Vágólapra másolva!
Kettős aranyérmet hozott a női 100 gyors a sangahi vizes vébén: a dán Ottesen és a fehérorosz Herasimenia egyszerre csapott a célba. Takács Krisztián döntőbe jutott ötven gyorson, első magyarként a vébék történetében. Női 200 mellen a magyar származású Rebecca Soni győzött, Cseh László száz pillangón nem jutott döntőbe.

A péntek délutáni döntők közül az első mindjárt elképesztő csatát hozott: a női százméteres gyorsúszásban végül a dán Ottesen és a fehérorosz Herasimenia holtversenyben aratott győzelmet. 200 férfi háton Ryan Lochte legyőzte nagy riválisát, a japán Irie Rjoszukét, méghozzá meglehetősen biztosan, több mint egy másodperccel.

Takács Krisztián több kilencedik hely átkát készült megtörni az ötven gyors középdöntőjében. A terv sikerült neki: két brazil, Fratus és Cielo Filho mögött harmadik lett, a 21.97 másodperces idő pedig döntőt ért. Magyar gyorsúszó még sosem jutott döntőbe ezen a távon, Takács tehát kétszeresen is átkot tört. A 25 éves úszó holtversenyben a negyedik helyen került a szombati döntőbe, és teljesítette az olimpiai indulási szintet.

"Lassan felnövök a nagyokhoz: Alan Bernard-t délelőtt is vertem, és a döntőbe sem csak éppen becsússzantam" - mondta Takács. A 65 századmásodperces reakcióidővel a legjobb rajtot produkáló magyar elárulta: "Az elmúlt pár hónapban rengeteget gyakoroltam, mert korábban gyengécske startjaim voltak."

A 200 női mellúszás döntőjében az amerikai színekben versenyző, magyar származású Rebecca Soni toronymagas esélyesként állt rajthoz. Soni vezetett is rögtön az elejétől, a dán Pedersen, a kínai Szun és az orosz Jefimova üldözte. Végül Soni mögött Jefimova és a kanadai McCabe csapott célba.

Következett a férfi 100 pillangó két középfutama. Az elsőben nagy hajrával a lengyel Konrad Czerniak 51.54 másodperccel nyert, ennél jobbat idén csak Michael Phelps tudott. A másodikban indult Cseh László, aki hatodikként fordult féltávon, majd 52.18-cal ért célba, de ez az idő nem volt elég a döntőbe jutáshoz, összességében holtversenyben a kilencedik helyen végzett. A második középfutamot Phelps nyerte, honfitársa, Tyler McGill előtt.m Cseh 200 pillangón sem jutott döntőbe Sanghajban, 200 vegyesen viszont bronzérmet szerzett.

"Száz pillangón nem lehet lacafacázni, nem is ment rosszul, de nyeltem egy kis vizet az elején, aztán meg már nem nagyon találtam magam. Nem gond, készülök a vasárnapi vegyesre, addig pihenek kicsit, mást úgysem nagyon lehet" - árulta el Cseh.

A napot a férfi 4x200-as gyorsváltó zárta, melynek elején a német, az amerikai és a francia váltó harcolt nagyot. A tomboló közönség előtt az utolsó kétszáz méterre a franciák és az amerikaiak nagyon elhúztak a mezőnytől, egymáshoz viszont rendkívül közel haladtak. A különbség 65 századmásodperc volt, utolsó emberként Loche érkezett, aki nagy hajrát produkálva besöpörte a győzelmet az Egyesült Államoknak.

Vizes vb, pénteki úszódöntők

férfiak:

200 m hát, világbajnok: Ryan Lochte (Egyesült Államok) 1:52.96 perc
2. Irie Rjoszuke (Japán) 1:54.11
3. Tyler Clary (Egyesült Államok) 1:54.69

200 m mell, világbajnok: GYURTA DÁNIEL 2:08.41 perc
2. Kitadzsima Koszuke (Japán) 2:08.63
3. Christian vom Lehn (Németország) 2:09.06

4x200 m gyorsváltó, világbajnok: Egyesült Államok (Michael Phelps, Peter Vanderkaay, Richard Berens, Ryan Lochte) 7:02.67 perc
2. Franciaország 7:04.81
3. Kína 7:05.32

nők:

100 m gyors, világbajnok: Jeanette Ottesen (Dánia) és Alekszandra Heraszimenja (Fehéroroszország) 53.45-53.45 másodperc
3. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 53.66

200 m mell, világbajnok: Rebecca Soni (Egyesült Államok) 2:21.47 perc
2. Julija Jefimova (Oroszország) 2:22.22
3. Martha McCabe (Kanada) 2:24.81