Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnok Cseh László, a világbajnoki címvédő Hosszú Katinka és az Eb-bronzérmes Jakabos Zsuzsanna sem jutott be a döntőbe 400 vegyesen a sanghaji úszóvébén, egyedül Verrasztó Dávid vette a sikerrel a délelőtti selejtezőt.    

Verrasztó, a tavalyi budapesti Eb ezüstérmese 4:15.01 perccel, az ötödik idővel lett finalista 400 vegyesen, Cseh László, a szám 2010-es Európa-bajnoka, a 200 vegyes sanghaji bronzérmese, többszörös világbajnok és olimpiai ezüstérmes ugyanakkor hatalmas - és kellemetlen - meglepetést szerezve ugyanitt csak a 22. időt úszta (4:22.26 p), és kiesett.

"Nem kapok levegőt..." - préselte ki magából a szavakat Cseh az újságírók és a versenyzők találkozóhelyére, a vegyes zónába érve, majd megállás nélkül ment is tovább.

"Nagyjából megcsináltam, amit elterveztünk, ahhoz képest, hogy milyen korán van, simán a döntőbe úsztam magam" - értékelte saját teljesítményét Verrasztó Dávid.

A nők 400-as vegyesselejtezőiben is két magyar próbálkozott - egyformán eredménytelenül, hiszen sem az Európa-bajnoki bronzérmes Jakabos Zsuzsanna, sem a világbajnoki címvédő Hosszú Katinka nem jutott tovább az előfutamból. Előbbi összesítésben a 10. lett (4:38.84 p), utóbbi pedig még hátrébb, csak a 15. pozícióban végzett (4:42.96) a 36 fős mezőnyben.

Meghiúsultak a 4x100 méteres férfi vegyesváltóval kapcsolatos magyar remények is: a Bernek Péter, Gyurta Dániel, Biczó Bence, Kozma Dominik összetételű négyesnek a legjobb tizenkét staféta közé kellett volna beférkőznie, hogy már most biztosítsa helyét a jövő nyári olimpiára, de a terv nem vált valóra. Ráadásul nemcsak a nyolcas döntő úszott el, hanem egyelőre a londoni kvóta is, mert a négyes csak a 15. lett (3:38.24 p), mindössze két rivális váltót megelőzve.

"Ez eddig nem a mi napunk volt" - foglalta össze a vasárnap reggeli történéseket Kiss László szövetségi kapitány. "Cseh Lacival nem tudom, mi történt, Verrasztó Dávid teljesítménye rendben volt, Hosszú Katinka nincs felkészítve, Jakabos Zsuzsanna pedig ilyen mellúszással nem lehet eredményes vegyesen. A férfiváltónk ennyire volt most képes. Meglátjuk, mit hoz az este, bízunk Verrasztó Dávidban és az 1500 döntőjében induló Kis Gergőben."