Vágólapra másolva!
Kettesével gyűjtötték az egyéni bajnoki címeket az úszóválogatott erősségei a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság pénteki nyitónapján: a férfiaknál Gyurta Dániel és Cseh László, míg a nőknél Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn duplázott.

A versenyzők kivétel nélkül jobb időket értek el, mint tavaly ugyanilyenkor, ami jó hír a decemberi rövidpályás Európa-bajnokság előtt. A legfeltűnőbb különbséget Gyurta Dánielnél regisztrálhatták: a világklasszis mellúszó már 50-en is remekelt (öt tizeddel volt jobb, mint 2010-ben), fő számában, 200-on pedig 1.6 másodperccel múlta felül egy éve elért győztes idejét.

"Mi tagadás, tényleg úgy érzem, hogy jól megy, legalábbis most úgy tűnik" - mondta a világ- és Európa-bajnok. "A tavalyi időmhöz képest jelentős a javulás, de úgy gondolom, igazán az a beszédes, hogy egyetlen századdal maradtam csak el a 2009-es időmtől, amit szuperdresszben úsztam."

Cseh László is hasonlót alakított, ő is fél másodperccel volt gyorsabb 200 vegyesen, akárcsak Verrasztó Evelyn, míg Bernek Péter több mint egy másodpercet javult tavalyi önmagához képest 100 háton. Cseh még 400 gyorson is bajnokként zárt, plusz a vegyesváltóban is begyűjtött egy aranyat, azaz elégedett lehetett: "A vegyesen elért eredményről csak annyit, hogy nem igazán fogtam meg a számot, tartalékoltam, mivel tudtam, hogy még van a négyszáz gyors és a kétszáz mell is utána. Inkább az összkép tetszik, mert tavaly, egy ilyen nap után daruval kellett volna kihúzni a vízből, most meg egyáltalán nem érzem azt, hogy fáradt lennék."

A nőknél Verrasztó Evelyn száz gyorson is remekelt, és Cseh-hez hasonlóan szerzett egy váltóaranyat is: "Egy napja érkeztünk meg az amerikai edzőtáborból, ez tényleg nem annyira rossz, hiszen ebéd után majdnem bekómáztunk Jakabos Zsuval a visszaállás nehézségei miatt. Hogy ennyivel jobb az időeredményem, az jó hír, de azt kell mondanom, a saját mércémmel mérve még mindig nem vagyok elégedett az úszásommal."

Kiss László szövetségi kapitány az első nap született négy korosztályos csúcsot emelte ki, továbbá azt, hogy "a menők kifejezetten jól teljesítettek, Cseh Laci és Gyurta Dani, továbbá Jakabos Zsuzsi és Verrasztó Evelyn produkciója nagyszerű volt, és ez igencsak reményt keltő az egy hónap múlva esedékes Európa-bajnokság előtt."

Kis Gergőt betegsége miatt jobbnak látta hazaküldeni Kausz István, a válogatott orvosa.

A pénteki aranyérmesek
férfiak:
50 m gyors: Kozma Dominik (Kőbánya SC) 22.17 mp
400 m gyors: Cseh László (Kőbánya SC) 3:44.67 p
100 m hát: Bernek Péter (Kőbánya SC) 52.89 mp
50 m mell: Gyurta Dániel (A Jövő SC-Veolia) 27.75 mp
200 m mell: Gyurta Dániel (A Jövő SC-Veolia) 2:04.71 p
200 m vegyes: Cseh László (Kőbánya SC) 1:57.22 p
4x50 m vegyesváltó: Kőbánya SC (Bernek Péter, Kozma Dominik, Cseh László, Pulai Vince) 1:39.07 p

nők:
50 m gyors: Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs) 25.44 mp
100 m gyors: Verrasztó Evelyn (A Jövő SC-Veolia) 55.33 mp
200 m hát: Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs) 2:07.54 p
100 m mell: Gregus Brigitta (EDF-DÉMÁSZ Baja) 1:09.74 p
200 m vegyes: Verrasztó Evelyn (A Jövő SC-Veolia) 2:09.57 p
4x50 m gyorsváltó: A Jövő SC-Veolia (Joó Sára, Tompa Orsolya, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes) 1:44.72 p