Vágólapra másolva!
Három nap után már hét éremnél tartanak a magyar úszók a debreceni Európa-bajnokságon. Bár a nap fénypontja Cseh László 200 vegyesen szerzett aranya volt, volt még minek örülni, Kis Gergő például az olaszok váratlan húzása ellenére is megnyerte második ezüstjét. Az olimpiai A szintet bronzéremmel megfejelő Gyurta Gergely sikere 2:11-en belüli időhöz segítette bátyját, Gyurta Dánielt 200 mellen. Kozma Dominikot pályafutása első felnőtt Eb-érménél haldokló lába helyett a szíve vitte a célba, míg Bohus Richárdot ezúttal országos csúcsig repítette az újra bevetett telefonos trükkje.

A szerdai nap első magyar érmét Kis Gergő hozta, aki második debreceni dobogós helye mellett annak is örülhetett, hogy 15 perc alá tudott kerülni 1500 gyorson. Az ajkai úszó nem ment el szó nélkül az olaszok meglepetésembere mellett, aki 10 másodperccel végzett előtte.

"Megint az volt, mint 2008-ban Rijekában. Mondták, hogy figyeljünk Luca Marinra, most Pizzettire mondták ugyanezt, aztán akkor is előjött egy másik olasz, akárcsak most a 18 éves Paltrinieri" - nyilatkozta az [origo]-nak pályafutása negyedik Eb-érmét ünneplő úszó. "De nem baj, tanulunk belőle, ezzel együtt is ugyanolyan szép ez a mai ezüst, mint a hétfői 400 gyorson. Boldog vagyok vele, hiszen ez az első Eb-érmem ezen a távon."

Tőle is boldogabb volt az 1500 gyors másik magyar döntőseként harmadik helyen végző Gyurta Gergely, aki 15:04.38-al olimpiai A szintet úszott. "Nem érdekelt volna az se, ha nyolcadik vagyok, és úgy harcolom ki, csak az volt a lényeg, hogy végre sikerüljön. Ami még ennél is fontosabb, hogy tudtam ezzel egy lökést adni a bátyámnak."

Ki miatt izguljak, ha nem a testvérem miatt

"Mindenki az úszásomról, és az időmről kérdez, de a testvéremmel kell kezdenem, mert annyira boldog vagyok, hogy nem is tudom szavakba önteni" - kezdte a 200 mellen legjobb idővel döntőbe jutó Gyurta Dániel, akinek úszása előtt percekkel fejeződött be az 1500 gyors döntője. "A csapatnak, a családnak és minden segítőnknek óriási erőt ad Gergő sikere. Picit izgultam is a középdöntő előtt emiatt, de ki miatt izguljon az ember, ha nem a testvére miatt. Ami engem illet, úgy jöttem ide az Eb-re, hogy munkából érkezve a 2:10-et elérni nagy dolog lenne, így természetesen elégedett vagyok a mai 2:10.08-cal. A döntőben bárki ellenfél lehet, olyan emberek kerültek be, és olyanok estek ki, akikre egyáltalán nem számítottam."

A lába haldoklott, a szíve bevitte

A keddi, olimpiai A szintet érő remeklése után a döntőben is kitett magáért a nap negyedik magyar érmese Kozma Dominik, aki 200 gyorson harmadikként csapott célba, ezzel élete első felnőtt érmét szerezte. "Ráerősíteni már nem tudtam a tegnapira, az időmön is látszik, de mondtam is tegnap, hogy nem az eredményekkel, hanem az emberekkel fogok küzdeni, és ez jól ment. A verseny el is vitt az első százon, aztán az utolsó ötvenen látszott is, hogy a lábam haldoklik, de aztán a szívem bevitt a végére. Ha az Eb előtt azt mondják, hogy 200-on érmes leszek, azt biztos, hogy nem hiszem el."

Bohus Richárd országos csúcsával (25,36) zárult a nap, a 100 méteren olimpiai A szintet úszó 19 éves békéscsabai úszó most a rövidebb távon is alkalmazta a hétfőn sikerrel bevetett telefonos módszerét. "Nem hittem, hogy ilyen jól fog menni, és főleg azt, hogy országos csúcsot úszok. Bár igaz, hogy a telefonomat most is bevetettem, 25.35-öt állítottam be, majdnem el is találtam, de igazából nem is tudtam pontosan, hogy mennyi az országos csúcs."