Sporttörténelem lesz, ha a 20 éves magyar vb-hős az NHL-ben játszhat

2023.06.29. 05:57

Június 28-án és 29-én, azaz szerdán és csütörtökön a nashville-i Bridgestone Arenára figyelnek a jégkorong szerelmesei, és ezúttal talán egész Magyarország is. Ugyanis az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) draftlistájáról valamelyik csapat kiválaszthat egy olyan játékost, akinek talán minden korábbinál nagyobb esélye van arra, hogy magyarként be is mutatkozzon a bajnokságban. Hadobás Zétény előtt azonban addig még hosszú út áll – ám ő már eddig sem akármilyen utat járt be. A magyar jégkorongsport egyik legnagyobb reménységéről beszélt Spiller István újságíró az Origónak.

A még mindig mindössze 20 esztendős Hadobás Zétényre 14 éves korában egy bécsi edzőtábor közben figyelt fel egy svéd edző, így lett a svédországi Arlanda Wings hokisa. Ám van valaki, aki már korábban is észrevette Hadobás tehetségét.

„A Budai Bocsok csapatában, Gömöri Csaba irányítása alatt együtt játszott a vele egyidős fiammal [Péterrel] 2010 környékén. Szobatársak is voltak, amikor vidéki tornákra utaztak, így láttam őt felnőni, és azt a korosztályt emiatt jobban is ismerem – mondta a korábbi jégkorongkapus, Spiller István, aki jelenleg az M4 Sport szakkommentátoraként és az MTI szakírójaként is dolgozik. – Az edzéseik még az azóta már lebontott BHG Jégpályán, egy XI. kerületi gyártelep aljában működő kis pályán zajlottak. Elképesztő, hogy olyan körülmények között kezdve sikerült ilyen messzire eljutnia.Akkoriban ráadásul még cselgáncsozott is, a testi adottságainak is köszönhetően nagyon is jól. Nagy dilemma volt tehát, hogy mit válasszon, végül a játékosság és a csapatszellem miatt a jégkorong mellett döntött."

Hadobás a MAC Budapest utánpótláscsapatától került Märsta városába, ahol az Arlanda Wings színeiben nem zajlott minden zökkenőmentesen, de a hátvéd így is értékes tapasztalatokat szerzett, mielőtt 2020-ban hazatért. Ezután Tokaji Viktornak köszönhetően a szlovák ligában szereplő DVTK Jegesmedvék csapatában másfél szezont játszott, mielőtt 2022 nyarán visszatért Svédországba, ezúttal már a másodosztályú Västerås U20-as csapatába. Ott aztán már az ősszel a felnőtt csapatba verekedte magát, ott is a legjobbak közé tartozott, a bajnokság negyeddöntőjében búcsúzó klub mind a hét rájátszásmeccsén jégre léphetett, majd az idény végeztével profi szerződést is kapott. Eközben a Norvégiában megrendezett decemberi junior divízió I/A-s világbajnokságon segítette kiharcolni a magyar válogatott bennmaradását úgy, hogy ő lett a torna legjobb hátvédje.„Nagyon szépen és tudatosan építette fel magát. Akárhányszor beszélgetek vele, érzem a hangján és a mondatain, hogy ezt nem egy munkának fogja fel, hanem nagyon szereti csinálni" – folytatta Spiller István.

Hadobás Zétény áprilisban kétéves szerződést írt alá a svéd klubjával

Nem meglepő tehát, hogy a tengerentúlon is felfigyeltek Hadobásra, aki tavasszal felkerült az NHL draftlistájára. A tamperei A-csoportos világbajnokságon még jobban elnyerte a játékosmegfigyelők tetszését, ugyanis mind a hét meccsen a magyar válogatott egyik vezére volt védőként is, a torna végén pedig a három legjobb magyar hokis közé is sorolták őt. Ezzel ugyanis a Buffalo Sabres után például a Washington Capitals figyelmét is felkeltette.

„Ez az érettség, megbízhatóság is segített neki idáig eljutni, de ne felejtsük el, hogy nem tartozik a legfiatalabbak közé a draftlistán. A vb-n is voltak 2005-ös születésű játékosok, és az NHL-ben is már játszanak néhányan abból a korosztályból. Igaz, az európaiakat egy évvel idősebb koruktól lehet draftolni – magyarázta Spiller István. – Neki még azt kell megtanulnia, hogy milyen, amikor több feladat hárul rá. Eddig a rombolás volt a dolga hátul, de a magyar válogatottban már a vb-n több emberelőny esetén is számítottak rá az építkezésben. Ez eddig nem volt jellemző ilyen fiatal játékosnál, de ő a játékintelligenciájával elnyerte ezt a szerepet is."

Hadobás Zéténynek a svédek elleni vb-meccs után a Washington Capitals igazolásokért felelős igazgatója személyesen gratuláltForrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar hátvédet a 150 európai játékos között a 76. helyen rangsorolták az összességében 545 fős draftlistán, A 32 csapat összesen nagyjából 220 játékost fog kiválasztani hét körben. Hadobás lehet a negyedik magyar a történelemben, akinek a játékjogát a világ legerősebb bajnokságában szereplő csapatok közül valamelyik megszerzi. 1999-ben az Edmonton Oilers Gröschl Tamást a 9. körben, a 256. helyen draftolta, ő volt az első magyar, akivel ez megtörtént. Aztán 2000-ben a Calgary Flames a 4. körben, a 116. helyen Szuper Levente, majd 2002-ben a Dallas Stars a 2. körben, a 32. helyen Vas János játékjogát foglalta le – mindketten kaptak szerződést is, de legfeljebb a kispad jutott nekik a ligában.

Rajtuk kívül eddig Hári János (2010 és 2012), Horváth Bálint (2016) és a jelenleg a Northern Michigan University csapatában hokizó Papp Kristóf (2020) szerepelt a draftlistán magyarként. Mellettük pedig Nagy Gergő és Vay Ádám volt még közel ahhoz, hogy bemutatkozzon az NHL-ben – de ez egyelőre senkinek sem sikerült Magyarországról. Így esély van arra, hogy Hadobás 21 év után első magyarként ismét elkeljen, vagy akár az egész sporttörténelemben első magyarként jégre is lépjen az NHL-ben, de ez még nem feltétlenül a közeljövő zenéje.„A draft során ha valaki az első 20-30 kiválasztott játékosban van benne, akkor mondható szinte biztosnak a későbbi NHL-szereplése. Egy Connor Bedardra vagy egy Adam Fantillire nyilvánvalóan hamar lecsapnak, valószínűleg már első kettőként a Chicago Blackhawks és az Anaheim Ducks kiválasztja őket, és ők már a következő szezonban jégre is lépnek. De alapból a draftolás nem más, mint egy 1+2 éves elköteleződés a csapat felé. Ha valaki egy erős európai csapatban állandó játéklehetőséget kap, akkor azt sem kérik, hogy a farmligákba [az AHL-be vagy az ECHL-be] kerüljön át – magyarázta Spiller István. – Zéti így draft esetén is szinte biztosan marad Svédországban jövőre, hiszen még érvényes szerződése van a Västeråsszal, és ez a lehetőség az őt kiválasztó NHL-csapatnak is jobb lenne, mint az USA-ban egy alsó szinten játszatni. Azaz ha draftolják, az annyiban befolyásolná a közeljövőjét, hogy nyaranta fejlesztőtáborokban mutathatná meg magát, szezon közben pedig havi rendszerességgel edzők látogatnák őt meg Svédországban."

Hadobásnak a franciák elleni bravúrgyőzelemben is komoly szerepe voltForrás: MTI/Illyés Tibor

Ha tehát Hadobás Zétény nevét valamelyik csapat kimondja június 28-29-én, akkor az első idényben legfeljebb a klub megfigyelőinek hébe-hóba megjelenése teszi változatosabbá a Västeråsban eltöltött szezonját. Jövő nyáron azonban, ha még mindig nem akar szerződést kötni vele az NHL-klub, akkor a magyar hokis újra draftolhatóvá válik, ekkor viszont már ugyanaz a csapat nem szerezheti őt meg. Azonban Spiller István óva int mindenkit attól, hogy igazán vérmes reményeket fűzzön ahhoz, hogy Hadobás Zétény nemsokára már az NHL-ben mutatkozhat be.Fontos, hogy Zéti nem áll olyan helyen a draftlistán, hogy biztossá lehetne venni, hogy elkel. Papp Kristófot például három éve előrébb rangsorolták, mégsem választotta ki senki. Ismerek olyan német tehetségeket, akiknek sokkal magasabb szintről érkezve szinte garancia volt a draftolásuk, mégsem történt meg – mondta Spiller István. – Ugyanez fordítva is igaz. Gröschlről senki nem gondolta anno, hogy draftolják, mégis megtették. Vagy ott van Vas János, akit a második kör második helyén elvittek, aztán mégsem lépett jégre később, hiába játszott jól az AHL-ben is. Vagy Szuper Levente, akit 2000-ben előbb választottak ki, nagyobb reménységnek tartották, mint a poszttársát, az azóta olimpiai- és világbajnoki címet nyerő, Stanley-kupa-döntős Henrik Lundqvistet. És nagyon fontos megjegyezni: a draftolt játékosok mintegy 80 százaléka sohasem fog játszani az NHL-ben. Önmagában a draftlistára kerülés tehát nem jelent semmit, a szerencsén is nagyban múlik, hogy innen hogyan alakul a folytatás, de a magyar hokinak természetesen már ez is óriási sikernek számít."

Hadobás védőként ilyen dolgokra is képes – nem véletlen, hogy annyian felfigyeltek rá

A kapusedzőként táborokat is gyakran szervező, ezáltal a magyar utánpótlást is igen jól átlátó Spiller István azt is elárulta, hogy a közeljövőben kik azok, akik magyarként megközelíthetik azt a szintet, amelyet most Hadobás Zétény elért.

„Jár hozzám Földes László, aki most a Fradi harmadik számú kapusa. Belőle egy stabil magyar első osztályú kapus vagy mondjuk egy német másodosztályú játékos könnyedén lehet majd az érettségi után – árulta el Spiller István. – Aztán ott van Király Olivér, aki idén a kanadai sportiskolás liga (CSSHL) keleti zónájának legjobb kapusa lett. Ő 2006-os születésű, így még jövőre sem draftolható, csak 2025-től. Akit még meg kell említeni, ő az erdélyi magyar Csala Patrik, aki a német juniorliga egyik legjobb csapatának, a Kölnnek a kapusa. Európa-szinten belőle is klasszis lehet, ha továbbra is ilyen fejlődést mutat, és nem nyomja agyon az egyre nagyobb teher, amely az egyre több megfigyelő miatt van rajta."

A magyar jégkorongsport az elmúlt években-évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül, de úgy tűnik, ez a közeljövőben is jó eséllyel folytatódik. Az egyik legnagyobb ígéret, Hadobás Zétény csodálatosan építette fel eddig a pályafutását, és miután még mindig csak 20 éves, a karrierjének a legnagyobb része még előtte áll. Ezt nagyban befolyásolhatja, ha csütörtökön valamelyik NHL-csapat őt jelenti be az egyik kiválasztottjaként, de akár megtörténik, akár nem, a következő években remélhetőleg folytatódik az a bámulatos fejlődése Hadobásnak, amit a közelmúltban bemutatott. Ezt pedig a magyar felnőtt jégkorong-válogatott és a teljes magyar sportvilág is nagyban kamatoztathatja.

Ajánlataink