Vágólapra másolva!
A barcelonai úszóvébé egyik legnagyobb magyar esélyese Hosszú Katinka, aki nemcsak remek formában van, de nagyon élvezi is, amit csinál. Mindezt annak is köszönheti, hogy Londonban nem sikerült érmet nyernie, ezért a vőlegénye vette át a felkészítését. Orbán Viktor jó fej volt vele, Amerikából a cipővásárlás hiányzik neki, és még a 2021-es budapesti vébén is úszni szeretne. 

A 2021-es vb-rendezés magyar prezentációja előtt toporogva tördelte a kezét. Izgult már ennyire egy verseny előtt?

Talán az olimpián, de az másfajta izgalom volt. Húsz éve úszom, a medencében tudom, hogy mit csinálok, és azt is tudom, hogy jó vagyok benne, de ilyet még soha nem csináltam, nem tartottam beszédet embereknek. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy nehogy én legyek az, aki elrontja, és miattam ne kapjuk meg a vébét. Csak azt éreztem, hogy túl akarok lenni rajta. Érdekes volt az is, hogy egy színpadon állok Orbán Viktorral, de jó fej volt, azt mondta, hogy ne izguljak, nem ezen a beszéden fog múlni, és egyébként is, szerinte úszni nehezebb, mint beszélni, szóval felesleges izgulnom.

Orbán Viktor és Hosszú Katinka a 2021-es vb prezentációja előtt Barcelonában Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ön fog még úszni a 2021-es vébén?

Most úgy érzem, hogy igen.

Akkor 32 éves lesz, de az úszók sokszor 25-26 éves korukban kiégnek. Hogy lehet ezt elkerülni?

Ki fog tolódni ez a kor, mivel ma már egyre több a pénzdíjas verseny, több lehetőség van pénzt keresni a különböző Világkupákon. Ma már nem az van, mint régen, hogy huszonéves korukban abbahagyták az úszók, és újra kellett kezdeni az életet, most már meg lehet teremteni egy egzisztenciát, ezért úgy gondolom, hogy 30 év fölött is egyre többen fognak versenyezni. Persze nagyon monoton tud lenni, amikor otthon nap mint nap lemész edzeni, és mindig ugyanabban a közegben úszol, de én például imádok versenyezni és utazni, ezért az elmúlt évben rengeteg Világkupán indultam. Kellett, hogy mindig más helyszínen legyek, új embereket ismerjek meg, és így nagyon gyorsan eltelt ez az egy év. Nagyon élvezem, amit csinálok!

Nem volt ez mindig így. Előző edzőjével, Dave Salóval a londoni negyedik hely után szakított, és a vőlegénye, a szintén amerikai Shane Tusup lett az edzője. Hogy emlékszik vissza a váltásra?

Dave-nek rengeteg versenyzője volt az olimpián, és nemigen foglalkozott velem akkoriban, az úszásaim után megveregette a vállam, és annyit mondott, hogy vezessek le. Nem éreztem, hogy mellettem lenne, mentálisan teljesen más állapotban voltam, mint amilyenben most vagyok, egyáltalán nem voltam stabil. Sokan csalódásként élték meg a londoni negyedik helyemet, és persze én is szerettem volna érmet nyerni, de Shane már akkor is sulykolta belém, hogy ne hülyéskedjek, egy olimpián negyediknek lenni hatalmas eredmény, és végül is igaza van, mert előtte például még döntőbe sem jutottam soha.

Ha Londonban érmet nyer, akkor lehet, hogy nincs is ez a váltás?

Lehet. De azért is jó, hogy negyedik lettem, mert megálltam egy kicsit, kinyitottam a szemem, és rájöttem, hogy változtatnom kell. Ha akkor nem váltok, most biztos, hogy nem úsznék ilyen formában, és nem lennék ilyen boldog.

Egyre elterjedtebb az, hogy a sportolónők a párjukat választják edzőnek, az olimpia után több kajakos is így tett. Miért alakulhatott ki ez a tendencia?

Furcsa, hogy az utóbbi időben ilyen sokan döntöttek így, de szerintem ez csak véletlen. Nem tudom, hogy a többieket mi vitte rá a váltásra, de én nagyon örülök annak, hogy hazaköltöztem. Bár rengeteget utazom, de Shane jön velem mindenhova, és nekem sokat számít, hogy mindig velem van az, akit szeretek. Ha kudarcot vallasz valahol, akkor ott van, hogy segítsen, ha pedig jól szerepelsz, akkor együtt örültök. Ha olyan párom lenne, aki ilyenkor otthon marad, és nem tudja, hogy versenyzőként mennyit kell utazni, és mivel jár ez az életforma, akkor biztos, hogy nem lenne ilyen kiegyensúlyozott a magánéletem.

Hosszú Katinka és Shane Tusup edzésre menet Barcelonában Forrás: Kakas Péter - Origo

Nem hiányzik Amerika?

Néhány dolog hiányzik, például egy-két barátnőm. És az, hogy Kaliforniában mindig jó idő van, állandóan kinti medencében edzettünk, mert folyamatosan sütött a nap. Aztán a vásárlás, Amerikában ez úgy működik, hogy meglátsz az újságban valamit, bemész az üzletbe, és megveszed. Nekem például 41-es a lábam, és itthon alig találok rá cipőt, míg Amerikában ez egy teljesen normális méretnek számít.

Itthon meglehetősen nagy visszhangja volt Szepesi Nikolett könyvének. Ön szerint ártott vagy használt ez az úszósportnak?

Használni biztos, hogy nem használt, de szerintem annyira stabil a magyar úszósport, hogy sokat nem ártott neki. Én egyébként nem olvastam a könyvet, és a benne lévő zaklatási ügyről vagy a kemény bánásmódról sem tudok nyilatkozni, ezt a masszőrt például, akiről ír benne, nem is ismerem, mert amikor én válogatott lettem, akkor ő már nem dolgozott ott.

100 háton megdöntötte Egerszegi Krisztina 22 éves csúcsát, a rövidpályás Világkupa legeredményesebb női úszója lett, a debreceni országos bajnokságon kilenc aranyat nyert. Mondhatjuk, hogy élete formájában van?

Ha most azt mondom, hogy igen, akkor biztos sokan nagy eredményeket várnak majd el tőlem a vébén, de tény, hogy nagyszerűen érzem magam. Soha nem felejtem el, hogy 16-17 évesen még úgy indultam el az országos bajnokságon, hogy de jó lenne egyszer majd legalább egy számot megnyerni, most pedig kilenc aranyat is begyűjtöttem, olyan számokban is nyertem, amelyekben soha nem hittem volna. Ami Egerszegi csúcsát illeti, az egy jó sztori volt. Az ír országos bajnokságon döntöttem meg, ahol elég gyenge volt a mezőny, 100 háton hat másodperccel vertem meg a második helyezettet. Amikor beértem a célba, és megláttuk Shane-nel az eredményt, elkezdtünk ujjongani, mókás volt, hogy üres a lelátó, mi meg ketten ott ordibálunk az uszodában. Már akkor is éreztem, hogy ez egy nagyszerű dolog, főleg azért, mert nemrég kezdtem el ráfeküdni a hátra, de csak akkor esett le igazán, hogy milyen eredményt úsztam, amikor hazajöttem.

Beszélt azóta Egerszegi Krisztinával?

Nem, de Kiss László szövetségi kapitányon keresztül üzent nekem, hogy gratulál, és nagyon örül annak, hogy én döntöttem meg a csúcsát.

Bemelegítés az edzés előtt Fotó: Kakas Péter - Origo

Hat számban indul a vébén. Nem lesz sok?

Nem. Érzem magam annyira magabiztosnak, hogy meg tudom csinálni azt, amit kitűztem célul az egyes számokban.

Nevezetesen?

Először 200 vegyesen versenyzek majd, ez nagyon jól megy, olyan időt úsztam legutóbb, mint amilyet az elmúlt három évben soha. Egy jobb időm van ennél, amit még a gumidresszben értem el, az a célom, hogy azt megjavítsam, hogy végre a múlté legyen az a korszak, mert azokra az eredményekre mindig csak legyintenek, hogy a ruha miatt volt. Aztán jön a 100 hát, itt az a terv, hogy csak délelőtt úszom a selejtezőben, hogy mozogjak kicsit, mert a 200 vegyes középdöntője előtt rendezik. Nagyon jó időt kellene úsznom 100 háton ahhoz, hogy ne lépjek vissza a szám középdöntőjétől, ha bejutok egyáltalán. A 200 gyors lesz a harmadik szám, itt a hatodik idővel rendelkezem most a világon, de egy másodpercen belül vagyunk mind a hatan, szóval nagyon szoros a mezőny, bármi előfordulhat. Aztán jön az egyik fő számom, a 200 pillangó, itt esélyes vagyok, maradjunk ennyiben. A 200 hát lesz az utolsó előtti, a 100 háthoz hasonlóan ezt sem úsztam még soha nagy világversenyen, fogalmam sincs, hogy meddig juthatok, a távolabbi célom, hogy itt is megdöntsem Egerszegi Krisztina országos csúcsát, ez nagyon motivál, ehhez még három másodpercet kell javulnom. Az utolsó lesz a másik fő számom, a 400 vegyes. Mindenhol azt olvasom, hogy azért jöttem Barcelonába, hogy ebben a számban aranyat nyerjek, pedig én ilyet soha nem mondtam. Abban bízom, hogy addigra már lesz érmem, és nem kell izgulnom, hogy ezen a számon múlik a világbajnokságom, és akkor felszabadultan úszhatok.

Ahogy önre pillant az ember, úgy tűnik, hogy minden klappol most az életében. Ha mégis kívánhatna egyet, mi lenne az?

A világbajnoki címen kívül? Mondhatnám azt, hogy vegyenek el feleségül, de az is meglesz. A vébé utáni két nap még elutazom két Világkupára, utána pedig irány a Seychelles-szigetek, ahol összeházasodunk Shane-nel. De sokat nem pihenek, augusztus végén, szeptember elején már vissza is térek, nem bírnám sokáig úszás nélkül.

Hosszú Katinka és Shane Tusup Barcelonában edzés közben Forrás: Kakas Péter - Origo

Nem katasztrófa, ha nem szerez érmet

Shane Tusup és Hosszú Katinka öt éve egy pár, de az amerikai szakember csak a londoni olimpia után vette át az úszónő edzését, és költözött vele Magyarországra. "Katinka fantasztikus formában van, köszönhetően többek között annak is, hogy változtattunk az edzéseken, ő pedig vevő volt erre" - mondja Shane Tusup, aki szerint a fő különbség az egy évvel ezelőtti felkészüléshez képest, hogy mindent együtt csinálnak, és folyamatosan ott van Hosszú mellett. "Amikor Dave volt az edzője, akkor kevesebb figyelmet kapott, de ez nem is csoda, hiszen ha valakinek 40 olimpikonja van, akkor egyértelmű, hogy nem tud mindenkire ugyanúgy koncentrálni. Márpedig Katinkának arra van szüksége, hogy foglalkozzanak vele, és nemcsak csapatban eddzen, hanem egyénileg is képezzék."

Tusup nem akart jóslásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy milyen érmet szerezhet Hosszú Barcelonában. "Persze mindenki azért versenyez, hogy nyerjen, de akkor sem történik semmi katasztrófa, ha nem szerez érmet. Jó felmérő lesz a világbajnokság abból a szempontból, hogy megmutatja majd, jó úton haladunk-e. Ha nem sikerül jól a vébé, akkor változtatnunk kell valamin."

A 25 éves Tusup szerint Magyarország tele van tehetséges úszókkal, az edzők közé azonban egyelőre nem sikerült tökéletesen beilleszkednie. "Magyarország egy fantasztikus hely, remekül érzem magam, bár az is igaz, hogy rengeteget utazunk. Az feltűnt, hogy nagyon sok a tehetséges magyar gyerek, nagyon jó felépítésű úszók vannak Magyarországon, tökéletes a testük az úszáshoz. A magyar edzőkkel viszont nem teljesen felhőtlen a kapcsolatom, egyrészt a korom miatt, másrészt azért sem vagyok túl népszerű, mert amerikai vagyok. Viszont én százszázalékosan lojális vagyok Magyarországhoz, ideköltöztünk, magyar színekben versenyzünk, és mindent megteszünk, hogy minél jobban szerepeljünk a vébén is."