Vágólapra másolva!
Fő számában, 200 méter mellen világbajnok lett Gyurta Dániel pénteken a sanghaji vizes világbajnokságon. Gyurta a tervezettnél jobb idővel, jó formában jutott döntőbe, ahol az utolsó harminc méteren kegyetlen hajrát kivágva legyőzte legnagyobb ellenfelét, a táv olimpiai bajnokát, a japán Kitadzsima Koszukét.

Gyurta nem kezdett túl erősen, ám az első fordulónál már harmadik volt, a litván Titenis vezetett Kitadzsima előtt. A második hossz végén Gyurta a negyedik helyen állt, majd elkezdett tapadni japán riválisára, akárcsak a középfutamban, ahol csak egy tizeddel kapott ki tőle. Aztán jött a legendás hajrá, és az utolsó métereken Gyurta megelőzte a 2004-es athéni legyőzőjét.

Gyurta 2:08.41 perces idővel csapott a célba, ez 22 századdal jobb volt az ezen a távon kétszeres olimpiai bajnok Kitadzsima idejénél. A harmadik a német Christian vom Lehn lett.

"Ezért jöttem" - jelentette ki az úszó a futam utáni nyilatkozatában a Magyar Televíziónak. "Ez volt az első számú célom. Az utolsó ötven méteren éreztem, hogy nem szabad a legvégére hagynom a döntést, ezért is tapadtam rá Kitadzsimára. Az utolsó fordulóm nagyon jól sikerült, vagy a japánnak nagyon rosszul, ezt nem tudom, majd még vissza kell nézni. Aztán sikerült hozni azt a nagy hajrát, amit rengeteget gyakoroltam, és amiben szeretnék a világelitbe tartozni."

Gyurta a 22 századmásodperces különbség nagyságára vonatkozó kérdésre azt mondta: "Tök mindegy, hogy egy századdal nyerek, vagy öt méterrel, az eredmény ugyanaz. Hosszú idő kell még feldolgozni ezt az eredményt, elvégre gyerekkorom óta, egész életemben erre készülök."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Gyurta a negyedik magyar érmet szerezte a vébén, az első három mind bronz volt. Edzője, Széles Sándor elárulta, miért értékesebb ez a győzelem minden korábbinál: "Rómában nem volt ott Kitadzsima, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem. Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, s később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második száz és egy több fokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt".

Kiss László szövetségi kapitány a hajrát méltatta: "Nagyon örülök, hogy Dani megőrizte világbajnoki elsőségét, fantasztikus tettet hajtott végre. A döntőben úgy csinálta, ahogy kell: 197 méternél vezetett először, a legjobbkor."

A középdöntő jobban sikerült a vártnál

Gyurta Dániel másodikként jutott a döntőbe fő számában, 200 mellen csütörtökön. A budapesti úszó az első középfutamában állt rajthoz, az első három hosszon Kitadzsima farvizén haladt, ebben a sorrendben is fejezték be a számot. Gyurtaa 2:08.92 perces idővel az ötös pályára kvalifikálta magát.

"Jót versenyeztünk Kitadzsimával, most már nem tudott úgy elmenni tőlem az első százon, mint annak idején, Athénban, a 2004-es olimpián" - emlékezett Gyurta. "De hát azóta eltelt egy kis idő. Szeretek vele versengeni, s nagyon jó, hogy a holnapi döntőben megint mellettem úszik. Ma majdnem befogtam a végén, mindenesetre elfáradtam, hiszen kétszer is úsznom kellett ma. 2:09 közeli időt terveztünk, annál is jobb lett, örülök és bizakodom."

Gyurta már júniusban, a debreceni is országos bajnokságon is olimpiai A szintet érő időt úszott 200 mellen. Kiss László szövetségi kapitány már akkor arról beszélt, hogy a verseny kitűnően szolgálta a világbajnoki felkészülést.

Sanghajban már túl van egy döntőn a Jövő SC versenyzője: gyengébbik számában, 100 mellen hatodik lett, noha a táv háromnegyedénél még éremben is bizhattak a magyar szurkolók.

"Furcsa volt az egyes pályán úszni, de úgy érzem, a rajt után még jól tudtam zárkózni a többiekre. Próbáltam megúszni a legjobb időmet, ez majdnem sikerült. Ha a vb előtt azt mondják, hatodik leszek, aláírom. Teljes mértékben a 200 mellre készülök, ezt figyelembe véve biztató, hogy így is ilyen jól úsztam ma" - nyilatkozta akkor Gyurta.

Gyurta Dániel
Született: 1989. május 4., Budapest
184 centi, 77 kiló
Klubja: Jövő SC

Legjobb eredményei:
Olimpiai ezüstérmes: 200 mell - 2004, Athén
Világbajnok: 200 mell - 2009, Róma
Európa-bajnok: 200 mell - 2010, Budapest

Rövidpályás vébén ezüstérmes: 200 mell - 2010, Dubaj
Rövidpályás Európa-bajnok: 200 mell - 2006, Helsinki; 2007, Debrecen; 2009, Isztambul
Rövidpályás Eb-n ezüstérmes: 100 mell - 2009, Isztambul