Vágólapra másolva!
Eddig öt-hat kiemelkedő úszó szállította az érmeket, most tizennégy versenyző remeklése hozta minden idők legjobb szereplését. Többek között ez a tanulsága a debreceni Európa-bajnokságnak, ahol öten életük első Eb-érmét szerezték, és volt egy nagy visszatérő is. A soha nem látott virágzáshoz tíz éve épülő szisztéma vezetett, a szövetségi kapitány a 26 érem után is a földön maradt, és négy-öt érmet vár az olimpián.

"Nagyon jó csapatunk van, úgy érzem, jobban fel vagyunk készülve, mint két évvel ezelőtt" - Cseh László ezt még a debreceni Eb legelején mondta az [origo]-nak, de aligha gondolta, hogy mindössze négy nap alatt túl is szárnyalják a 2010-es budapesti Eb termését. A magyarok ugyanis a csütörtöki nap végén már 16 éremnél tartottak, végül pedig kilenc arannyal, tíz ezüsttel és hét bronzzal zártak, ami a valaha volt legjobb eredményük az 1926 óta megrendezett Eb-k történetében. Az úszóválogatott ezzel az éremtáblázaton is az élre került, megelőzve a németeket és az olaszokat.

A korábbi kiugró teljesítményt hozó Eb-khez képest jelentős változás, hogy nem volt rá példa, hogy ilyen sok úszó szállította volna az érmeket. Sheffieldben 1993-ban a tíz érmet öt úszó és egy váltó, 2010-ben a tizenkét budapesti érmet hét úszó és egy váltó hozta, míg Debrecenben tizennégy úszó és három váltó jutott huszonhat éremig. A debreceni eredmény egyértelművé tette, hogy a válogatottnak egyre több húzóembere van, és beérni látszik egy újabb generáció.

Tíz éve csiszolódik a mostani összjáték

Az okokat elemezve korábban Kiss László szövetségi kapitány az [origo]-nak elmondta, míg 2000-ben csak a Széchy Tamás-féle és az általa irányított spartacusos műhely működött az országban, 2010-ben már 14 vidéki és 6 fővárosi egyesületből adódott össze a magyar Eb-csapat. "Több lábon kell állnunk, és minél több olyan kolléga kell, aki magas szinten tud dolgozni" - fogalmazott a szakember, aki szerint a Testnevelési Egyetemről kikerült fiatal edzők az utóbbi években sikerrel fejlesztették a vidéki képzést.

A debreceni Eb után adott értékelésében a több lábon állás további előnyeiről beszélt a kapitány. "Korábban egy-egy úszó és edzője vitte a vállán a csapatot, most eloszlik a teher pszichésen. Másrészt a válogatotton belül jól működik a segítő munka mind a versenyzők, mind az edzők között. Az elmúlt tíz évben egy olyan rendszert építettünk ki, amiben van átjárhatóság és együttműködés."

Ifjúsági olimpiai bajnokokból felnőtt éremhozók

A feltörekvő magyar úszók megjelenését jól jelzi, hogy Kapás Boglárka, Bohus Richárd, Biczó Bence, Bernek Péter és Kozma Dominik is első érmét szerezte felnőttvilágversenyen a debreceni Eb-n.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Kapás Boglárka berobbant az elitbe

Közülük a legnagyobb meglepetést Kapás Boglárka okozta a 800 gyors megnyerésével. A debreceni születésű úszó a pekingi olimpián még azzal keltett feltűnést, hogy 15 évesen és 111 naposan a legfiatalabb csapattag volt, később már nem csak a korával hívta fel magára a figyelmet. Az apró termetű tehetség előbb 2010-ben két aranyat és egy ezüstöt hozott haza az ifjúsági olimpiáról, majd megnyerte első ob-aranyát (1500 gyors), a tavalyi vb-n pedig országos csúccsal ötödik helyet szerzett 800 gyorson. Debrecenben a csúcstól két másodperccel gyengébb idő is elég volt a BVSC versenyzőjének az Eb megnyeréséhez. A sikert a megszokott taktikája hozta: 400 méterig a mezőnnyel úszott, majd mindenkit lehajrázott. Debreceni eredményével 5. a világranglistán, edzője, Nagy Péter szerint akár Londonban is lehet esélye egy bronzra a mezőny sűrűsége miatt.

A szintén 1993-as születésű Biczó Bence Kapáshoz hasonlóan a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpiai bajnoki címével jelezte tehetségét, de már előtte egy hónappal robbantott, amikor a világranglista 6. legjobb idejével nyert ifjúsági Eb-aranyat 200 pillangón. Úszásnemében már többször is borsot tört Cseh László orra alá a pécsi úszó, tavaly és idén is legyőzte az ob-n ebben a számban. A tavalyi ideje (1:54,79) a világon a 4. legjobb eredmény volt 2011-ben.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Biczó Bence az Eb-ezüstéremmel

Úgy tűnt, ez akár az Eb-n is sikerülhet neki, miután a középdöntőből meggyőző úszással és a legjobb idővel lépett döntőbe. A másnapi fináléban azonban Csehnek már nem kellett másik számra is tartalékolnia, és szuperdressz nélküli legjobbját úszva (1:54,95) ellentmondást nem tűrő rajt-cél győzelmet aratott Biczó előtt. "Talán előbb kellett volna megindítani a hajrát, igazából nem mertem megkockáztatni, de 19 évesen Európa-bajnoki ezüstérmes lettem, nincs mit kifogásolnom" - fogalmazott Biczó, aki 2011-es remek idejének köszönhetően az olimpián is ott lesz 200 pillangón.

A válogatott a debreceni Eb-n a férfigyorsúszásban is felmutatott egy meglepetésembert, Kozma Dominik az első naptól kezdve a közönség egyik kedvence volt. Előbb országos csúcsot úszott a váltó tagjaként 100 gyorson, majd olimpiai A szintet repesztett 200-on, végül a németek klasszisát, Biedermannt is megelőzve a legjobb idővel jutott döntőbe. A fináléban óriásit úszva bronzérmet szerzett, aztán 100 gyorson is eljutott az 5. helyig.

A 4x200-as gyorsváltóval majd a vegyesváltóval második és harmadik felnőtt Eb-érmét is megszerezte, miután mindkét csapat a 3. helyen végzett. A válogatott focista, Kozma István Dunflermine-ban született fia már Pekingben, 17 évesen ott volt az olimpián a 4x200-as gyorsváltó tagjaként, Londonban viszont egyéniben is bemutatkozik. Igaz, a mezőny hihetetlen sűrűsége miatt igencsak kapaszkodnia kell, a debreceni A szintet érő eredménye (1:47,52) ugyanis most 22.-ként van számon tartva a világranglistán 200 gyorson.

Kapás és Biczó mellett a debreceni Eb egy harmadik ifjúsági olimpiai bajnoknak is elhozta az első felnőttvilágversenyen szerzett érmét. A Szingapúrban aranyérmes Bernek Péter már évek óta uralja a hazai hátúszó számokat, 100-on az utóbbi három, 200-on az utóbbi négy ob-t megnyerte, az ifjúsági Eb-ken pedig összesen öt érmet nyert. Debrecenben, élete első felnőtt Eb-jén 100 háton még éppen hogy lemaradt az éremről, ám 200 háton már második lett országos csúccsal, ráadásul előtte az olimpiai A szintet is megúszta a középdöntőben.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Bernek Péter is először nyert érmet felnőttvilágversenyen

"Titkon azt reméltem, nyerni tudok, mindent beleadtam, de 1:55,2-t most még nem tudok, reméljük, az olimpiára jobb lesz" - nyilatkozta a Kozmához hasonlóan a Kőbánya SC-nél úszó Bernek, aki idejével (1:55,88) negyedik helyre lépett a világranglistán. Az Eb-n további két érmet szerzett az egyaránt harmadikként végző vegyesváltó és 4x200-as gyorsváltó tagjaként.

Az Eb egyik legszínesebb egyénisége a békéscsabai Bohus Richárd volt, az ötödik olyan úszónk, aki első Eb-érmét szerezte Debrecenben. A tavaly egy ifjúsági Eb-bronzzal reflektorfénybe kerülő 19 éves úszó előbb olimpiai A szintet úszott 100 háton, majd 50 háton országos csúcsot javított. Utóbbi döntőjében újabb országos csúccsal hármas holtversenyben nyert bronzérmet. A londoni olimpiára a hosszabbik távon készülhet, itt jelenleg nincs az első húszban a világranglistán az A szintet érő 54,35-tel.

Nyerőemberek remeklése, Risztov példátlan visszatérése

Minden idők legjobb magyar Eb-eredményéhez az is kellett, hogy az eredeti húzóemberek is kirobbanó formát mutassanak. A hat éremig jutó Cseh László élete legeredményesebb világversenyén van túl, egyben az Eb legeredményesebb úszója lett, miután magabiztosan hozta a győzelmet a 200 és a 400 vegyesen, megnyerte a 200 pillangót, ezüstöt nyert 100 pillangón, és két bronzot a 4x200-as gyorsváltóval, illetve vegyesváltóval. Gyurta Dániel remek versenyzéssel és szuperdressz nélküli legjobb idejét közelítve nyerte a 200 mellet, majd a vegyesváltót is bronzéremhez segítette.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Hosszú Katinka ismét húzóembere volt a válogatottnak

Az Eb kiemelkedő klasszisa volt Hosszú Katinka három arannyal (200 és 400 vegyes, 200 pillangó) és egy ezüsttel (4x200-as váltó), ám ő óvatosan ünnepelte a diadalokat. "Nem gondoltam, hogy megduplázom az aranyaim számát, örülök nekik, de ez már nem sokat jelent az olimpia szempontjából, inkább az számít, hogy az idők milyenek lettek" - mondta vasárnap az [origo]-nak a hatszoros Eb-győztes. Csehhez és Hosszúhoz hasonlóan élete legjobb kontinensviadalát ünnepelheti Kis Gergő, aki az eddig két Eb-érméhez Debrecenben egy aranyat (800 gyors), két ezüstöt (1500 és 400 gyors) és egy bronzot (4x200-as gyorsváltó) adott hozzá.

Azok veszítettek, akik nem jöttek el

Hogy a magyarok történelmi sikere nem feltétlenül a riválisok távollétén alapult, azt az időeredmények is jelezték. Cseh László Európa-bajnoki rekorddal és a világ idei 2. legjobbjával győzött 200 vegyesen, 200 pillangón az idei legjobb európai idővel nyert, 100 pillangón a 3. helyre lépett a világranglistán az ezüstös úszással. Gyurta Dániel a ranglista 3. helyére került 200 mellen, míg Kis Gergő a 2. idei legjobb idővel nyerte a 800 gyorsot. Olimpiai A szintet úszott Bohus Richárd (100 hát), Gyurta Gergely (1500 gyors), Kozma Dominik (200 gyors), Bernek Péter és Balog Gábor (mindkettő 200 hát). Bohus 50 háton két országos csúccsal is előrukkolt, akárcsak Cseh László 100 pillangón, Bernek 200 háton és a férfivegyesváltó. Mellettük egy-egy országos csúcsot úszott Kozma 100 gyorson, Risztov Éva 1500 gyorson és a férfi 4x100-as gyorsváltó.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Cseh László Európa-bajnoki rekordot is úszott

Kiss László szövetségi kapitány szerint az úszóink formája miatt a most hiányzó riválisokkal együtt is kiugró lett volna a magyar mérleg: "Huszonhat helyett mondjuk lenne húsz érmünk, de nem is ez a lényeg." A szakember szerint összességében inkább azok veszítettek, akik nem jöttek el. "Egyrészt a páratlan sikerekkel olyan lelki pluszhoz jutottak a gyerekek, ami hatalmas hajtóerő lesz a hátralevő olimpiai felkészülésre. Másrészt szakmailag is számottevő az a munka, amit itt egy hét alatt elvégeztek. Nem mondok sokat azzal, hogy rongyosra úszták magukat a gyerekek. Cseh Laci vagy épp Kis Gergő kilométerben sem lebecsülendő távot teljesített úgy, hogy közben ellenfelei voltak, ezt pedig egy edző semmi mással nem pótolhatja."

A kapitány a kiugró siker ismeretében sem vállalkozott merész jóslatokra az olimpia előtt. "Négy-öt érem a realitás, és lényegesen több pont, mint Pekingben. A tavalyi vb-n már egy ponttal többet szereztünk, mint a kajak-kenusok, ezt most növelhetjük. Egy több mint kétszáz tagszervezettel bíró, kiemelkedő versengés által jellemzett sportágban nagy dolog lenne, ha a magyar csapat hozná el a legtöbb pontot."


Az úszósportban páratlan visszatérést tett teljessé Risztov Éva, aki nyolc évvel utolsó világversenyen nyert érme után (rövidpályás Eb-ezüst Madridban 2004-ben) jutott újra dobogóra a 800 gyorson nyert bronzéremmel, amit 1500-on egy országos csúccsal szerzett ezüsttel fejelt meg.

"Négy év kihagyás után három éve kezdtem újra, ha valaki akkor azt mondja, hogy Eb-n indulok, és érmes leszek, aligha hiszem" - mondta az [origo]-nak a debreceniek úszója. "Az Eb előtt a két érmet aláírtam volna végrendeletként, maximum döntőkről mertem álmodni." Risztov mindkét számban londoni résztvevő, és hosszútávúszásban is jó eséllyel pályázik az olimpiára, ehhez júniusban Setubalban kell sikerrel vennie a kvalifikációs versenyt.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Risztov Éva, a nagy visszatérő

"Erre senki nem számított" - reagált a történelmi éremesőre Güttler Károly még csütörtökön, azt hangsúlyozva, hogy a mindig óvatos Kiss László szövetségi kapitány 10 érmet jósolt az Eb-re. Az olimpia közelsége miatt voltak, akik kihagyták a viadalt, így kérdéses lehet, hogy mennyire ad reális képet az éremtáblázat. "Ez egy Európa-bajnokság, aki itt nyerni akar, annak fel kell készülnie, teljesítenie kell, mindent meg kell tennie, aki meg nem vállalja be, az attól nem jobb, mint mi."

Ezzel együtt volt olyan szám, ahol a magyar győztes is elismerte, hogy könnyebb dolga volt. "Benne van, hogy a spanyol és az angol rivális sem volt itt, így a remek időeredmény most az első helynél is többet jelent számomra" - fogalmazott Hosszú Katinka a 400 vegyes hétfői megnyerése után. Ugyanakkor a férfi 200 mell döntője ellenpéldát adott, Gyurta Dánielnek a világ idei harmadik legjobb ideje kellett a szoros sikerhez, olyan riválisok ellen, akikkel az olimpián is számolni kell. "Örülök, hogy az ellenfeleim nagy része itt volt, így tudtam gyakorolni azt, ami az olimpián nagyon fontos lesz. Ebből a szempontból szerencsés, hogy nálunk más számokkal ellentétben a világ élvonalának jelentős részét az európai mezőny teszi ki."