Vágólapra másolva!
Négy arany-, két ezüst- és három bronzérmet szerzett a magyar csapat csütörtökön a debreceni úszó Európa-bajnokságon. Kapás Boglárka 800 gyorson lett első, ugyanitt Risztov Éva harmadik lett. Hosszú Katinka végig vezetve lett aranyérmes 200 vegyesen, Verrasztó Evelyn bronzérmet nyert. Gyurta Dániel Eb-csúccsal (2:08.60) győzött 200 mellen a német Koch előtt, Molnár Ákos a nyolcadik helyen végzett. Cseh László 200 pillangón megnyert Európa-bajnoki címével megelőzte az eddigi legeredményesebb magyart, a kilencszeres Eb-első Egerszegi Krisztiánt. Cseh mögött Biczó Bence ezüstérmesként csapott célba. Bohus Richárd úgy lett bronzérmes 50 háton, hogy a harmadik helyen hármas holtverseny alakult ki. A Jakabos, Verrasztó, Mutina, Hosszú összeállítású 4x200-as női gyorsváltó második lett.

A 800 méteres gyorsúszás döntőjében kétszáz méter után Risztov Éva a második helyen fordult, Kapás Boglárka ekkor még csak negyedik volt. Háromszáz méternél Kapás feljött a harmadik helyre, 400-nál pedig már vezetett. A következő száz méteren 0,87 másodpercre növelte előnyét, 600-nál pedig 1,91-gyel fordult hamarabb, mint a második Balmy mögött közvetlenül úszó, harmadik Risztov.

Úgy tűnt, hogy kettős magyar siker lesz, 750-nél 0,58 mp volt Kapás előnye, aki végül magabiztosan nyert 8:26.49 perces idővel a francia Coralie Balmy előtt (8:27.79). Risztov végül nyolc századdal maradt le az ezüstről.

"Tudtam, ha belehalok, akkor is megcsinálom"

"Gondolkoztam, hogy odamegyek anyukámhoz a szám előtt, és megmondom neki, hogy ma Európa-bajnok leszek, de mégse gondoltam volna, hogy sikerül" - nyilatkozta Kapás Boglárka könnyek között.

"Nem tudom, mi hajtott, sok olyan emberre gondoltam, akiket szeretek, és akik tudom, hogy szeretnek, s talán ez adott sok erőt. Maradtam a klasszikus taktikánál, hogy 400-ig megyek a mezőnnyel, utána pedig robbantok, és szerencsére sikerült ezt tartani. Az utolsó fordulónál már tudtam, ha belehalok, akkor is megcsinálom" - tette hozzá Kapás.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kapás első, Risztov harmadik lett

"Nagyon boldog vagyok, egyéni csúcsot úsztam így 100 évesen, 2002 óta két másodpercet javultam, ez mindent elárul. Nagyon örülök, ez egy szép visszatérés volt" - mondta Risztov. "Az, hogy dobogóra állhatok, hatalmas dolog, ha ezt bárki utánam csinálja, az előtt megemelem a kalapom."

Hosszú elfáradt, de nyert

Hosszú Katinka arany-, Verrasztó Evelyn bronzérmet nyert 200 vegyesen. A hétfőn 400 vegyesen is győztes Hosszú már az első ötvenen, a pillangóúszásnál az élre állt, s ugyan a harmadik hosszon, mellen a brit Sophie Allen megközelítette, az utolsó 50-en ellenállhatatlan volt, és magabiztosan nyert. Verrasztó 100 méter után a második volt, 150-nél azonban már csak negyedikként fordult, gyorson viszont óriásit hajrázott, és a második helyen végzett Allentől is csupán 14 századdal maradt le.

"Az a jó, hogy erre nem készültünk, és úgy úsztam ilyen időt. Megmondom őszintén, elfáradtam, kiadtam magamból mindent, remélem, sikerül magam összeszedni a váltóra" - mondta az MTI-nek Hosszú. "A végére úgy éreztem, hogy nem nagyon haladok, de úgy hallottam, hogy azért elég jól ment a vége is, érzésre más volt, mint kívülről."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn

Verrasztó szintén elégedetten nyilatkozott: "A lelkiállapotomhoz képest elég jól ment, egész délután furcsán éreztem magam, tudom, hogy nem vagyok a csúcson. Nem volt annyira erős ez a mezőny Katkán kívül, nagyon szerettem volna érmet nyerni, és ez sikerült. Egy kicsit talán lassan kezdhettem, de azért elég jó lett a vége. Fáradt vagyok, igyekszem a váltóig még pihenni egy kicsit."

100 pillangón Jakabos Zsuzsanna az ötödik (58.90), Szilágyi Liliána (59.49) a nyolcadik legjobb idővel jutott be a döntőbe a csütörtöki elődöntőből. Kozma Dominik 100 gyorson épphogy döntőbe jutott, miután 49.45 másodperces eredménye a nyolcadik legjobb idő volt.

Gyurta féltávnál csak harmadik volt

Gyurta Dániel magabiztos úszással nyert aranyérmet 200 mellen. A szám címvédője és kétszeres világbajnoka 50 méter után a második volt a görög Szamilidisz mögött, a táv felénél pedig már a német Koch is előtte volt.

Ekkor azonban megkezdte a rá jellemző remek hajrát, és ötven méterrel a vége előtt már 0,34 másodperccel vezetett. Az utolsó fél hossznál már jól látszott, hogy Koch csak nagy csatára tudja késztetni, megverni nem tudja a 2004-ben olimpiai ezüstérmes Gyurtát, aki végül Európa-bajnoki csúccsal nyerte meg a számot. A bronzérmet Szamilidisz szerezte meg, Molnár Ákos nyolcadik lett.

"Meglepődtem, hogy ennyire jól bírták a többiek, taktikusan osztották be az iramot, és egyértelmű volt táv közben, hogy az én fegyveremmel próbálnak legyőzni. Szerencsére nem sikerült, boldog vagyok, hogy ilyen idővel nyertem" - nyilatkozta a remek hajráiról ismert Gyurta. "Nem szeretek üzengetni az olimpia előtt, igazából a világversenyeken szeretem megmutatni, mit tudok, Londonban szeretném folytatni ezt a javulást, az egyéni legjobbamat az olimpián mindenképpen szeretném megúszni. Arra nagyon jó volt ez az Európa-bajnokság, hogy tudtam gyakorolni a versenyzést, és az ellenfeleket fel tudtam mérni."

Cseh megelőzte Egerszegit

Cseh László arany-, Biczó Bence ezüstérmet nyert 200 pillangón. Fantasztikusan kezdett a szám olimpia ezüstérmese, aki 50 méter után már nagy fölénnyel vezetett. Cseh elképesztő tempóját egyszerűen képtelenek voltak tartani a riválisok, így a táv felénél már látszott, hogy nem lehet tőle elvenni az aranyérmet. Eközben Biczó 50 méterrel a vége előtt hatalmas hajrába kezdett, ezzel megszerezte az ezüstérmet.

"A végére eldobtam a vasmacskát, a karom nagyon elfáradt, és alig vártam már, hogy vége legyen a számnak" - mondta a Debrecenben második aranyát megszerző Cseh. "Megpróbáltam a magam iramával törődni, nagyon jól ment az úszás, de ennél még jobb időt szerettem volna úszni."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

"A karom nagyon elfáradt"

A 26 éves Cseh az Európa-bajnokságok történetének legeredményesebb magyar úszója lett, ez volt ugyanis a tizedik aranyérme, és ezzel megelőzte az 1996-ban visszavonult, kilencszeres Eb-győztes Egerszegi Krisztinát.

"Abszolút elégedett vagyok, 19 évesen Európa-bajnoki ezüstérmes lettem, nincs mit kifogásolnom" - nyilatkozta az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó. "Rosszabb időt úsztam a döntőben, mint az elődöntőben, ezt még ki kell elemeznem; a végén éreztem, hogy kezdek feljönni, talán előbb kellett volna megindítani a hajrát, igazából nem mertem megkockáztatni, de szerintem bírtam volna. Jólesett az úszás, de elfáradtam, kiúsztam magam."

"Úristen, ez nagyon meglepett"

Bohus Richárd új országos csúccsal bronzérmet nyert 50 háton. A békéscsabaiak versenyzője jól kapta el a rajtot, ami elengedhetetlen ebben a sprintszámban, és végül ritkán látható, hármas holtversenyben szerezte meg a harmadik helyet. Bohus ráadásul tovább javította a szerdai elődöntőben felállított országos csúcsát, ugyanis 25.14 másodperccel csapott célba (régi: 25.36).

A magyar úszó még levegő után kapkodva, örömtől ragyogó arccal azt mondta: "Úristen, úristen! Ez nagyon meglepett, még le vagyok sokkolva, hogy egy Európa-bajnokságon bronzérmet szereztem elsőéves felnőtt versenyzőként. Mondtam az edzőmnek, hogy megpróbálok meglepetést okozni, de hogy ekkorát! Azt gondoltam, hogy lesz holtverseny, de azt nem, hogy én is dobogóra állhatok."

A Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka összeállítású 4x200-as női gyorsváltó Eb-második lett az olaszok mögött. Jakabos nem kezdett túl jól, ugyanakkor nagy hajrával a második helyen fejezte be saját etapját. Verrasztó hamar átvette a vezetést, és kiváló versenyzéssel fél másodperces előnyt kovácsolt össze. Mutina ezt tovább növelte, ugyanakkor Hosszúnak ezt az előnyt az olaszok világklasszisával, Federica Pellegrinivel szemben kellett volna megtartania. A csütörtökön korábban 200 vegyesen győztes magyarnak azonban elfogyott az ereje, a táv olimpiai-, világ- és Európa-bajnoka így megnyerte az olaszoknak a versenyt.

"Szerintem most én voltam a leggyengébb láncszem. Igyekeztem minél jobban úszni, hogy sikerüljön elérni, amit két éve, de örülök az ezüstéremnek is. Nagyon nagy dolog több éven keresztül egy váltóval az élen lenni" - mondta a 200 vegyesen korábban bronzérmes Verrasztó.

"Mindannyian mindent megtettünk, ebben biztos vagyok, tudtuk, hogy az olaszok negyedik embere nagyon jó, Katkán nagyon nagy teher volt" - nyilatkozta Mutina. A 400 és 200 vegyesen is győztes Hosszú Katinka láthatóan csalódottan beszélt: "Ennyi volt bennem, ennyi volt bennünk. Nagyon nehéz lesz az olimpián döntőbe kerülni, de ha sikerül, az mindenképpen nagyon jó eredmény lenne."

Eredmények:
nők
800 gyors:
1. Kapás Boglárka 8:26.49 perc
2. Coralie Balmy (Franciaország) 8:27.79
3. Risztov Éva 8:27.87

200 vegyes:
1. Hosszú Katinka 2:10.84 perc
2. Sophie Allen (Nagy-Britannia) 2:11.49
3. Verrasztó Evelyn 2:11.63

4x200 gyors váltó, Európa-bajnok:
1. Olaszország (Alice Mizzau, Alice Nesti, Diletta Carli, Federica Pellegrini) 7:52.90 p
2. Magyarország (Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka) 7:54.70
3. Szlovénia (Sara Isakovic, Anja Klinar, Ursa Bezan, Mojca Sagmeister) 7:59.73

férfiak
200 mell:

1. Gyurta Dániel 2:08.60 perc
2. Marco Koch (Németország) 2:09.26
3. Panagiotisz Szamilidisz (Görögország) 2:09.72
...8. Molnár Ákos 2:13.33

200 pillangó:
1. Cseh László 1:54.95 perc
2. Biczó Bence 1:55.85
3. Joannisz Drimonakosz (Görögország) 1:56.48

200 pillangó:
1. Cseh László 1:54.95 perc
2. Biczó Bence 1:55.85
3. Joannisz Drimonakosz (Görögország) 1:56.48

50 hát:
1. Jonatan Kopelev (Izrael) 24.73 mp
2. Mirco Di Tora (Olaszország) 24.95
3. Bohus Richárd, Dorian Gandin (Franciaország) és Guy Barnea (Izrael) 25.14