Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) mérkőzéseinek elengedhetetlen "kellékei" a gyönyörű pomponlányok, azaz a cheerleaderek. A legtöbb embernek biztosan az jut eszébe róluk, hogy mosolyogva táncoló, szexi lányok, pedig ennél sokkal többről van szó. Komoly lemondásokkal jár egy profi csapat pomponlányának lenni, és amerikai léptékben nézve annyira nem is lehet jól keresni vele - maximum tényleg a legjobbak -, hogy csak ebből meg lehessen élni. Megnéztük, kik azok, akik minden meccse elkápráztatják az NBA-meccsek szüneteiben a szurkolókat.

A pomponlányok élete nem pont olyan, mint a gimis amerikai filmekben

Kinek ne jutnának eszébe az amerikai gimis filmek és sorozatok, amikor a kamaszlányok legfőbb középiskolai célja bekerülni az iskola elitjébe tartozó szurkolólányok közé. Sok embernek a fejében még mindig ez a sztereotípia él a cheerleaderekről, pedig ennél sokkal többről szól már ez a sport. A pomponlányok pedig annyira nincsenek is jól megfizetve, a szurkolás mellett teljes vagy részmunkaidőben dolgoznak.

Külföldi lapok arról írnak, hogy manapság a pomponlányok már reménykedhetnek abban, hogy

évente 15 000 dollárt össze tudnak kaparni (körülbelül 5 millió forint), de maximum 35 000 dollárt (nagyjából 12 millió forint) lehet keresni. A szurkolói fizetések korábban még alacsonyabbak voltak,

de az elmúlt évtizedekben a pereknek köszönhetően - lányok azért pereskedtek, mert a minimálbér alatt fizették őket - már jobban megfizetik őket. A pletykák szerint a legalacsonyabb meccsdíj mindössze 50 dollár , a legmagasabb pedig 650 dollár körül mozog.

A pomponlányok élete nem épp pont olyan, mint a gimis filmekben Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Michael Reaves

A szurkoló produkcióját pénzzé teszik, közvetítik a televízióban, és erőteljesen reklámozzák. Érdekesség, hogy az NBA-csapatok népszerűsége hatalmas eltérések vannak, ez pedig hatással van a pomponlányok fizetésére is.

Ha valaki azon gondolkozna, hogy cheerleadernek áll az NBA-ben, annak a NY Knicks csapatánál érdemes próbálkoznia. A Knicks táncosai 200-650 dollárt kapnak minden alkalommal, amikor a pályára lépnek, és övék a liga legmagasabb bónusza is, 2000 dollár (közel 700 ezer forint).

Persze amint már említettük, cheerleadernek lenni nagyon komplex feladat, fizikailag és szellemileg is a toppon kell lenni hozzá, mindezt úgy, hogy ne menjen az ember másik, fő munkájának a rovására. A lányoknak az élet több területén kell egyszerre helytállniuk, hogy ilyen magas szintre kerüljenek a szurkolásban.

A pomponlányoknak ahhoz, hogy az oldalvonalnál lehessenek, tudniuk kell, hogy éppen mi zajlik a pályán. Egyszerre kell a táncon és a koreográfián gondolkozniuk, s azt sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy hányadik percben jár éppen a mérkőzés, és mi a meccs állása.

Érteniük kell, hogy mi történik a pályán, hiszen így tudnak az eseményekre reagálni, és megfelelően bíztatni csapatukat. Ráadásul bekerülni sem egyszerű, nagyon kemény felvételen kell átmenniük a jelentkezőknek, hogy valóban megfelelnek-e minden kritériumnak.

Éhen azért nem halnak a Knicks táncosai Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Sarah Stier

Körülbelül 200 tánccsoport lép fel ma az Egyesült Államokban, az NBA-ben is fantasztikus csapatokat lehet találni. Nélkülük már-már elképzelhetetlen lenne egy meccs, mivel lekötik a szurkolókat a meccs alatt és után, így nem csoda egyébként, ha már a világ minden táján nagy népszerűségnek örvend ez a sport.

De maradva az NBA-nél, nézzük meg a legjobb csapatokat, a legcsinosabb pomponlányokat, íme: