Társoldalunk:

Trombózis és embólia kockázat a terhességben

2010.03.01. 14:02

Várandóság és szülés környékén több mint százszor nagyobb az esélye a trombózisnak, mint nem terhes állapotban. Különösen veszélyes, ha a vérrög a tüdőben zár el egy eret.

Rémtörténetnek tűnik, hogy egy kismama rendben lezajlott császármetszés vagy szülés után néhány órán vagy napon belül egyszer csak összeesik és meghal. Még orvos-gyakornokként magam is láttam egy ilyen esetet, akkor egy második napos császáros kismama hunyt el egy egyágyas kórteremben. Segítségkérésre esélye sem volt. Tragédiájának oka a kismamáknál időnként kialakuló trombembólia volt.

A szülés előtti és utáni néhány nap a legrizikósabb


Terhesség során fokozódik a vér alvadási készsége - ez természetes folyamat. A természet célja ezáltal, hogy szüléskor kevesebb legyen a vérveszteség. A növekvő méh miatt az alsó testfélben és a kismedencében csökken a véráramlás sebessége, szüléskor pedig törvényszerű, hogy érfalsérülés is kialakul.


Dugószerű vérrögök, úgynevezett trombusok a fenti tényezőknek köszönhetően terhesekben is kialakulhatnak. Leggyakrabban a kismedence és az alsó végtag nagy vénáiban keletkeznek. A jelenség a szülés előtti és utáni két napban mintegy százszor gyakoribb, mint nem terhes állapotban.


Embóliáról akkor beszélünk, ha a vénákból a vérrög vagy annak egy darabja elindul a keringésben. A leszakadt darab bárhol elzárhat egy eret, ez terhesekben a leggyakrabban a tüdőben következik be. Heveny mellkasi fájdalom, légszomj, gyakori légvétel, alacsony vérnyomás, félelemérzet, száraz köhögés, vérköpés, láz, szapora szívverés, terhelésre jelentkező nehézlégzés mind az úgynevezett tüdőembólia jelei lehetnek.


Császármetszésnél gyakoribb


A szüléssel és terhességgel közvetlenül összefüggésbe hozható anyai elhalálozás szerencsére ma már igen ritkának mondható az orvostudomány fejlődésének köszönhetően. Fejlett országokban százezer szülésre egy-két anyai halálozás jut. Trombózis és embólia - e kettő viszont az utóbbi évtizedben a halálokok között egyre inkább előtérbe került.


Ha felismerik, természetesen azonnal kezelik, az esetek egy része viszont tünetmentes marad, ezért a trombózis és embólia pontos gyakoriságát nehéz megbecsülni. Szakértők szerint ezer szülésből átlagosan háromszor fordul elő. Császármetszés után pedig tízszer gyakoribb, mint hüvelyi szülés után.


Kimutatni úgynevezett színkódolt Doppler vagy MRI vizsgálattal lehet. Már a gyanú felmerülése esetén célszerű mielőbb elkezdeni a vérhígító kezelést, ezzel kevesebbet ártunk, mintha nem kezelnénk. A terápia kiegészíthető fájdalomcsillapítással illetve rugalmas harisnya viselésével.


A tébé csak korlátozottan támogatja a trombózis kockázatának szűrését


Terhesség során inkább a trombózis, a gyermekágyban inkább az embólia a gyakoribb, de a terhesség legkorábbi időszakától a gyermekágy végéig mindkettő előfordulhat. Daganatok, szívbillentyű-betegségek, alsó végtagi visszeresség, egyes vesebetegségek és az elhízás alapvető kockázati tényezők mindkét betegségnél, de a tartós fekvés, például veszélyeztetett terhesség miatt vagy a műtét utáni állapot is ide sorolható. Növeli a hajlamot a sokadik szülés, a 35 évesnél idősebb életkor vagy a terhesség kiváltotta magas-vérnyomás betegség.


Külön kiemelendő hajlamosító tényezők az úgynevezett thrombophiliák, ami az érpályát elzáró vérrög képződésére hajlamosító veleszületett vagy szerzett betegségek. Egyes vizsgálatok szerint a terhességgel kapcsolatos thromboembolia esetén a betegek közel 80 százalékában kimutatható. Legismertebb ezek közül a Leiden mutáció, amely súlyosságtól függően ötszörösére, de akár százszorosára is megemelheti a kialakulás valószínűségét. Ma már a szűrhető betegségek közé tartoznak, egy vérvizsgálatból becsülhető a kórkép kialakulásának valószínűsége. Sajnos e vizsgálatokat a társadalombiztosítás csak néhány, erre szerződéssel rendelkező intézményben finanszírozza.


Honnan tudhatod, hogy trombózisod van?


Kialakult trombózis esetén a láb az elzáródás magasságától függően feszül, duzzad, érzékeny és fáj. A végtagok között körfogat-különbség alakulhat ki, a bőrpír, de akár sápadtság-lilaság illetve melegség szintén a trombózis tünete lehet. Sajnos azonban vannak néma esetek is, amikor semmiféle tünete nincs, csak a következményeivel szembesülünk.


Terhesgondozás során feltétlenül tájékoztassuk a kezelőorvost esetleges korábbi trombózisról, embóliáról. Fontos lehet megemlíteni a családban előfordult eseteket is. Ha magas kockázati csoportba tartozik a páciens, a terhesség vagy a szülés körüli időszakban megelőző dózisú vérhígítót lehet alkalmazni. Kiemelt fontosságú a hajlamosító tényezők szűrése, akár még a kívánt terhesség előtt. Sokszor ezek a faktorok az ismételt vetélések vagy egyéb terhességi kórkép okaként is szerepelnek, ezek kezelése más szempontból is kedvezően befolyásolja a terhesség kimenetelét.

Dr. Lőrincz Ildikó, nőgyógyász