha engem kérdeznek, akkor magamat választom. Mindenkinek megvan a saját kedvence, mindenki eldöntheti, hogy ki az. Tisztában vagyok azzal, hogy mit teszek le az asztalra minden egyes este, és mire vagyok képes a pályán, ezért mindig is úgy gondoltam, hogy én vagyok minden idők legjobbja. De annyi kiváló kosaras van még, boldog vagyok, hogy tagja lehetek ennek a társaságnak."

A 38 esztendős játékos pályafutása során 27,2 pontos átlagot produkált, a rájátszásban dobott pontok számát tekintve 7631-gyel szintén rekorder. Karrierje során 266 playoff-meccset játszott, és immár 1140 mérkőzésen ért el kétszámjegyű pontot.